Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žitný kvásek - tzv. ananasové řešení

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie229 kJ /
55 kcal
Bílkoviny0,50 g
Tuky0,30 g
Vláknina1,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy12,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: První tři dny použijeme šťávu (měla jsem z vymačkaného pomeranče) a celozrnnou žitnou mouku. Šťávu proto, že přirozeně okyselí prostředí a zabrání tak množení nežádoucích mikroorganismů, které někdy svým působením vývin kvásku pozdrží, zpomalí. Krok 2: Vhodnější je míchat kvásek v menší sklenici, použila jsem asi 200 ml, a kvásek si založit (a pak i krmit) malým množstvím mouky:
1. den smícháme 20 g šťávy a 10 g celozrnné žitné mouky
2. den promícháme a přidáme opět 20 g šťávy a 10 g celozrnné žitné mouky
3. den vmícháme znovu 20 g šťávy a 10 g celozrnné žitné mouky

(K těmto třem bodům patří první čtyři fotky.)

4.den už můžeme přejít z celozrnné mouky na mouku chlebovou. Krok 3: Ze všeho množství kvásku, co zatím máme, si odebereme pouhých 40 g, ke kterým přidáme 20 g obyčejné pitné vody a 20 g žitné chlebové mouky. Dobře promícháme, zakryjeme proti osýchání a necháme vykvasit. Zbytek původního kvásku vyhodíme. Krok 4: 5. den opět nakrmíme stejně, jako den před tím (40 g kvásku, 20 g vody a 20 g mouky) a stejně krmíme až do doby, než začne kvásek pravidelně růst - ten můj rostl stejně už od 4. dne (foto č.5 - mezi první a třetí fotkou uplynuly jen 2,5 hodiny) Krok 5: Něco málo přes 4 hodiny trvalo kvásku, než dosáhl svého maxima, byl plný bublinek (z bočního pohledu, přes stěnu odměrky) a jeho povrch se pěkně vyklenul (foto č.6) Krok 6: Přes noc kvásek ještě více uzrál, a potřeboval znovu nakrmit - dává to najevo zarovnaným nebo až propadlým, i jakoby potrhaným povrchem (foto č.7), popraskanýma bublinama a je cítit o hodně kyseleji, než večer, kdy byl vypouklý a kyselkavě, chlebově voněl. Krok 7: Pokud nám kvásek reaguje takto (pravidelně, rychle a ochotně zvětšuje svůj objem), je možné přejít na krmení 2 x denně (aby se rozmnožila a ustálila mikroflora a kvásek se stal silným tak, že sám, bez použití droždí nakypří třeba těsto na chleba). Krok 8: Po dobu 10-14 dnů 2 x denně z kvásku odebereme 10 g, ty nakrmíme 40 g vody a 40 g žitné chlebové mouky, zbytky kvásku (po odebrání) můžeme postupně ukládat všechny dohromady do lednice a přidávat pak kvásek do jakéhokoliv kynutého těsta - na chleba, rohlíky aj. Výrazně zlepší jejich chuť.

Takto nakrmený kvásek (10-40-40) by měl do 8-12 hodin po nakrmení minimálně zdvojnásobit dvůj objem. Krok 9: Po 14 dnech by měl být kvásek dost silný na to, aby vykynul náš první celokváskový chleba......

Zveřejněno 30. 7. 2013

Poznámka autorky cathleen

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitný kvásek - tzv. ananasové řešení

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DxNq

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitný kvásek - tzv. ananasové řešení

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DxNq

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Pekař...
Super návod,určitě vyzkouším, ???? jen bych potrebovala vědět, co je sklenice omnia a kolik má objem? Děkuji za tip a odpověď

Tohle ovocné řešení je skutečně nejspolehlivější. Kvásek se mi podle něj povedl hned napoprvé a kdybych nebyla flink, mám ho dodnes :-8.
Já jsem nad ničím nedumala a postupovala přesně podle návodu, step by step :-))
A ke své ostudě jsem zjistila, že jsem nebodovala, tak napravuju 7:yes:

cathleen:
Tak tomuto až nerozumím: " při každém krmení tu trošku, které budu dávat mouku a vodu (zpočátku tedy šťávu) dávám do čisté nádobky. Ono se to vlastně i tak lépe váží...." :-?

pekař: hm, tak proč se mi to takhle nedaří:-//

nigina: :-) zvýšená starost o hygienu platí při zakládání kvásku za samozřejmost - při každém krmení tu trošku, které budu dávat mouku a vodu (zpočátku tedy šťávu) dávám do čisté nádobky. Ono se to vlastně i tak lépe váží....
Pak, když je už kvásek hezky silný, je možné ho po odebrání větší části nakrmit ve "staré", použité nádobě, nic se mu nestane. Ale vždycky do něj sahám zcela čistou lžící (nebo při míchání nožem), abych měla jistotu, že si do něj nic nezanesu.

:-p jo a ty zbytky, na které se také ptáš, dávám (shromažďuji) do jedné sklenice v lednici a použiju třeba jen na ochucení těsta na chleba, kam ho přidávám.

Cathleen, teším sa, že si sem dala tento "ovocný kváskový návod". Idem si práve založiť nový kvások, tak ho využijem :-)
Nikde však nie je reč o hygiene kvásku. Sama hovoríš, že sa tam množia aj iné baktérie, aj mrtve... preto by som chcela vedieť tú "techniku" prikrmovania... Každý deň, (po tom 4tom dni od založenia) sa časť kvásku odoberie a vloží do novej čistej sklenice? a nakrmim ho múkou a vodou. Zvyšný kvások v pôvodnej sklenici ponechať? a dať do chladničky bez dokrmovania?
Lebo ak je to takto, tak by mi bolo jasné, prečo mi kvások pošiel:-S
Ja som nadbytok kvásku vyberala a dávala inam. Kvások bol furt v pôvodnej sklenke :-( som teda Dumbo;-(
Tak ak mi toto ešte dovysvetlíš, hneď idem ten kvások spraviť.
Veľké díky a samozrejme dám + :yes: Prajem ti krásny deň a veľa novej invencie na vymýšľanie nových mišoškových a kváskových receptíkov:-K

Jitkas: jj, Jituš, já jsem asi mylně pochopila, že ten původní (podle "odokového" receptu) vedeš jinak, než ten nový.:-K Jsem moc ráda, že ti funguje. Kváskový chleba sice více práce dá (no...práce ani ne, spíše starání se, myšlení na něj a času), ale výsledek opravdu stojí za to:yes::yes: Tenhle chlebík je chutnější, stravitelnější a prakticky neplesniví - to drožďové a kupované chleby ano.

cathleen: Vzdyt v lednici ho drzim, jak rikas, kdyz nepecu , prikrmim ho necham venku, on zacne znovu pribyvat (trva to tak 1 hod). Pak ho dam znovu do lednice a on do pristiho peceni krasne prosperuje, bubliny se tvori dale, takze vse OK. Zrovna dnes vecer zalozim na novy chleb a zitra upecu. Co se tyce puvodniho kvasku (ten, co popisuje pekar), mela jsem ho tez a vydrzel mi dlouho. Ale neni pravda, ze za ctyri dny od zalozeni je hotovy, schopny nakynout pecen chleba. O tom jsem se tez presvedcila osobne. A az z Tveho povidani jsem se dozvedela, ze nema jeste "silu". Chleba sice byl citit "chlebem", ale byl hutny. Preji ti krasny den.

Do Poznámky přidám odkaz i na tenhle základní, velice jednoduchý kváskový chleba :-) http://www.toprecepty.cz/recept/34444-zakladni-kva...

pekař: :-) naše babičky dělaly spoustu věcí jinak, než je děláme dnes....
Postupů, jak vyrobit kvásek, je na internetu mnoho různých a dobrých, spolehlivých - ten, který popisujete v komentáři, tu mám také.
Proč s ovocnou šťávou - jsem psala hned na začátku Postupu. Až 30-40% doma založených kvásků tato nežádoucí mikroflora zlobívá tak, že zájemce o kvásek od dalších pokusů třeba i odradí. Tím, že použijete šťávu, máte prakticky jistotu, že se kvásek povede hned napoprvé. A tím, že si vše odvažujete, zas jistotu hustoty (hydratace) kvásku a víte, jak se bude chovat. Oba způsoby jsou dobré, jen někomu prostě ta jistota vyhovuje natolik, že si všecko zváží. Práci navíc to nedá, váha mi visí vedle mouky:-D

Pro první dny založení kvásku je lepší mouka celozrnná, obsahuje více potřebných zárodků a lépe, bouřlivěji kvasí.:yes:

Kvásek v lednici...pokud nepeču denně, musím ho v lednici mít. Pracuje ale i tam, hromadí se v něm mrtvé kvasinky a odpadní enzymy, proto je dobré vědět, kdy a jak (v jakém poměru) jsem ho naposledy krmila.
Většinou peču o víkendu, takže ho v tyto dny i občerstvuji a v neděli večer jde do lednice, kde mi v pohodě a stejné kvalitě 5-6 dnů vydrží (do dalšího pečení nebo krmení);-)

Jitkas: Jituš, každý kvásek (zalozený podle jakéhokoliv postupu) můžeš mít v lednici v malém množství - a toto si držet stále stejným krmením pořád ve stejné hustotě i zdraví a síle;-)

pekař: Můžu se zeptat, kolik dkg mouky je 1 těsto? Píšete, že kvásek ze sklenice Omnia použijete na 1 těsto :-)
Pečete jen z žitné mouky nebo přidáváte i chlebovou? Děkuji za odpověď. Jarka

žitný kvásek,který zde popisujete je příliš složitý už v popise a odradí mnoho začátečníků.Nevím,kde se objevila pomerančová šťáva a proč,to naše babičky neměly k dispozici a chleba se pekl běžně a jaký o tom se může dnešním spotřebitelům jen zdát.
Pěču chleba z žitného kvásku několik let a kvásek dělám zásadně z hladké žitné mouky a vody.Nic víc není třeba.
Tak tady je návod jak ho založit a není to žádná věda.
1.den-založení kvásku-2 vrchovaté pol.lž.žitné hl.mouky + 1,5 dcl vlažné vody-nechat v teple
2.den-po 24 hod. přidáme opět 2 PL ž.m. + 1.5 dcl vl.vody
3 den-opět přidáme 2 PL ž.m. + 1,5 dcl vody a necháme nakvasit a kvásek je hotov.Je hustý,nakvašení a kyselavě voní.
Množství ve sklenici omnia(skoro plná) se použije do 1 těsta,nechá se trošku na dně sklenice a přidá zase žitná mouka a voda.Kvásek se jen již rozmnožuje a lze ho použít hned druhý den znovu,pokud se hned nepoužije,nechá se v lednici a před dalším pečením se oživí-přikrmí žitnou moukou předem,nebo večer vydělat z lednice ,přikrmit lžící mouky a ráno se může péct znovu.Vždy nadělat do výše uvedeného v receptu,potřebné množství.
Tak lze dělat vše jednoduše a bez pomerančů:-):-)

:yes:Dávám klaďase, ale sám to dělat nebudu, to není pro lenivé blbce mého typu. Ale takový chlebíček bych si dal! Ale bez práce nejsou koláče.

Kvasek jsem delala v cervnu ( se stavou z pomerance), byla silena vedra a diky tomu a perfektimu navodu, se mi podaril na neuveritelny prvni pokus, nemohla jsem ho udrzet ve sklenicce. Ten predesly, stale podle jineho navodu od Cathleen, jsem tusim 2x predelavala. Tento je stale velice zivy a ma tu vyhodu, ze ho staci opravdu minimum a mate krasny chlebik. No a kdyz jsem to zvladla ja, povede se urcite kazdemu. I tem, co vahaji, neb je fakt, ze kdyz si prectete navod, zda se to ponekud komlikovane, ale opak je pravdou. Cathleen, chlebiky se stale dari, je to zazrak(Tvuj) a radost(moje) zaroven!!

Tématické fráze:
jak nakrmit kvásek, založení chlebového kvásku, jak dlouho vydrží kvásek, založení kvásku, přírodní kvásek, založení žitneho kvasku, kvasek foto, jak dlouho vydrží kvásek v lednici, jak se starat o kvásek, množení chlebového kvásku, zakladani chleboveho kvasku, co vše se dá dělat z kvásku, přírodní chlebový kvásek, koláče z žitného kvásku, kvásek v lednici, buchty z žitneho kvasku, kvásek z ovocné šťávy, mrtvy kvasek, kvásek založení a krmení, co se zbytky žitného chleba

Suroviny:
šťáva pomerančová, mouka žitná, mouka žitná chlebová, mouka žitná, šťáva ovocná

Přidat fotografie receptu