Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašský frgál

Kdo by neměl rád valašské frgály z tenkého těsta s bohatou náplní! Podle tohoto receptu je snadno zvládnete. Náplň připravíte ze sušených jablek, hrušek a povidel a provoníte ji rumem, skořicí, hřebíčkem a badyánem.

Hodnocení receptu je 5,0 (35×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Reneels Reneels

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby kynutí

65 min (25 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 4 kusy

4kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie43 858 kJ /
10 482 kcal
Bílkoviny160,55 g
Tuky355,62 g
Vláknina93,40 g
Cholesterol 1,97 g
Sodík 897 mg
Sůl1,97 g
Sacharidy1 490,73 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme hruškovou náplň: sušené ovoce uvaříme s kořením ve vodě do měkka, scedíme a na masovém mlýnku pomeleme. Přidáme povidla, cukr, perník a rum podle chuti a promícháme. Je-li náplň příliš hustá, dolijeme ji rumem nebo vývarem z ovoce. Krok 2: Frgály: z poloviny mléka, droždí, trošky mouky a cukru připravíme kvásek, který necháme v teple nakynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, cukr, žloutky a sůl. Vše zalijeme vykynutým kváskem a podle potřeby doléváme mléko tak, aby vzniklo pěkně hladké těsto tužší konzistence, které necháme dobře vykynout. Krok 3: V průběhu kynutí můžeme ještě propracovat, budou se tak tvořit menší bubliny. Těsto pak rozdělíme na 4 stejné díly, zpracujeme do bochánku a pomocí válečku z nich vytvoříme kola na stéblo silné. Krok 4: Okraje potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody. Od středu natíráme hruškovou náplň k okrajům, necháme ještě na pomaštěném plechu nebo koláčové formě nakynout a pak pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut. Krok 5: Hotový koláč vyjmeme z trouby a pokropíme rozpuštěným máslem a rumem - ne celou dávku najednou. Rozdělíme ji asi na 3x, aby kropení probíhalo postupně, tak se lépe máslo a rum stejnoměrně vsáknou. Potom pocukrujeme. Krok 6: Jeden koláč krájíme na 8 dílů. Pokud chceme připravit jen jeden frgál, dělíme dávku surovin čtyřmi.

TIP: Další náplně do frgálů

Zveřejněno 12. 1. 2009

Poznámka autorky Reneels

Pokud nemáme sušené ovoce, můžeme těsto potřít rozšlehaným tvarohem s cukrem, rumem a rozinkami.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Valašský frgál

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XDKA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Valašský frgál

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XDKA

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Dělám si na něj hrušková povidla a po upečení pokapu rumovým karamelem (viz níže)

Pekla jsem z 1/4 varku na zkousku. S tvarohem a boruvkami,jen se zaprasilo. Pouzila pro jistotu kolacovou formu.

OT
cathleen:
No, jestli to nebyla tzv. náplava, že :-K

casino: no vidíte, a mně to (potřít a pokapat frgály ještě horké) radila paní z Valašska, která tam frgály peče :-D jestli ona mi to tak neřekla schválně! :-D

Bluesea:
Ano, u nás se to tak dělá co pamatuji, tedy po tři generace :yes::yes::yes:
No, ale my jsme Valaši, že :-D

Bluesea: frgály peču, ale občas máme i koupené - ale ani na těch jsem neviděla žádnou "krustu". My doma prokapáváme směsí másla a rumu frgály hned po upečení, aby se to do nich nasáklo ;-)

V jiném receptu jsem četla, že se má koláč pokapat směsí rumu a másla až úplně vychladne, aby se vytvořila krusta. Jinak se vsákne dovnitř a nebude to ono. Jak je to tedy správně ?

(KikcA):
Také mi přijde toho mléka v rcp málo:-O Do podobného těsta dávám 400 ml.

Tak dnes jsem je upekla. Jsou opravdu výborné:-p. Jen na toto mnoství jsem dala 5dcl mléka. Já dělala dva povidlové a dva tvarohové které jsem posypala boruvkama. Jinak děkuji za recept a u nás se budou péct hodně často.:yes:

včera upečené - návštěvě se dělaly boule za ušima :)) moc děkuji za úžasný recept , povidla byla ůžasná sama o sobě :))

pekla jsem frgály na Sibiři, když jsem tam byla na 3 měsíce, mohli se po nich utlouct a musela jsem místním ukázat, jak jsem to dělala. Jestli je tam dnes sami pečou nevím, ale vzpomínají s láskou nejen na frgály!:-)

Dnes jsem koláče upekla.Jsou výborné.:yes:Dovolím si přidat fota.

Dneska jsem upekla další a mňamka! :-K:yes: Přidávám fotku :-)

Dobrota všech dobrot:yes:A to znám pouze ty kupované z různých jarmarků a ty se jistě s tím tvým ?Renatko, nedají srovnat:yes:Ráda bych ho zkusila, ale nemám sušené hrušky, tak když si rozvařím čerstvé, jako na povidla, tak by to taky šlo, ne?:-8

Podle vašeho receptu jsem dělala svůj vůbec první frgál a musím říct, že se mi povedl :-) S těstem se pracovalo jedna radost...dávám bod :yes: a přidávám fotku

Tématické fráze:
frgál recept, valassky frgal, frgal, valassky frgal recept, recept na frgál, recept frgal, recept na valašský frgál, tvarohový frgál, tvarohový frgál recept, borůvkový frgál, kolac frgal, recept valassky frgal, borůvkový frgál recept, frgál recept na 4 frgale, domácí frgál, frgál recepty, valašský frgál recept s borůvkami, valašský frgál recept s borůvkami, těsto na frgál, recepty frgál

Suroviny:
mouka hladká, mouka hrubá, máslo, cukr moučkový, droždí, žloutek, mléko, sůl, žloutek, máslo, rum, cukr moučkový, hrušky sušené, jablko, povidla švestková, cukr, perník, skořice, koření hřebíček, badyán, rum

Přidat fotografie receptu