Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Taťkovy okurky

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

majda1512

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie218 kJ /
52 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,20 g
Sůl8,00 g
Sacharidy13,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Okurky naskládáme do sklenic 0,7 a přidáme koření, cukr, sůl, sacharin, ocet a dolijeme sklenici vodou. Krok 2: Zavíčkujeme a zavaříme na 80 stupňů na 15 minut.

Zveřejněno 22. 7. 2013

Poznámka autorky majda1512

Okurky jsou vynikající a hlavně se nemusíte piplat s nálevem, ale kdykoliv dozrají okurky, tak rychle udělat :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Taťkovy okurky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/onEX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Taťkovy okurky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/onEX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Lenka:zaváram na dvakrát 40 -50 pohárov. Pre mňa je naozaj jednoduché nahádzať naraz do všetkých guličky korenia, kúsok bobkového listu, kolečká mrkvy a cibuľu, kôpor atď. nemusím umývať hrniec od nálevu, príp. dovárať odhadom ďalší, ak nezvýšil, alebo naopak, skladovať v chladničke zvyšný.
Každý si však nájde svoj spôsob, ktorý mu vyhovuje.

Lenka: súhlasím s Magdalenkou, ono sa to zdá jednoduchšie uvariť nálev len na prvý pohľad. Ale keď sa nálev zvýši alebo je ho málo a treba dovárať...takisto kompóty zaváram tak, že do jednej fľaše 3 lyžice cukru, zalejem vodou z vodovodu, uzavriem a sterilizujem. Veď nálev sa uvarí sám. Takto ma naučila babička a takto zavárala aj mamka. ;-)

magdalenka:Já si myslím že jednoduší je udělat nálev,(vše naházet do jednoho hrnce a převařit,než zvlášť do každé sklenice dávat koření (nové koření,pepř,hřebíček,sůl,cukr,ocet,vodu,mrkev,cibuli,kopr, to je deset věcí do jedné sklenice) a kolik těch sklenic děláš?Jednoduší je udělat nálev.:-//

I u nás na trhu byly - po třiceti. Pokud vařím nálev na houby, tak z Deka, do pětilitrovky. Postupně svářím a přidávám do lahve, když je plná, uvařím nálev čerstvý a rozdělím do menších skleniček. Při naší velkovýrobě je to nejrychlejší (mluvím stále o houbách;-))

casino: nikdy nerobím nálev...ani na uhorky, ani na kompóty. Zaváram od útlej mladosti - mamke sme asistovali od detstva. Ona používala tento lenivý spôsob, prevzala som ho. Je mi jednoduchšie nahádzať do pohárov koreniny, narvať uhorky, dať soľ, cukor, ocot a vodu. U kompótov len cukor (príp. škoricu a klinčeky). Aj keď nálev vydrží cez celú uhorkovú sezónu, považujem toto za jednoduchší a pohodlnejší spôsob. Všetko je však o zvyku. Železná košeľa niekedy nepustí.

:-)baby, se v tom nenimrejte:-))
Gde stojí psáno, že fotečky nemůžou být z loňska, he?:-K
Bych řek, že na 2. fotečce je úroda z předpředloňska...:-D:-D:-D

maris: dobře, připustila bych, i když... no dobře....na té druhé je něco na dně vidět

spagetka: špagi, myslím, že ty jasně zelené jsou před sterilizací a ty druhé po;-):-)

"...a hlavně se nemusíte piplat s nálevem,"
No, já uvařím hafo nálevu do foroty a uchovávám ho v chladu. Bez úhony přežije celou okurkovou sezonu...:yes::-)

danielle72: mně spíš zaráží, že dala 2 fotky a obě kvalitativně hodně rozdílné ;-);-) a avizovaný kopr, mrkev, cibuli, nevidím ;-);-)

danielle72: v Praze na trhu už jsem je taky koupila;-):-)

kvetina: Kde bydlíte, že už máte v obchodech nakladačky? :-O

Místo sladidla dávám cukr, kopr, cibuli a mrkev recept používám je rychlý.

pro špagetka: děkuji za vysvětlení, proč se okurky propichují. U mamky ani babičky jsem to nikdy neviděla, tak jsem alespoň chytřejší. ;-)

pro Coleta a Pohl: budu ráda, pokud se podělíte o svůj recept na lák do okurek.... jsem v tomhle fakt úplný začátečník ;-) Samozřejmě tuším, jak se to přibližně dělá, ale suroviny a přesný postup přípravy si nepamatuju. Jsem ráda, za každou informaci, za každý detail... klidně napsat tak, aby to pochopili i ti, kteří nemají zkušenosti vůbec žádné. Určitě nejsem sama.:-8

Pro autorku receptu: doufám, že se na mě nebude zlobit, že se rozvíjí diskuse malinko jinam... :-K

:yes::yes::yes:děláme je tak už léta
kopr a kolečka cibule,mrkve a česneku to zase chutná nám.:-p:yes:
A taky bez umělého sladidla.
Koření pepř,nové koření,hořčicová semínka a bobkový list...:-8
Přeji ať se všem vydaří.:yes::-D:yes:

jitka:Budeš se divit, ale my propichujem prostě všechny okurky, samozřejmě řezy ne. Je to zvyk no....;-);-)
Hanča (neregistrovaný/á) - moje babička i mamka vždycky říkaly, že tam to koření lépe pronikne. Ale dělej podle svého zvyku, každý má ten svůj jeden postup osvědčený ;-);-);-)
Jinak křen a kopr prostě nesměj chybět (přiměřeně samozřejmě)

Nemáš zač, je lepší ze zeptat. Jinak já dělám nálev, kam dávám hořčičné semínko, hřebíček, nové koření bobkový list, cukr a cukerýn. Samozřejmě podle přesného poměru, který teď z hlavy nevím. Ale neřekla bych, že je cukerýn na škodu, jsou opravdu výborné, ale mlčím, neboť samochvála smrdí..:-DKdyby jsi chtěla recept, tak mi napiš, já bych ti ho opsala.

Jinak pokud chceš dávat křen, nbedávám, neboť dost mění chuť okurek, tak s ním opatrně, dává se krájený, nikoliv strouhaný a má tu vlastnost, že okurky udržuje tvrdé.

okurky se propichují jen tehdy, když se dělají tak zvané rychlokvašky:-)

Pohl. a Coleta: moc děkuji za vyčerpávající odpovědi. :-K Vím, že ten kdo zavařuje, tak mu původní postup nejspíš stačí, ale každý jednou začínáme.... proto ty otázky. Je lepší se zeptat na začátku a možná vypadat za blbce, než se nezeptat a vypadat za blbce dvojnásob... nehledě na ztracený čas, peníze a v neposlední řadě suroviny ;-)

Pro Hanču:Okurky také podle tohoto receptu dělám,ale nedávám sacharin,ale 2 PL cukru,raději méně chemie! Další otázky jste si odpověděla správně,rozumí se vše je určeno pro jednu sklenici Omnia.Zavařujeme na 80 st. po dobu 20 min,déle NE!Jinak se může doplnit podle chuti o snítka kopru,kolečka mrkve,tenké kolečko křenu,okurky nepropíchávám,je to zbytečné.Bobkový list a vin ný list už dost mění chuť okurků,ale někde je to zvyk.Jinak doporučuji bzenecký ocet,s příchutí estragonu,je naprosto nejlepší na nakládání zeleniny.Pro jistotu lze použít DEKO,které obsahuje i konzervační látku a aromatické složky vhodné na nálev okurků.Doporučuji ale na 1 dávku přidat ne 120 g cukru,ale 200 gr.a potom se nemusí použít sacharin,který dost mění chuť okurků.No ale dle uvážení každého.Tak jdeme na okurky:-) Hezké léto.:-p

K receptu samotného, já to takto nedělám, ale jedla jsem je. No,hitparáda to podle mých a manželových chuťových buněk není.Ochutnala jsem takto naložené okurky a nechutnají mi. Já to dělám tak, že si uvařím lák, nechám vychladnout a dám do PET lahví. Pak vždy zaliji okurky po okraj lákem, přidám mrkev tak pět koleček, kousek cibule a kopr. Ten lák do petek dávám proto,m že okurky si pěstuji a zavařuji třeba po třech sklenicích, tak, jak rostou.

Já okurky nepropichuji, je to zbytečné. Vařit 15 minut, tak z nich máte bláto a ne okurku.

Se zavařováním nemám zatím žádné zkušenosti, takže je to pro mě napsané moc stručně :( Suroviny: 3 zrnka pepře, 3-4 zrnka nového koření, pár hořčičných semínek, 1 lžička soli, 1 lžíce cukru krupice nebo krystal, 3 tabletky sacharinu, 0,5 dcl octu - přijdou v tomto množství do každé sklenice? I ta lžička cukru a ještě 3 tablety sacharinu? A jak moc okurky dolít vodou? Studenou? Vím, že mám spoustu otázek, ale fakt jsem to zatím nikdy nedělala... Prosím o upřesnění.:-8 A na závěr.... zavařuje se 15 minut od doby, kdy teplota dosáhne 80 stupňů?
Já si jen pamatuju, že mamka dává do okurek také kopr, plus hroznový list a někdy také mrkvičku.
Otázka na spagetku: Proč se musí propíchnout okurky?? Nepamatuju se, že by to mamka někdy dělala.;-)



absolutně nesrozumitelně napsaný :( Šlo by to nějak podrobněji? Suroviny, které uvádíte, přijdou do každé sklenice zvlášť?

U nás se neobejdou nakládačky jak bez křenu tak kopru, jinak koření taky tak dávám, bez cukru teda, jen dia cukr.A nezapomenout propíchat okurečky. Už se těším na nakládání, obvykle mi vydržej 2 roky, dělám dost sklenic, ale loňská sezóna byla obzvláště vydařená a letos musím zavářet znova, ale sehnat pěkný kopr, to bude fuška teda ;-):-p:yes:

dělávám podobně, okurky jsou krásně křupavé;-):yes: přidávám ještě bobkový list a kolečko křenu;-):-)

Tématické fráze:
nakládání okurek rychlokvašky, nakládání okurek, jak udělat rychlokvašky, nakládané okurky bez sterilizace, lak na rychlokvasky, lák na nakládání okurek, nakládání okurek do deka, okurky rychlokvašky, sterilizace okurek, lák na okurky na jednu sklenici, nálev na okurky bez sacharinu, okurky rychlokvašky recept, nálev na okurky na jednu sklenici, jak nakládat okurky, nakládání okurek bez sterilizace, nakládání okurek deko, nálev na okurky rychlokvašky, lak na okurky, nálev na bzenecké okurky, lak na okurky rychlokvasky

Suroviny:
okurky sterilované, pepř, koření nové koření, semínka hořčičná, sůl, cukr krupice, sacharin, ocet, voda

Přidat fotografie receptu