Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

(Ne)obyčejné brambůrky

Jednoduše geniální, geniálně jednoduché, přesně takové jsou tyto pečené brambory. Po upečení se obalí do voňavého másla, petrželky a přidat můžete i česnek nebo jiné čerstvé bylinky.

Hodnocení receptu je 5,0 (103×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

danielle72 danielle72

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 50 min

50 min (50 min příprava)

Suroviny pro 2

2

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 996 kJ /
716 kcal
Bílkoviny5,49 g
Tuky57,65 g
Vláknina5,50 g
Cholesterol 179 mg
Sodík 16 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy41,06 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory řádně omyjeme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky. Položíme na plech vyložený pečícím papírem a v troubě, předehřáté na 190°C pečeme, dokud se nenafouknou a na povrchu nezčervenají. Pak jeden plátek po druhém otočíme a dopečeme i z druhé strany. Krok 2: Brambory přesypeme do mísy, přidáme k nim plátky másla, petrželku a sůl, přikryjeme pokličkou a krátce protřeseme, dokud se brambory neobalí máslem. Krok 3: Podáváme jen tak, jako rychlou večeři či oběd. Skvělé jsou s vychlazeným mlékem, kefírem, acidofilním mlékem apod. A když k ním uděláte studenou omáčku ze zakysané smetany, špetky soli, pepře a nasekané jarní cibulky, určitě si pochutnáte.

Jak skladovat brambory: Je třeba vybrat správnou odrůdu

Zveřejněno 25. 5. 2013

Poznámka autorky danielle72

Já vím, kritici mohou namítnout, že je to jednoduchý, ba základní recept, ale právě ten jsem ve vyhledávači nenašla. Vážou se k němu vzpomínky na mé dětství, kdy jsme se o tyhle brambůrky s bráškou doslova prali :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

(Ne)obyčejné brambůrky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MKA3

Moje poznámka

TopRecepty.cz

(Ne)obyčejné brambůrky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MKA3

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (71)

takto brambory dělám, jen místo petrželky dávám česnek. Brambory jsou hotové až mají ze všech stran puchýře,.. krájím je na měsíčky. Musí se udělat o jednu porci navíc, spečou se:yes::-)

Brambory jsou skvělé,ano taky si pamatuji moc dobře z mládí,dělali jsme k večeři a kyselé mléko k tomu...byla to vždycky ňamka :-K

qvladka: udělejte tolik plechů brambor, kolik je vás členů rodiny - pro každého vlastní plech - nechte si chutnat <3

<3 Super mňam jednoduché nestihla jsem je ani vyfotit :-(

Jeníček 23. 10. 2016 10:01
Jednoduchý recept,který se dá ještě zjednodušit.Když se vynechá máslo a petrželka,je to podle mého názoru chutnější.

jsou skvělé,dělala je už naše babi ...a jako přílohu servírovala jogurt ochucený česnekem a solí :-)))

Dělala to má maminka již před 40 lety s česnekovým máslem. Bylo to výborné, ale nějak jsme na to zapomněli. Děkuji za připomenutí.

Anna Adamcová 15. 9. 2016 21:55
když k tomu přidáte česnek jsou ještě lepší

Květa pastelka 7. 9. 2016 05:31
ještě pridávám utřený čenek, v těhotenství jsem na tom ujížděla:-D

Jó,tak tyhle brmbůrky také dělám a ještě k tomu máslu nakonec utřu čerstvý česnek, stačí 1 stroužek a pěkn ě rozetřít se solí ! To faklt nemá chbu s podmásím........... jé, škoda, že je už večír, hned bych je udělala, sliním...:-p<3

delam je taky jen vybirame ty nejmenši brambory a sypu soli a čerstvym rozmarynem(pokud jej mame)a peču v troube s trochou sadla :).HOtove si každy puli na taliřku a namací do česneku a rozpusteneho sadla nebo masla---ještě ze to neni často :) Jo a kdyz je všichni chteji k jidlu tak jim řikame MALINOVÝ BRAMBORY---------malý nový brambory <3

Je to opravdu dobrota.Jiné už nepečeme.Jednoduchá příprava,chutnají k masíčku i samotné.
<3

super - nezapomenutelné, děláme dodnes :yes:

Ztotožňuji se s připomínkou i u nás jsme se prali (+2 bráši) jen bývali vždy na večeři s podmáslím nebo kyškou. Super rychlá večeře.<3:-K:yes:

Věra horvathová 29. 5. 2016 20:36
Už jsem je dělala k obědu i k večeři a je to vynikající..:-K<3

má to jedinou chybu-plech je malý-nikdy to nestačí:-)

Irena Manová 4. 9. 2015 17:00
Brambory na plátky, upečené dám do mísy, do které dám rozpuštěné sádlo (zdravější než máslo) a utřený česnek se solí. Dám do mísy, přikryju a zahraju si na barmana - šejkruju. :-D

Irena Manová: Sádlo je zdravšie ako maslo? Na túto múdrosť ste prišla sama? Sádlo je vhodné na smaženie, pretože sa nepripaľuje. Maslo je mliečny tuk a ja ho prepustené používam aj na smaženie, takže jednoznačne dávam prednosť maslu, aj výživové hodnoty svedčia pre maslo.

Tak jsem vyzkoušela, chuťově moc dobré (i když másla jsem dala míň a stejně mi to přišlo hodně). Určitě zase někdy vyzkouším. Přidala jsem ještě česnek a tymián.
Kdybyste náhodou někdo chtěli brambory krájet na vlnky, tak to nedělejte :o) Vypadá to hezky, ale chuťově to není ono.

petra: nemůže to být ono, protže brambory nevyfouknou, jsou zrušené vlněním jejich "čakry";-)

Plocholistou petrželku mám, brambory zítra koupím, a hned vyzkouším. Vypadá to totiž skvěle :)

podobné brambory děláme velmi často - ale krájím je na čtvrtky , peču na roštu v troubě tak dlouho, až na nich naskáčou puchýře. Sesypu do mísy, utřu si máslo se solí a hodně česnekem , dám na brambory a protřesu. Úžasná mňamka, k tomu chlazené mléko, podmáslí - jak kdo má rád :yes:

tak to je lepší,nemusí se to otáčet,promíchat a dopéct. 23. 5. 2016 14:08
ludena:

Veronika: Ahoj, jasně, jsou tady: http://www.toprecepty.cz/recept/25608-zakysane-nam... ;-)

Veronika 6. 8. 2014 09:28
danielle72:Mohu poprosit co to jsou zakysané namáčky? Zní to velmi dobře. Diky

Děláme a je to bašta,jsou výborné s česnekem nebo se zakysankou :yes:

Vynikající taky je dělám:yes:

petromila: My kolikrát k večeři nepotřebujeme nic jiného;-) A když se k bramborům podávají třeba zakysané "namáčky", nemá to chybu;-):-p

Výborné! Moc sme si pochutnali. Jenom sem to trochu vylepšila, půlku plechu sem posypala grilovacím kořením a druhou tymiánem. Je to lahůdka, k večeři musím udělat druhou várku :yes:

Andy: Díky za vyzkoušení:-K, to je fajn, že jste si pochutnali ;-):-) S česnekem jsou také výborné:yes::yes::yes:

Děkuji, zkusila jsem také a je to luxusní. Přidala jsem jen česnek dle nápadu ostatních a je to bomba. :yes:

Právě v jednoduchosti je krása a tento recept je toho důkazem, já přidávám ještě utřený česnek a vrníme blahem :-p:-);-) +33 bodík pro brambůrky :yes:

aisha: Z bodíku i fotky mám radost:-K, a z toho, že Vám chutnalo, mám ještě větší ;-):-) Díky:-K:-K:-K

Dnes jsem delala Tve bramburky jako prilohu ke smazenym jatrum, moc jsme si pochutnali..:yes::yes:..pridavam bodik a foto..;-)

To je velká dobrota, děláme je jako přílohu nebo jako hlavní jídlo, báječně chutnají s česnekem a kefírem. :yes::yes::yes::yes:

danielle72:
:yes::-K
Vzpomínka na dětství, fakt dobrůtka. Jinak u nás, když jsme měli mlsnou, nám je táta pekl přímo na plotýnce, my u něj stáli a baštili z plotýnky do pusy, nepotřebovali jsme ani máslo, ani talíř :-8

Dooga: Ale jdi, já to právě psala proto, že jsem z toho v rozpacích:-8:-8:-8. Tady lidi vaří takové laskominy jako hovězí na kávě atd.;-), proti tomu jsou přece moje obyčejné brambory na zdejších stránkách Popelkou :-))

danielle72: Skloň hlavu - ať ti nenaprší do nosu. ;-):-D

Chtěla bych Vám moc poděkovat za spoustu bodů i krásné komentáře:-K. Hodně dlouho jsem zvažovala, zda sem tento recept vůbec vkládat, právě pro jeho neskutečnou jednoduchost:-8 A dnes jsem nevěřila vlastním zeleným očím - ony se ty naše prachobyčejné ertepláčky objevily v TOP10 na 1. místě:-O:yes:;-):-K

:-):yes:

Právě ta jednoduchost je úžasná;-)a navíc je to velká dobrota:yes::yes:

Tyhle brambory nám dělávala už maminka....u nás voňavé kmínem, s máslíčkem a kefírem, úžasné:-8:-K

Dělávala jsem hodně často když byly děti doma, s česnekem. Nestačila jsem péct, jak v nich mizely.:-p:yes:

dělám velmi často, jsou úžasnééééé:yes::-D u nás k nim chtějí flák masa a pak se velmi bavím, jak v nich mizí brambůrky a maso stydne na talíři:-D sypu trochu kmínem:-D

:-p:-p:-p:-*:-*:-*

rebeka: :-pPro Tebe cokoli;-):-))

danielle72: krásné to je, moc dobré.. já si prosím ještě česnek:-p;-):-):yes::yes:

senky: Jé, mně úplně uteklo, že jsi nejen vyzkoušela, ale i přidala fotečku:-O:-8 Moc Ti děkuji:-K:-K:-K;-) Krásně jsi je nafoukla:yes::-))

jarka skrobakova: Ty jsi zlatíčko, Jaruško:-K:-K:-K;-) Děkuji a mám velkou radost, že jste si pochutnali i na tak obyčejné věci, jakou jsou brambory;-)

Danielko, tak jsem neodolala a dnes k večeři byly tyto skvělé brambůrky. :-p:-p Posílám foto , bodík jsem poslala včera. Tak dnes jen dík za skvělou večeři :yes::yes::yes::-K:-K:-K;-)

Včera jsme měli tyto nafoukánky k obědu (bez petrželky) s dipem podle Pohlreicha a krkovičkou v medové marinádě:-8:-8 Mňam:yes::yes: 17.bodík a foto, s dovolením;-):-K

Alexiss: Děkuji Ti za bodík:-K:-K:-K Tak ta Tvá úprava, to musí být také velká dobrota:yes::yes::yes: (jen pro mě pouze se zakysankou, od základky jím tvaroh bohužel už jen nasladko:-8)

Dceři je vždy nasypu do jedné misky, do druhé rozhudu (tvaroh, zakysanka, sůl, hodně pažitky, špetku cukru). Namáčí a mlaská, má to mnohem raději než třeba řízek. Také jsem je sem chtěla dát, ale bála jsem se.:-O:-8 Posílám +14:yes:

:-pparádní brambůrky, dělávám a milujeme je:yes::yes::-K

Krásné náfuky:-D. Já to mám taky takhle nejraději, hlavně musí být kvalitní a dobré brambory, ovšem v našich obchodech na takové narazit ...:-//

Zemiaky sú to najlepšie, čo môže byť, a tie tvoje sú úžasné :yes:;-)

hosta: Vím, když jsem třásla tou miskou, vzala jsem si bryndáček:-D:-D:-D

Co mi to děláš? Víš, co je pavlovův reflex?:-D:-D:yes:

:-p:-p:-p No, tohle bych nemohla, ale táák bych si dala!!:-p

:yes::-D Jen co narazím na pěkné nové brambory , tak vyzkouším :yes:

Bibinka: Děkuji, a nejen Tobě;-):-K Popravdě jsem chvíli váhala, zda tento recept vůbec zveřejnit, aby se na mě zase nesnesla vlna kritiky za to, že brambory snad umí každý... On se možná něco najde, ale teď už je mi to jedno, protože jsem si uvědomila, že Ti, kdo umí jíst a umí vařit, ti ví:-));-)

danielle72:Dani, také zapékám brambory s čímkoliv a jakkoliv, nejraději máme s kmínem, solí a česnekem, ale proč to nezkusit...
Dávám 6.bod:yes:

Jindulinka 25. 5. 2013 11:37
Takhle obyčejně připravené brambory jsou vždy nejlepší pochoutkou a také jsou rychle a jednoduše připravené. :yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::-p:-p:-)):-)):-)):-)):-)):-)):-)):-)):-)):-))

magdalenka: Přesně a proto se tomu u nás říkalo třasance nebo natřásanky :yes::yes::yes:

magdalenka: Ano, s česnekem jsou také výborné:yes::yes::yes:

Danka, u nás sa "triasli" v záverečnej fáze aj s cesnakom...
Je to skvelá vec, doslova pochúťka. Dobre, že si to pridala, možno to zistia aj viacerí.:yes:

No paráda:yes::yes::yes::yes::yes::yes:tak to jsme jako děti také často měli:-D:-D:-D:-p:yes::yes::yes:

Co k tomu dodat - prostě paráda. :-p:yes:

Jenže v jednoduchosti je krááása a delikatesa. Mńam ;-):-p:-p:yes::yes::yes:

V jednoduchosti je krása a proto posílám :yes:

Miluji brambory pečené v troubě na jakýkoliv způsob a tyhle vypadají skvěle

Tématické fráze:
zdravé brambůrky, recept na brambůrky, bramburky recept, bramburky, co dnes uvařit k večeři recepty, obyčejné recepty, jak udelat bramburky, neobycejne bramburky, domácí česnekové bramburky, obyčejný oběd, brambůrky na plechu, jak se delaji bramburky, brambůrky na plech, obyčejné recepty na obed a večeři, hrnec na brambůrky, domácí zdravé brambůrky, zdravé domaci bramburky, hruškovi bramburky, hruškovi bramburky, úprava brambůrek

Suroviny:
brambory, petrželka, sůl mořská, máslo

Přidat fotografie receptu