Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rustikální bagety od Čistinky

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

senky senky

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Večer před pečením do pekárny nalijeme odměřenou vodu a vsypeme odvážené množství mouky. Necháme na program "kynuté těsto" propracovat, ale po uplynutí části programu s hnětením pekárnu vypneme a nenecháváme kynout!! Těsto vyklopíme do misky, lepí se a táhne, ale stěrkou to docela dobře jde. Krok 2: I s miskou v sáčku necháme cca hodinku v lednici odpočinout. Pak rukou trochu propracujeme, jakoby natahujeme, asi 3x různě přeložíme přes sebe, to všechno v misce, POZOR, těsto silně připomíná žvýkačku!! Zalijeme lžící olivového oleje a lehce znova zapracujeme. Šoupneme zase do sáčku a dáme těstu dobru noc. Krok 3: Druhý den ráno: uležené těsto vyklopíme do nádoby od pekárny, přisypeme sůl a sušené droždí. Zapneme program "kynuté těsto" a zase necháme projet jen hnětací část programu. Pak můžeme vyklopit do misky a přikryté nechat kynout v pokojové teplotě cca 1,5 hodiny, nebo jako já jsem nechala kynout v pekárně, ale bez zapnutého jakéhokoliv programu. Krok 4: Po vykynutí na asi dvojnásobný objem těsto vyklopíme na dost výrazně pomoučněnou desku, lepí se, je řídké, ale to je OK. Pomoučíme i po povrchu, rozdělíme na tři zhruba stejné díly. Krok 5: Trošku poválíme, je opravdu řídké, takže tvarovat se nechce nechat. Uložíme do papírových záložek na připraveném plechu (viz foto), necháme v teple asi hodinu kynout. Pak uložíme do trouby rozehřáté na 230°C s kastrolkem s vodou na dně a pečeme cca 25-30 minut, dokud nemají bagetky zlatou barvu.

Zveřejněno 1. 6. 2013

Poznámka autorky senky

Recept jsem objevila na webu " Čistinkina vareška" , trošičku upravila časový rozvrh přípravy.

Od autorky receptu mám svolení umístit ho na TopRecepty.http://www.tana-catering.blogspot.cz/2013/05/rusti...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rustikální bagety od Čistinky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EXLN

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rustikální bagety od Čistinky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EXLN

Marie

Komentáře (23)

senky: Ahááá, já jsem to špatně pochopila:-8, nenechat program dojet do konce. Už je to jasné, bagetky vypadají moc dobře :yes:

zizala:Jaru, myslím tím, že pekárnu vypneme a nenecháváme dojet program a toto základní těsto necháme jenom odpočívat, řídím se přísně původním receptem, těstům nerozumím ani tak moc jako Ty :-)):-)), ale funguje to a to je hlavní;-)

Tak jsem si teď všimla Tvého receptu a po pročtení mi není jasná věta z postupu "po uplynutí části programu s hnětením pekárnu vypneme a nenecháváme kynout!!" Přece mouka s vodou nekyne bez droždí, tak jak to je? Chápala bych to, kdyby tam bylo jen malinko droždí a druhý den se dodal zbytek, jako to má Cathleen u svých Mišošek. Smíchat jen mouku s vodou a nechat odležet mi přijde nějak zbytečné. Ale já zase pečivu tak moc nerozumím :-8:-8

To je krása, opravdu, holky, Vy jste šikovné, že bych Tě brala za učitelku těchto receptů, stejně jako Cathleen:-K;-)

To je krása :-O:yes::yes::-K

Jojo, čistinka je na takové dobrůtky mistr a jak vidím, jsi její skvělý žák;-). Nádherné, krásné foto a tu chuť si raději v tomhle čase ani nepředstavuji:-S:-D:-D:yes:

Ty brdo, to je krasa :-O:-O..naprosta dokonalost..:yes::yes:

senky: :-D pud sebezáchovy....:-D:-D Jasně. I pro mě je každý nový recept (jeho realizace) novým dobrodružstvím.;-)

cathleen: Ivi, dík:-K na Mišošky jsem se dívala, když jsem hledala, jestli tady recept s takovým poměrem a postupem není. Vůbec se nepovažuju za odborníka:-8:-8 takže se vždy řídím postupem téměř do detailu :-)je to pro mě i tak dobrodružství:-D:-D:-D množství droždí je pro mě tím pádem dané a už z pudu sebezáchovy se neodvážím nic změnit:-D:-D:-D ale musím říct, že není v těstě absolutně cítit a na bagetkách si pochutnáváme. Mišošky :-) si přidám do podobných, dík.

:-8Krááása, Jani, opravdu:yes::yes:
Koukala jsem, že je těsto velice podobné mým mišoškám, máme prakticky stejnou hydrataci těsta (stejně řídké). Jestli chceš a myslíš, že tam patří, přidej si je do Podobných.;-)
Jen - není polévková lžíce droždí na půl kila mouky zbytečně moc? Je to jako bys použila přibližně 30-40 g živého droždí.

senky:Senky, to je vážně nádhera, musí být moc dobré:-pjedině co by mi vadilo, že to trvá tak dlouho a musí se na to čekat...Jinak jasný a krásný 10.bod:yes:

Tak se dívám, podle přidaných v podobných, že někdo pilný do nich může dát všechny recepty na slané pečivo:-O:-O Tento rp má jiné ingredience a hlavně:-!:-! naprosto odlišný postup:-!:-!

terka 1:Teri, určitě šlo, nebo robotem s hnětacím hákem, v obou fázích jsem ho nechala míchat cca 20-25 minut, jestli vyzkoušíš, dej vědět, jak to šlo, jo:-?:-? budu se těšit;-)

Fakt vypadají super, dalo by se těsto udělat i bez pekárny? Jen klasicky vařečkou v míse?

ty jsou úúžasné:-O:yes::yes::yes::-K:-K

Tématické fráze:
domácí bagety se sušenym droždím, rustikální pečivo, rustikální pečivo recept, bagety, recept na rustikalni pecivo, domácí rustikální bageta, domácí bageta se sušeným droždím, jak tvarovat bagety, rustikální bagetta, pečeme s bigou, co je to rustikální pečivo, recepty od čistinky, kynutá bageta, rustikální bagetky, recept na bagetky, domaci kynuta bageta, čistinkina vareška, rustialni bageta recep, ciabatta se sušeným droždím, domácí pecivo rustikalni

Suroviny:
voda, mouka hladká, olej olivový, droždí sušené, sůl

Přidat fotografie receptu