Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelná pečeně

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rozmarynaH rozmarynaH

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 6

6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 041 kJ /
2 161 kcal
Bílkoviny93,78 g
Tuky175,16 g
Vláknina23,70 g
Cholesterol 1,25 g
Sodík 8,55 g
Sůl21,14 g
Sacharidy41,68 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kysané zelí uvaříme, slijeme vodu a nakrájíme najemno. Pokud použijeme čerstvé zelí, rozčtvrtíme ho, asi 15 minut povaříme, vychladlé a okapané rovněž nakrájíme najemno. Krok 2: Housky nakrájíme na malé kousky a pokapeme mlékem (housky nesmí být moc vlhké). Krok 3: Vejce rozšleháme a nalijeme na hmotu z housek a vše dobře promícháme. Je lepší si tuto hmotu připravit 1 hodinu dopředu, aby se uležela. Krok 4: Cibulku a slaninu nakrájíme na nadrobno a s mletým masem osmažíme. Zelí a maso přidáme k houskám, osolíme, přidáme pepř a kmín. Krok 5: Promícháme a vzniklou směs dáme do formy vymazané sádlem a posypané strouhankou. Krok 6: Necháme péct při teplotě 180°C cca 50 minut. Ke konci pečení (10 minut) jsem snížila teplotu na 150°C. Povrch byl krásně křupavý.

Zveřejněno 6. 6. 2013

Poznámka autorky rozmarynaH

Tento recept jsem objevila v infocentru v Aši, kde propagovali „Přeshraniční gastronomické slavnosti“ . K tomuto báječnému jídlu ještě podávají v kraji Oberfanken omáčku, kterou dělají ze zbylé vody z kyselého zelí, trochu bílého vína, přidají jemně nasekanou podušenou cibuli a zahustí moukou. Na dochucení použijí – typicky fancké – cukr, sůl, koření, případně kysanou smetanu a podávají samozřejmě s brambory.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelná pečeně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3rgr

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelná pečeně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3rgr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

Dnes vyzkoušeno !Je to moc dobré, určitě jsem to nedělal naposledy!

jarda Kadic: Jaroušku, díky za zprávu a vyzkoušení:-K:-K:-K. U nás se vždycky vařilo z toho, co bylo dostupné v domě.

jirholu: to mě skutečně těší, my jsme si také pochutnali. Ještě vyzkouším z hlávkového a díky za zprávu.:-K:-K

Dnes jsem dělala z hlávkového zelí a moc jsme si pochutnali. Jídlo je výborné i studené :-p:yes::yes:

Hanis:-K, Anna Kocikova:-K děkuji Vám.

Rozmarýnko nepohrdla bych:-*:-p:yes:Máš to moc hezké:-K

Dnes je to jeden lepší recept než druhý....zelí miluju, pochutnala bych si :-K

Bibinko díky:-K, Magdalenko díky:-K, Nikino díky:-K Opravdu jsem nečekala, že recept tak zaujme. Ostatně mě zaujal na první přečtení.

:-O moc pěkné :yes::-K

Skvelý recept, ukladám si, lebo sa mi náramne páči. :yes:

rozmarynaH:Rozmarýnko, hodně podobný recept tu mám, tak vím, jak je to dobré.:-p Dělám bez pečiva a dávám zakysanou smetanu. Dávám ti 15.bod:yes:

senky:-K, suslajda:-K, daniele72:-K, varilamyskakasicku:-K děkuji vám za bodíky i za palecky:-K

:-p:-K:-K:yes::yes:

:-p:-p:-p:yes::yes::yes:;-)

U nás by chutnalo:yes::yes:+12

Vždycky jsem zapékala jen mleté se zelím, ale toto bude příjemná změna:yes::yes:

Tématické fráze:
zelné recepty, pečené zelné řízky recept, zelné slavnosti, zelná pečně, zelna hlavka recepty, čerstvé zelí recepty, zelna slavnost, hlávkové zelí s mletým masem, housky za pecene se slaninou, recepty hlavkove zeli s mletym masem, zelna pecene, hovězi pěčeně zeli, zelná hlávka druhy, čerstvé hlávkové zelí s mletým masem

Suroviny:
zelí kysané, cibule, maso mleté, slanina, houska, vejce, mléko, sůl, pepř, kmín celý, sádlo, strouhanka

Přidat fotografie receptu