Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bušin borůvkový koláč na plech

Hodnocení receptu je 4,7 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 45 min

70 min (25 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 898 kJ /
2 605 kcal
Bílkoviny66,04 g
Tuky86,68 g
Vláknina12,00 g
Cholesterol 777 mg
Sodík 826 mg
Sůl1,93 g
Sacharidy384,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hluboký plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Plech ale můžeme pouze vyložit papírem na pečení.
V dostatečném předstihu zapneme troubu a předehřejeme ji na 180 °C. Krok 2: Připravíme ovoce, opláchneme ho a necháme důkladně okapat. Krok 3: Dále připravíme žmolenku promnutím másla nakrájeného na menší kousky s cukrem a moukou. Krok 4: Vejce oddělíme zvlášť na žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh. Krok 5: Do mísy vložíme cukr, změklou Heru, žloutky a utřeme do pěny. Pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem a vmícháme do žloutkové směsi spolu s mlékem pokojové teploty. Nakonec opatrně a lehce vmícháme tuhý sníh. Krok 6: Těsto rovnoměrně rozetřeme na připravený plech. Krok 7: Na těsto rozprostřeme borůvky, taktéž rovnoměrně na celý plech. Podle kyselosti ovoce ještě přisladíme cukrem a chuť zlepší i vanilkový cukr. Krok 8: Pečlivě posypeme žmolenkou. Počítáme, že čím je ovoce vlhčí (vodnaté), např. borůvky, rybíz apod., tím je nutné dát více žmolenky. Krok 9: Plech vložíme do předehřáté trouby. Doba pečení se pohybuje podle vlastní trouby mezi 40-50 minutami. Těsto je na kraji růžové, případně zkusíme špejlí lepivost.

TIP: Oblíbené moučníky s borůvkami

Zveřejněno 20. 7. 2013

Poznámka autora Vaclav Fronek

Stejné těsto používáme i na meruňky, hustě pokládané vypeckované višně i švestky, angrešt, rebarboru a vše, dle vaší fantazie.

Třeme čočkovitým nástavcem Heru, cukr, žloutky. Dále už jen vše metlami ručního šlehače - úžasně rychlé a snadné.

Pouze sníh vmíchat ručně + rozprostření na plech.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bušin borůvkový koláč na plech

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GXDJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bušin borůvkový koláč na plech

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GXDJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (19)

:-)<3:yes::yes: parádní recept i foto :-K

Hrubou mouku tady nemáme, na žmolenku jsem použil krupici, jako v tomto receptu https://www.toprecepty.cz/recept/47267-jablecny-ko... z dvojnásobné dávky. Žmolenka z hladké mouky mi nechutná.

Miquel:
My tady hrubou mouku máme:-p
Dnes jsem podle zmíněného rcp použil krupičku:yes:
No, posypka z hladké mouky mi ode dneška taky nechutná:-D

Halmiška 21. 7. 2013 15:11
:-K Děkuji za vysvětlení názvu "Buši"

:-KLibuše, Libuška /Libušin/ a z toho "Buši"

Paní Libušce díky za spoustu výborných receptů, které zde její manžel zvěčnil a doplnil krásnými fotečkami.:-)

varilamyskakasicku: Musím tě trochu zklamat. Ne že bych neměl buchty a moučníky rád, to ne, ale to pravé pro mne je a to nerad přiznávám ovoce, zelenina a maso. Sladké rád dělám, peču a vymejšlím , hlavně pro ženu. Ta to zbožňuje a já zase mám rád jí a rád jí vyhovím a jsem spokojenej když je spokojená ona. Toť snad přináší doba soužití, kdy se nám blíží zlatá svatba.

Marie64: BUŠA= Li BUŠE= moje manželka. Peče ona, já jsem ten pučmidrát pomáhající. Správnější a pravdivější by bylo: Maminky,maminky ovocný koláč. Ale už je náš. Jedna rodina HI HI.

Zítra jdu na borůvky,takže recept jsem uvítala:-K Jasný bodík:yes::yes::yes:

Upekla bych ... a jak ráda, ale borůvek spíš vůbec jak poskrovnu, tobě bodík za lákavou a vábivou fotku:yes:

Vašíku, věru pěkný koláč a pozdravuj Libušku;-) Mám stejný talíř jako vy;-) Máš 8.bod:yes:

Vašku, zrealizováno, přidávám fotečky. Samozřejmě jsem musela malinko upravit, dát diacukr na pečení, ale opravdu rychlé a mňamky :yes::yes::yes:

Je to jméno paní-manželky, autora receptu:-K

Halmiška 20. 7. 2013 17:55
Co znamená zkratka "BUŠI" ? Díky za odpověď.

Jéj, borůvkový koláč bych si dala!:-p:yes:+5

Včera jsem měla podobný koláč, takže mohu dát:yes::-p

Vašku, už je to v troubě, pak poreferuju ;-):-p:yes:
Marie64: jj, paní autora se jmenuje Libuše a tak ji zkráceně říká

Marie64: myslím, že paní kuchařka se jmenuje Libuška, zkráceně Buši ;-)

Proč Buši?

tyhle letní koláčem prostě miluju:-p;-):yes::yes: bude to dobré s jakýmkoliv ovocem, kterého je teď všude hojnost:-K:-):yes:

Vašíku, koukám, že jsme oba moučníkovali, máš to moc hezké;-):-p:-K:yes:

Tématické fráze:
boruvkový kolač na plech, cim vymazat plech, čím vysypat plech, borůvkový koláč, koláč na plech, vymazání plechu, jak vymazat plech, čím se vysypává plech, cim vymazat a vysypat plech, vymazaný plech, borůvkový koláč recept, koláče na plech, vymazat plech, boruvkový koláč bez žmolenky, boruvkový koláč-recept, cim vymazat plech na peceni, mouka na vymazání plechu, boruvkový koláč se žmolenkou, top recepty sladke recepty borůvkový koláč, rychly moučník na plech

Suroviny:
mouka polohrubá, vejce, sůl, mléko, tuk hera, cukr krupice, kypřící prášek do pečiva, cukr vanilkový, tuk hera, mouka hrubá, borůvky, cukr krupice, cukr vanilkový, máslo, cukr, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu