Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort - "Láhev Peprmintky"

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

danielle72 danielle72

Náročný

Doba přípravy 300 min Doba tepelné úpravy: 300 min

300 min (300 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: Strašně moc

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie40 847 kJ /
9 763 kcal
Bílkoviny161,04 g
Tuky368,46 g
Vláknina65,40 g
Cholesterol 1,70 g
Sodík 920 mg
Sůl2,03 g
Sacharidy1 417,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den první: ze surovin na těsto upečeme 6 plátů. Žloutky utřeme s cukrem a vodou, postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva, nakonec patrně vmícháme sníh z bílků. Pečeme na pečicím papíře v troubě vyhřáté na 160°C asi 14 minut, dokud povrch mírně nezezlátne. Pokud na špejli neulpívá syrové těsto, máme hotovo. Piškotové pláty i s pečicím papírem uložíme v chladnější místnosti, překryjeme pruhem pečicího papíru a kraje zatížíme, aby piškot neosychal. Krok 2: Den druhý: výroba krému; tvarování a promazání těsta, barvení kokosové moučky. Do nádoby s víkem přelijeme mandarinkové kompoty i se šťávou, pevně uzavřeme a třeseme nádobou, dokud se ovoce "nerozmixuje". Do velké mísy přelijeme vzniklou ovocnou drť, přidáme vanilkovou esenci, zakysané smetany, mascarpone, ztužovače šlehačky a moučkový cukr podle chuti. Vše důkladně rozmixujeme, aby se suroviny spojily. Krok 3: A nyní tvarování: Pokud nemáte vhodné podložky, pomozte si jako já: nejprve si připravíme 2 x 2 tvrdé, pevné kartony papíru o rozměrech 25 x 35 cm (já použila ty, které mi zbyly po vybalení nově koupeného ložního prádla). Dva položíme na sebe, obalíme alobalem a zespod přelepíme izolepou. Krok 4: Tři pláty těsta potřebujeme pro spodní část láhve, další tři na hrdlo s víčkem. Krok 5: Z prvních tří plátů vykrájíme obdélníky o rozměrech cca 23 x 33 cm a jednotlivé pláty promažeme asi centimetrovou vrstvou krému - skládáme na sebe (přímo na vyrobené alobalové podložky tak, aby vrchní část budoucí láhve byla těsně u kraje). Vznikne nám asi osmicentimetrový "kvádr", který nakonec pomažeme i z boku a vrchní strany tenčí, asi půlcentimetrovou vrstvou krému. Dáme asi na dvě hodiny ztuhnout do lednice, pak lehce překryjeme potravinářskou folií (aby korpusy neosychaly a nenačichly případnými pachy z lednice). Krok 6: Z dalších tří plátů vyřízneme podle šablony vršek láhve (délka 33 cm, šířka dole 23 cm, postupně ze zužuje až na vrchních cca 8 cm). Pláty klademe těsně k dolnímu kraji podložky, abychom je pak mohli spojit se spodní částí láhve. Dále postupujeme jako v předchozí části). Zbylý krém uschováme do lednice. Krok 7: Barvení kokosu: 250 g kokosu (protože 50 g bílé kokosové moučky potřebujeme na hrdlo) nasypeme do uzavíratelné nádoby a rovnoměrně pocákáme potravinářskou barvu smíchanou s vodou. Uzavřeme a nádobou třeseme, dokud se kokos s barvou nespojí - místo nádoby můžeme použít i mikrotenový sáček). V případě potřeby rukou v igelitové rukavici kokos promneme. Pak obarvenou moučku rozdělíme na dva plechy vyložené pečicím papírem a sušíme v troubě při 50°C asi čtyři hodiny, po půlhodince vždy promícháme. Necháme doschnout na vzduchu do druhého dne. Krok 8: Den třetí: zdobení. Marcipán rozválíme tak, aby po všech stranách o 1 cm přesahoval přes dvě tabulky čokolády. Pak na něj čokolády položíme kostičkami nahoru a obalíme je marcipánem. Otočíme a ozdobíme barvičkami v tubě - necháme aspoň 20 minut zaschnout. Krok 9: Dřevěnou desku obalíme potravinářskou folií a přeložíme na ni obě části láhve. Měly by být téměř u sebe, mezery vyplníme zbylým krém, kterým pomažeme znovu celou láhev kolem dokola. Pokud by vám snad krém nezbyl, stačí potřít vrstvou mascarpone nebo mírně oslazeného tvarohového sýru typu Phoenix smíchaného s troškou změklého másla - nemusíte znovu dělat celý krém. Krok 10: Na korpus přiložíme etiketu s nápisem, patrně ji přikryjeme pečicím papírem a posypeme jej kromě hrdla ze všech stran zelenou kokosovou moučkou. Hrdlo pak posypeme bílým kokosem.

Zveřejněno 24. 8. 2013

Poznámka autorky danielle72

A zbývá posledních několik bodů:

1. dát si panáka!!! :-)

2. otřít pot

3. VYFOTIT SI HOTOVÝ DORT!

4. požádat strážné andílky, aby Vám dort při případném převozu/přenosu nesjel z desky

5. modlit se, aby oslavenci chutnalo

6. srovnat si bolavá záda

Pokud všech šest bodů dopadlo dobře, je fajn:

1. dát si ještě jednoho (dva, tři,...) panáky s oslavencem

2. radovat se za zvuku mlaskotu a oblizování se všech ochutnavačů

3. skromně přijímat slova chvály .-)

4. rozdat odkaz s receptem .-

5. oddechnout si

6. slíbit si, že od podobných aktivit si dáte opravdu, ale pravdu na dlouhou dobu pokoj :-)))))))

Ano, byl to můj první "velký" dort, měřil nakonec 68 x 25 cm. Netvrdím, že poslední, ale fakt si dám nějaký čas "voraz" :-)))))) Není dokonalý, ani nemůže být, když šlo o prototyp, ale fakt jsem se snažila .-) Radost udělal a prý chutnal, takže to snad stálo za to...

A skládám obrovskou poklonu Vám , kteří vytváříte všechny ty úchvatné, okouzlující, nádhérné a do putníku vymakané dortíky levou zadní. Protože, co si konečně budeme povídat, chce to zkušenosti, nekonečnou trpělivost, fištróna, v neposlední řadě i odvahu a dobrého rehabilitačního specialistu .-)

Zlatej štrůdl nebo buchty s tvarohem :-)))))))))))))))

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort - "Láhev Peprmintky"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LGYW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort - "Láhev Peprmintky"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LGYW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Daniellko, to jsi si docela užila, ale výsledek je kouzelný, překrásná práce a postup:-K:-p:yes:

Děkuji Vám všem za nádherné a povzbuzující komentáře :-K:-K:-)
Že bych pomalu začala uvažovat o dalším dortu:-?:-D:-D

No vida, ten je, doufám, že jste si řádně užili:-D:yes:

Hezká práce:-K:yes::yes::yes: Komentíky k receptu super,gratuluji k umu i k vtipu:-D:-D:-D

Dani, paráda, lehni si teď na záda a vychutnávej zaslouženou chválu ;-);-):yes::yes::yes:

Krásné dílo,opravdu se ti povedlo :yes::yes::yes::-K:-K

Mmch, u čtení poznámek jsem se vcelku dobře bavila:yes::-)):-))

To je nádherné dílko:-K, máš můj obdiv;-)

Tééééda Dani:-O ten teda je:yes::yes:

Tý, jÓ ten teda je:yes::yes::yes::yes:bodík letí a Tobě skládám poklonu;-);-);-):-D:-D:-D:-D:-D

Děvčata, děkuji za komentíky, body, podporu i cenné rady - dopadlo to dobře, ale vězte, že jsem měla prdýlku staženou jak Peggy Bundová :-D:-D:-D

Danielko, tak vidíš, ty tvoje obavy byly zbytečné, máš ten dortík pěkný a já ti dávám 2. boda:yes:

:yes::yes::yes::-D:-D:-D:-D Ta poznámka nemá chybu:-D:-D:-D Maxi dort se ti opravdu povedl a pokud ho snědli i s drobkama, je to důkaz, že chutnal ;-):yes::yes::yes::yes: A záda se dají rozmasírovat......:-* S dortama je to jako s drogou :-8...vyzkoušíš jeden a neodoláš ostatním :yes:....chceš sama sobě dokazát, že zvládneš i jiné tématické dorty ;-)A věř, že s jídlem roste chuť:-D:-DTěším se na tvé další dortíky...třeba i menší :-D:-D:-K:-K

Úsmev oslávenca hovorí za všetko...:yes:

Tématické fráze:
dort lahev, dort jako lahev, láhev v dortu, barvení kokosové moučky, láhev z marcipánu, dort s láhví, sušení kokosu, dort z marcipanu lahev, marcipánový dort lahev, marcipánová lahev, barvení těsta na dort, láhev z piškotu, dort lahev zelené, lahev dort recept, barveni kremu na dort, láhev jako dort, dort láhev zelený, etikety šablony na kompoty, barvení těsta, dort s andílkem

Suroviny:
bílek, žloutek, mouka hladká, cukr moučkový, voda, kypřící prášek do pečiva, kompot mandarinkový, créme olé, esence vanilková, smetana zakysaná, mascarpone, ztužovač šlehačky, cukr moučkový, marcipán, potravinářské barvivo, čokoláda bílá, kokos strouhaný, potravinářské barvivo zelené, voda, alobal, potravinářská fólie

Přidat fotografie receptu