Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lilek s ořechy (Badridžany nigvzit)

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 635 kJ /
2 542 kcal
Bílkoviny62,80 g
Tuky197,32 g
Vláknina51,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 36 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy107,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Lilky omyjeme a nakrájíme na dlouhé středně silné plátky. Položíme do mísy a zalijeme slanou vodou, která po chvíli trochu ztmavne. Necháme 15 minut namočené. Krok 2: Plátky lilků vyjmeme, vymačkáme přebytečnou vodu, osušíme a dáme smažit z obou stran do rozpáleného oleje. Smažíme rychle, jen několik minut. Krok 3: Nastrouháme velmi jemně vlašské ořechy, přidáme rozmačkaný česnek, kmín, trošku soli a trochu vody, aby byla směs vlahá. Krok 4: Směs klademe na osmažené, na papírovém ubrousku osušené a lehce posolené lilky po celé délce, smotáme a podáváme.

Zveřejněno 15. 7. 2013

Poznámka autorky hosta

Jedná se o tradiční gruzínský recept, který jsem kdysi četla v nějakém časopise s příběhem o utečenecké gruzínské rodině

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lilek s ořechy (Badridžany nigvzit)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9AJJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lilek s ořechy (Badridžany nigvzit)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9AJJ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

1974andrea: zrejme je to len o zvyku...napr. prečo niektorí zásadne lúpu šampiňóny? Myslím, že to nemá zmysel.

1974andrea: to nevím - tak to bylo v receptu od těch gruzínců, ta voda trochu ztmavla - že by proto, aby zůstal bílý? Možná, kdyby byl jen posolený, tak by při smažení trochu ztmavnul

hosta:Ale to je mi jasný, že když je vypocenej a osušenej, že nenasaje tolik tuku, jen jsem se ptala proč do té vody?;-)

1974andrea:já myslím, že tou slanou vodou - stejně jako posolením se uvolní tekutina, kterou lilek obsahuje a pak jde líp vyždímat a osušit, než kdybys to mačkala jen syrové nakrájené. Když z něj dostaneš přebytečnou vodu, poruší se i pěnová struktura, a lilek pak nebude tuk nasávat jako houba.

Holky, já myslela, že nejen kvůli hořčinům, ale aby se lilek zbavil i trochu vody, se dává vypotit. Takže když ho namočím, zas tu vodu nasaje a tím i víc oleje, ne?

Jéje:-))Jituško-já jsem si při prvním pohledu na foto myslela,že to máš focené někde u vodní hladiny;-)To je parádní:-KJak receptík,který se mi moc líbí:-p:yes::yes:tak i ta fotka:-*

Krása, paráda, foto wow;-):-p:-p;-):yes:

Nadherne foto..:yes:..recept je velmi zajimavy, jednoduchy a nenarocny..:yes::yes::yes:

to je parádní recept.:yes::yes::yes:

Jituš - parádní recept a skvělé foto. Moc se mi to líbí :yes::yes::-K:-p:-p

Dnešné odrody baklažánov už horké nie sú, horké môžu byť iba staré a prezreté plody. Zdravý a neprezretý plod sa pozná podľa stlačenia. Plod stlačíme palcom a ukazovákom, urobí sa preliačinka. Ak sa po uvoľnení prstov vyrovná, plod je mladý a neprezretý a určite horký nebude. Ak sa nebráti do pôvodného tvaru, baklažán radšej nekupujme.:-)

1974andrea: jak píše Magdalenka - vylouhuje se hořkost. Smaží se, aby zůstaly vláčné a šly rolovat, grilované nasucho by se asi nedaly dobře zatočit. Ty ořechy jsou umleté najemno, česneku bylo ažaž a troškou vody vznikla taková pasta, namazaný celý plátek cca půlcentimetrovou vrstvou a jak se balí, trošku zůstalo na nepravidelných zaoblených krajích

1974andrea: niekto baklažán solí a nechá vypotiť, niekto namočí do slanej vody - kvôli horkosti a potom mierne vyždíma. Skúsila som obidve verzie. Ale nepýtaj sa ma, kedy a ktorý baklažán je horký.:-O

No to je mi zajímavý recept:-O:yes: Fakt je tam jenom tohle? Zdá se mi to pěkně nadité, jakoby něčím spojená ta směs ořechů a česneku;-) Ještě mi prozraď, proč se to předem namáčí a pak zase ždímá, nemůže se to rovnou jen opéct?

hosta:asi tak si to predstavujem, ako píšeš...zrejme je to prudko jedlé, čo?:-D

Tématické fráze:
dobrý recept na smažený lilek, baklažán s orechy, gruzínský lilek, proč je lilek hořký, recept lilek s ořechama, gruzínské recepty, kjopolo, proč se lilek solí, zapeceny lilek gruzie, pikantní cuketové lup, gruzie lilek recept, gruzie recept, lilky s ořechy gruzie, proc se lilek dava vypotit, gruzinska lilky s ořechy, gruzinsky baklažan s ořechy, gruzínský pečený lilek s ořechy, lilek gruzie, lilek s vlasskymi orechy, badridžany z lilku

Suroviny:
lilek, olej, česnek, kmín celý, sůl, ořechy vlašské

Přidat fotografie receptu