Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilovaná žebra

Vůně grilovaného masa neodmyslitelně patří k létu. Zkusíme tentokrát zapomenout na klobásy či steaky, vsadíme na vepřová žebra. Jejich příprava zabere trochu více času, ale odměnou nám bude nepřekonatelně dobré a křehké maso odpadávající od kosti.

Hodnocení receptu je 5,0 (34×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 602 kJ /
1 100 kcal
Bílkoviny50,00 g
Tuky100,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 150 mg
Sodík 200 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřová masitá žebírka, naporcovaná na pás široký 10 cm a dlouhý 30 cm, dobře osolíme a opepříme. Krok 2: Připravíme vhodný motouz (jutový provázek) a smotáme pásy vepřových žeber masovou stranou dovnitř – tedy tak, že žeberní blána bude zvenčí smotku. Krok 3: Vzniklý „smotek“ žeber, převážeme připraveným motouzem, tím se vytvoří velmi pěkný a pevný kus žeber. Krok 4: Smícháním všech surovin připravíme marinádu. Krok 5: Žebra dáme na gril nebo do trouby a necháme chvíli zprudka opéct. Asi po 5–10 minutách opékání na plný výkon smotky žebírek odložíme a velmi bohatě potřeme připravenou marinádou. Krok 6: Takto potřená a již teplem zatažená žebírka dále grilujeme nebo pečeme v troubě, již při nižší teplotě. Opakovaně je potíráme marinádou. Krok 7: Pečeme či grilujeme, dokud nejsou žebírka hotová. Podle situace, teploty a možnosti přiklopení grilu jsou smotaná žebírka hotová za 30–40 minut. Krok 8: K pálení masa nedochází, protože z vnější strany je blána a kosti a maso je ukryto uvnitř smotku. Krok 9: Vhodnou přílohou je čerstvý chléb a omáčky podle chuti.

Desatero ke grilování

Zveřejněno 29. 5. 2013

Poznámka autora Colombo65

Marinádu si udělejte opravdu dle vlastních potřeb a chutí, které jsou Vaše oblíbené - jeden může to a druhý tohle - prostě tvořte svoji chuť.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grilovaná žebra

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8zro

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grilovaná žebra

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8zro

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (35)

Fantastické fotky, sliny se sbíhají...:-p:-p:yes:

Luxusní, my teda grilujeme celoročně na grilovací pánvi. Tady je o ní pokec grilovaci-panev.cz/

musím přidat bodík... ač vím, že nikdy neochutnám. Je to hnus, ale maso s většinou kostí je 2x tak drahé, jak vepřová kýta...;-(

Hell.:
.... děkuji za vyčerpávající a upřímné hodnocení.:yes:
Jsem rád, že Vám tak chutnalo ;-);-);-)

Jsem poněkud kuchařský barbar. Hledám recepty podle fotky, zběžně přečtu ingredience a postup. To první nakonec dávám podle vlastní chuti, nálady, zdravotního omezení těch, kterým je výsledek určen... takže bohužel neocením rum v marinádě, ale v konečném důsledku to snad nevadí, protože TOHLE JE FANTASTICKÝ NÁPAD! Zavolali jsme řezníkovi, nechali si udělat bůček (bylo na něm tedy zbytečně moc masa :-D což mělo za následek špatné rolování, ač jsme na to byli dva, byla to fuška, ale já byla neústupná, že :-D ), manža připravil koření které můžeme, žebra podél rozpůlil, natřel, uložil do lednice. Druhý den jsme motali, dřina to byla, přírodní provázek ale na výsledku vypadal efekně. Otýpky jsme naskládali do pekáče (do husáku, velkého!) podlila jsem to trochou vody, a dala péct... trvalo to déle než je v receptu, téměř dvě hodiny, ale maso pomalu se pečící nám přijde lepší, to není kritika, jen poznámka na okrajíčeček :-) Druhý den, když přijeli ohlášení (bylo nás celkem 12), se tohle téměř upečené masíčko naskládalo na gril, ohřálo a podávalo....
Já tedy nevím, ale kočky obvykle žebra z prasátka nepoberou... jsou tvrdá, to spíš pes je zvládne...hmmm... na psa nezbylo....
Je mi jasné, že lidé mají různé chutě.. ale aby se celkem, i s dneškem DVACET lidí shodlo na tom, že tohle jídlo je fantastické!! nebývá často. Sice provázek manža před konečným grilováním sundal, aby nehořel, ale i tak TOHLE BYLA FANTAZIE!! A já maso nejím, přesto velice chválím.
Pane, vy jste KUCHAŘ!!!

Tak tohle vypadá naprosto ÚÚÚŽASNĚ!!! Tečou mi sliny po klávesici :-))Jen bych dala svou oblíbenou marinádu s javorovým sirupem, liči balzámem a hořčičným semínkem http://www.foodstyle.cz/products/pikantni-uzena-ze...
Bodík letí...

:-K:-K:yes:

Jednu připomínku k jinak krásnému receptu, totiž ta blána. Je tuhá a nepříjemně chutná, proto ji mistři kuchaři (a já) stahují. Podebrat neostrým nástrojem a pak papírovou utěrkou chytit a stáhnout.

:-O:-O krásná, voňavá a dech beroucí "otýpka":-8;-):-D:yes::yes:

No i kdyby to ve výsledku chutnalo hnusně , tak za ty fotky dávám všechny palce nahoru :yes: PS: ale ono to bude určitě móóóc dobré !:-p

To vypada hodne luxusne..:yes::yes:..tady nevim, jestli bych nezhresila..:-D:-D:-D

Tak z tohohle jsem si sedla na zadek :-O Nádherné sexy jídlo, snědla bych to i s talířem! :-))

PEKNUČKÉ...a veľmi zaujímavé.

úžasnéééééé:yes::-D nemám slov a ani jich netřeba:-p

:yes::yes::-K:-K:-K:-K už není co dodat:-*

Tématické fráze:
grilovaná žebra, grilované žebra, grilovaná vepřová žebra, žebra na grilu, grilovaná žebra recept, marináda na grilovaná žebra, vepřová žebra na grilu, grilovaná žebra v troubě, grilované vepřové žebra, recept na grilované žebra, recept na grilovaná žebra, grilovaná hovězí žebra, marináda na grilovaná vepřová žebra, žebra na gril, grilované vepřové žebro, marináda na vepřová žebra, hovezi zebra na grilu, marináda na grilované žebra, grilovaná žebírka, žebra na grilu recept

Suroviny:
žebra, pepř, sůl, olej olivový, chilli paprika čerstvá, kečup sladký, hořčice dijonská, rum, sůl, pepř mletý, paprika sušená sladká

Přidat fotografie receptu