Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cejni s brambory zapečení v Dutch-Oven

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jiri V. Jiri V.

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Oloupané brambory nakrájíme na plátky, litinový hrnec - Dutch-oven - vymažeme sádlem a máslem. Krok 2: Dno poklademe plátky brambor, které osolíme a opepříme. Krok 3: Očištěné cejny prořízneme asi co 2 - 3 mm až k páteři (viz foto). Tímto proříznutím se přeruší drobné kostičky, zůstane jen páteř a žebra. Krok 4: Cejny osolíme a opepříme. Dáme do hrnce na brambory. Ryby pokryjeme další vrstvou brambor, kterou taky osolíme a opepříme. Krok 5: Na brambory dáme zbytek másla a sádla. Krok 6: Ducht-oven položíme na žhavé uhlí, na pokličku dáme taky žhavé uhlí. Krok 7: Pečeme asi 40 minut.

Zveřejněno 17. 8. 2013

Poznámka autora Jiri V.

Obměny – nemusí být cejni, může se použít kapr či jiný druh ryby.

Ryby můžeme potřít česnekem nebo opaprikovat či použít oblíbené koření.

Někdo suroviny v hrnci zaleje rozpušteným sádlem, máslem a olejem v třetinovém poměru.

Přesné množství surovin v receptu neuvádím, dával jsem vše od oka, podle chuti a toho, co bylo po ruce.

Zdroj – recept mám od rybářů, kteří nás s manželkou učili chytat. Recept byl i v sešitech edice Levné recepty.

Na setkání Grilování a Barbecue v Moravském Berouně –http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=...

– předváděl Brutzel Švejk mimo jiné i vaření v Dutch-oven. Tolik mě to zaujalo, že jsem Dutch-oven koupil a začal vaření v něm zkoušet.

Tento litinový hrnec byl oblíben mezi americkými osadníky pro své universální použití.

Dá se v něm vařit, péci, smažit, dusit.....Více informací o dutch-oven najdete třeba zde - http://www.bezvabasta.cz/?p=1698

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cejni s brambory zapečení v Dutch-Oven

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rpm6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cejni s brambory zapečení v Dutch-Oven

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rpm6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Paráda, ryby miluju. :yes::yes:;-):-p:-K

Můžu potvrdit, že u menších ryb ty drobné kostičky přestanou být problém... Vypadá to krásně a zajímavě!:yes:

Prořezání opravdu kostičky rozruší. Pan Petr Stupka ve svém článkuhttp://www.trebonskykapr.cz/kapr-bez-kosti-filetov... uvádí, že po filetování porce ještě prořízne co 2 -3 mm, aby rozrušil drobné kostičky, které ve filetu zůstanou. Doporučuji článek přečíst. Je opravdu zajímavý.
Z cejna po filetování by vám toho moc nezůstalo. Mánek vyzkoušel cejna proříznout zvenku co 2 -3 mm, jak je uvedeno v receptu.
A funguje to. Drobné kostičky zmizí, zůstanou jen žebra a páteř.
:-K Pokud odzkoušíte, dejte vědět.:-K

Jirka umí:yes::yes::yes: ještě, že se nejmenuješ Babica:-8:-D:-D:-D Jani R., promíííň:-D:-D:-D:-D

Cejna jsem také nikdy neměla, ale protože ryby mám moc ráda, určitě bych si pochutnala :-p:-K +5:yes:

Velmi zajímavé je to nařezání. Opravdu ty malé kosti zmizí? Cejn má těch kostí opravdu hodně, ale chuťově je strááášně moc dobrý.:-*:-p

Recept je moc pěkný,:yes: ale asi bych použila jinou rybu:-S...cejn má hodně kostí :-(......toho raději oberu do rybích karbenátek, nebo ho dám do zavináčů ;-)

;-):-p:-p máš to parádní Jirko, dlouho jsem Tě tu neviděla;-):-p:yes:

Jirko, závidím ti možnost výběru ryb vzhledem k tvému koníčku:-). Cejna jsem myslím ještě neměla;-)

Tématické fráze:
cejn na masle, filetovani cejna, cejn recept, cejn recepty, duch oven, grilovani cejna, cejni, co s cejnem, cejn jak na kosti ?, co z cejna, cejn malý, recepty z cejna, recept na cejna, co s cejny, dutch oven co mám ráda recepty, cejn (pražma) recepty, vaření ryby,cejn, vareni v dutch oven, ouven, vaření cejn

Suroviny:
cejn, brambory, sádlo, máslo, sůl, pepř

Přidat fotografie receptu