Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kosmatice (květ černého bezu) v kefírovo-bylinkovém těstíčku

Z kefírového těsta můžeme připravit palačinky, buchtu, langoš, ale také v něm obalit květy černého bezu a usmažit je. Do těstíčka přidáme také lístky medvědího česneku a libečku. Jednotlivé kousky tak budou velmi chutné a výrazné po bylinkách.

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 15 min

40 min (25 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

těstíčko vyšlo na obalení 9 velkých kousků

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 946 kJ /
704 kcal
Bílkoviny30,80 g
Tuky7,30 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 45 mg
Sodík 1,77 g
Sůl4,62 g
Sacharidy123,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Květy opláchneme pod tekoucí vodou a necháme oschnout. Krok 2: Z kefíru a mouky umícháme hustější těstíčko, asi jako na palačinky. Přidáme nakrájený libeček, sušený medvědí česnek a sůl. Znova pořádně promícháme a necháme alespoň 10 minut odpočinout. Do odpočatého těstíčka vmícháme kypřicí prášek do pečiva. Krok 3: Poté každý kus květu zamáčkneme jakoby mírně do špetky a důkladně obalíme v těstíčku. Pokládáme do vyšší vrstvy rozehřátého tuku a velice pozvolna, aby se těstíčko dobře prosmažilo i uvnitř květů, smažíme cca 7 minut do zlatavé barvy. Krok 4: Nůžkami odstřihneme zbytky přečnívajících stopek, květy otočíme na druhou stranu a opět pozvolna na slabém plameni smažíme dalších cca 7 minut. Po usmažení klademe na ubrousek, nebo papírovou utěrku a necháme vsáknout přebytečný tuk. Krok 5: Podáváme se zeleninovou přílohou. Můžeme podle své chuti přelít dipem, který máme rádi. Nebo můžeme také podávat jako hlavní chod s bramborovou kaší.

TIP: Desatero: Černý bez v naší kuchyni - tipy a rady

Zveřejněno 31. 5. 2013

Poznámka autorky Anna Kocikova

Když dělávám palačinky (slané, či sladké), tak jedině z kefírového těsta. Dnes mě napadlo do těsta přidat to, co je uvedeno v surovinách a takto osmažená kosmatice, která nám právě kvete pod okny byla opravdu lahodná. Protože je zrovna její čas, tak se s Vámi o svůj “experiment“ dělím. Smažím ji každý rok a ze všech rcp, co jsem již vyzkoušela nám takto chutnala nejvíce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kosmatice (květ černého bezu) v kefírovo-bylinkovém těstíčku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yAWV

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kosmatice (květ černého bezu) v kefírovo-bylinkovém těstíčku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yAWV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Marie Svarcova: Maruško,velice ti děkuji:-KJá se na tyto slané verze vždy těším celý rok předem.Máme je raději než ty sladké:-8Mě vždycy napadne nějaká"hovadinka"a pak už to máme každý rok:-D

:-):yes::yes: bodík určitě zasloužíš za recept i foto :-K

rozmarynaH:Marcelko,udělala jsi mi opravdu velikou radost;-):-*Děkuji za oživení receptu skoro na den po jednom roce;-)za krásné foto a moc milý komentář:-K:-K
U nás už bez začíná pomalinku odkvétat,tak mi manžel jestě nasbíral na poslední várku šťávy a něco na osmažení:-p

Konstatuji, to byly ty nejbáječnější kosmatice :yes::yes::yes:, jaké jsem kdy jedla:-p:-p . Posílám foto

rozmarynaH:Marcelko,uděláš mi radost,když vyzkoušíš:-*:yes:U nás už kvete týden,ale teď,při těch deštích se to trošku zastavilo:-/Mám už sirup a dnes jsem na chuťovku dělala kosmatici nasladko tady podle Topreceptů:-p:yes:

Všem moc děkuji za milé komentáře:-KV tom kefírovém těstíčku,ochuceném bylinkama je kosmatice zase jiná a opravdu velice chutná:-p:-*

Kosmatice dělávám jednou za rok. Zatím tady nekvetou, ale vyzkouším tvůj recept na těstíčko, libeček mám ráda, určitě to bude výborné:-p:yes:

:yes::yes::-p:-K

:-8 dělávala nám babička, je to moc dobré :yes:

Kosmatice jsme doma taky dělávali a vím, že táta ohrnoval nosík:-D Mně to chutnalo, ale dělali jsme jenom těstíčko z piva, vejce a mouky:yes:

Mamka taky dělávala;-) máš to krásné:yes::yes: ale u nás asi taky raději ta sekaná, i když "smradlavá":-D

U nás ešte baza tiež nekvitne, pod lesom a je chladno. Ale dočkáme sa :-D Anička, zatiaľ aspoň pochvala :-D:yes:;-)

U nás také ještě nekvete, dělám ji každoročně a nápad s kefírem je skvělý :yes::yes::yes::-p:-p:-p

Dělávala babička, od té doby jsem neokusil, hned udělám:yes::yes::yes::yes::yes:

Týýý brďo!!! Zrovna snad včera jsem se s dcerou bavila, že jsou i někteří, co to obalují, já chtěla dělat med, ale nevím, jestli nakonec budu. Super, Aničko!!

;-):-O:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
černý bez v těstíčku, obalený černý bez, kosmatice v těstíčku, bezové květy v těstíčku, bezový květ v těstíčku, bez v těstíčku, kosmatice, těstíčko na kosmatice, květy bezu v těstíčku, černý bez kosmatice, placičky z černého bezu, kosmatice recept, co dělat z kosmatic - recepty, smažený černý bez květ, kosmatice těsto, květ bezu v testicku, obalení květ bezu, kuchařské recepty- kosmatice, obaleny bezovy kvet, obalene bezove kvety

Suroviny:
květy černého bezu, kefír, mouka hladká, libeček, česnek sušený medvědí, prášek do pečiva, sůl, tuk na smažení

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu