Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klobásky cigárového typu

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pavelk pavelk

Náročný

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie50 665 kJ /
12 109 kcal
Bílkoviny856,22 g
Tuky956,36 g
Vláknina6,70 g
Cholesterol 2,18 g
Sodík 22,83 g
Sůl5,00 g
Sacharidy15,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kýtu a bůček pomeleme na šajbě číslo 8. Vložíme do vhodné nádoby a přidáme koření a rychlosůl a velice dobře propracujeme, až ze zhotovené koule míchaného masa se lepí na dlaň. Krok 2: Na narážečku dám nástavec o průměru 12 mm a nasunu střeva. Krok 3: Pomalým tlačením plním střeva tak, aby byly klobásky pevné, ale šly lehce tvarovat do potřebné délky. Pokud nemáte narážečku, jde použít i mlýnek s nástavci, ale je to zdlouhavá práce. Krok 4: Takto naplněná střeva uložím do chladu na dobu 48 hodin. Před uzením je otřu dosucha a vložím do předem vyhřáté udírny na 60 °C a udím ( bukem )cca 8-9 hodin při této teplotě. Krok 5: V polovině uzením přehodím tyče a po době sedmi hodin uzení ochutnám a rozhodnu se, jak ještě dlouho pokračovat. Já udil těch 9 hodin, ale už jsem přesvědčen, že těch 8 bohatě stačí s podmínkou udržování teploty v rozmezí 55 a 65 °C.

Zveřejněno 22. 7. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klobásky cigárového typu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nmD7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klobásky cigárového typu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nmD7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Pohl:Recept máte docela dobrý, ale pracný. Jen kližku bych tam nedával. Pokud chci pravé domácí, tak na kvalitě masa nešetřím.http://www.toprecepty.cz/recept/8991-domaci-klobas...

Cogára také dělám,ale raději klobásy v přírodních střívkách.Maso používám z plece(lze z části nahradit králíkem,zvěřinou apd.),popř.i krkovičku a bůček.Kýta je příliš suchá.Doporučuji udělat vše z čerstvého masa,na 10 kg směsi používám 0,75 kg hovězího,třeba i kližku na spojku,kterou semelu na pastu a přidám O,5 lt vody,do níž jsme rozpustili koření.Většinou dávám základní koření,oříšek dávám také,trochu česneku(moc ne,tak malou paličku)pokud dáme papriku,tak vše také rozpustit ve vlažné vodě.Sůl odvážit přesně v množství 18 gr na 1 kg použitého masa celkem.Někde se uvádí 20 gr,ale uzením se odpaří voda a sůl zůstane.Tak raději méně,odzkoušeno mám 18 gr.Sůl používám Pragandu napůl s obyčejnou solí,chemie raději méně a na probarvení masa to stačí.Potom roztok dám do ledničky(udělám den předem)a zchladím co to jde,někdy přidám i kostky ledu.Hovězí prát potom vyšlehám ručním mixerem za postupného přilévání studeného roztoku až vnikne lepivá hmota,což je jakési pojidlo na masovou směs.Do této spojky zamíchávám nejdříve libové maso až se krásně spojí a lepí na ruce a potom nakonec jen zlehka promísím s tučným výřezem,aby se vše rovnoměrně rozvrstvilo do díla.Předem namočené střívka plním a tvořím vždy pár klobásů,cca 1OO gr.nožička,naskládám do nádoby a dám do lednice uzrát do dalšího dne,kdy se zavěsí do předem vytopení udírny.Nejdříve se udí teplejším kouřem 60-70 st.asi 1 hod a potom douzuji asi 3 hod,studenějším kouřem z bukového dřeva a pilin.Tato doba na uzení klobás je plně dostačujhící,délší doba už zhoršuje vůni uzeného výrobku,je to potom přeuzeno s mírně kyselejší pachutí.Klobásy horké vyndám a necháme rozvěšeny na hůlkách,aby vychládly,já je ještě teplé ponořím do vřelé vody na 10 min.tím je opláchnu,což není na závadu a nechám vychládnout.Ani ty nejdražší klobásy z masného průmyslu se nedají přirovnat,snad na Slovensku,tam jsem si pochutnal.Tak to dělám já:-):-p

Sakra...mňamka neskutečná,jen není udírna:-//

No,to je teda nádhera:-K:-p:yes:

:-Djj dojdou zelené s jejich rychlostí

AniCiz: a OD ČEHO JE POŠTA ? :-D

no kdybys nebydlel daleko- hlásím se:-*:-))

Nezoufejte, kdo bude mít zájem, po prázdninách se jim budu věnovat ve větším a můžu Vám nabídnout !:-8

mariana.:Česnek dávám do jiného druhu klobás viz odkaz www.toprecepty.cz/recept/8991-domaci-klobasky/. Tady jsem měl obavu, aby se česnek s muškátem nehádal.:-))
Pavel

Teda, ty vypadají báječně a navíc domácí výroba. Paráda!!:yes::yes:+9

vypadají božsky!!!!:-p:-!:-!:-!:yes::yes:

:-O:-O tak to je pecka:yes::yes::yes: tu voňavou a uzenou chuť.... šmáárjá, to je mučenííí:-8:-D:-D:-D:yes::yes::yes:

Až budu jednou veliký kluk , tak si taky takové uzené klobásky udělám....:-p:-p;-)

Voní až do Mostu :-)):yes::yes::yes:

Pavle, sakryš na ty se tak krááásně kouká, ale raději bych je měla doma, to bych si teda pochutnala:-pmáš je moc pěkný:yes: a dávám ti 4.bod:yes:

Tématické fráze:
doba a teplota uzení klobásek, narážečka na klobásy ruční, narážečka na klobásy, narážečka klobás, jak dlouho udit klobásy, klobásy ze skopového masa, jak dlouho se udí klobásy, uzeni klobasek, narazecky na klobasy, narážečky klobás, délka uzení klobásy, teploty při uzení klobás, teplota při uzení klobás, doba uzení klobás, doba uzení klobás, narážečka na klobásky, streva na klobasky, naražečky klobásy, teplota uzení klobasek, domácí narážečka na klobásy

Suroviny:
kýta vepřová, bůček vepřový, kmín celý, pepř mletý, ořech muškátový, rychlosůl, cukr moučkový, střívka skopová

Přidat fotografie receptu