Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kyselica

Hodnocení receptu je 4,8 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kedlubna kedlubna

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie572 kJ /
137 kcal
Bílkoviny3,50 g
Tuky0,18 g
Vláknina3,85 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 11 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy28,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce si dáme vařit zelí, ponořené ve vodě, přidáme kuličky pepře, bokový list, trochu soli, nové koření a vaříme do změknutí zelí, cca 15 minut, přilijeme smetanu a mléko. Krok 2: Zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce. Převaříme. Krok 3: Přihodím nakrájené houby a klobásu, majoránku (u nás doma se majoránkou nešetří) a necháme provařit. Krok 4: Podle chuti osladíme, nebo naopak přidáme ocet - jak kdo rád.

Zveřejněno 23. 1. 2009

Poznámka autora kedlubna

Jelikož ji podávám hustější, jako "zimní" večeři , na kostičky nakrájené brambory si vařím zvlášť, dávám je na talíř a kyselicou jen zaleji.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kyselica

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v23m

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kyselica

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v23m

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (15)

Možná chutnala většině, ale více zavádějící název ani být nemohl. Zelňačka s klobásou, to ano, ale "kyselica" to určitě není

casino: :-OZvědavcům, příště řekeněte, že máte doma masožravou rostlinku a právě přechází na vegetariánskou stravu ! Tak to dělám já. A když se ptá řezník, tak mu řeknu, že jsem právě ukončila svoji vegetariánskou éru a od zítřku, začínám jíst maso! Dostanu "kusanec", typ ztracený zákazník se vrací. ;-)

Níže jsem deklaroval, že rcp vyzkouším
No, možná přijdu o životní zážitek, ale nevyzkouším!
Podle známého "Podporujte svého šerifa" jsem u zelináře koupil kysané zelí... Při zmínce co budu vařit, pán nahodil ksicht určitě kyselejší než to zelisko :-(( (před 22:00 komentář nelze publikovat a na gastrofóru už vůbec ne)
Doma mám pouze nakládané žampiony (jsou výýýborné:yes: ale abych recept dodržel, tak u dalšího zelináře jsem si řekl o nakládané houby... Při zmínce co budu vařit, pán nahodil tak otrávený ksicht, že jsem pojal podezření zda nekupuju muchomůrky v octě :-(( (před 22:00 komentář nelze publikovat a na gastrofóru už vůbec ne)
Korunu všemu nasadila paní casinová: Při zmínce co budu vařit, tak zezelenala (před 22:00 komentář nelze publikovat a na gastrofóru už vůbec ne)
Tož tak ;-)

janatka:
Je to sice taková Babi.ovina, ale pochutnali jste si patrně právě proto, že jste udělala úkrok stranou s těmi sušenými houbami:yes: :-)
Přijde mi, že v polévce jsou sušené houby vs. nakládané houby jako nebe a dudy :-D
***
V týdnu (snad) stihnu vyzkoušet podle tohoto rcp
Kdysi mi kolegyně napsala: "Nemusím přece zkoušet každou pitomost která se tu objeví..."
No, neříkám tak ani tak leč obávám se, že na její slova dojde :-8

U nás dnes vařeno. Povedla se a chutnala, místo zavařených hub ( ty bohužel nemám ) jsem dala houbový prášek. Vím, že polévka by měla jinou chuť s těmi houbičkami v nálevu, ale i tak jsme si pochutnali.;-)

Super recept :yes: .. vařím podobně, brambory vařím taky zvlášť jelikož pokud jsou vařeny přímo se zelím, tak jsou ve finále napovrchu tvrdé a u vnitř na kaši :D

Ty naložené houby je super nápad.Paráda dávám bodík:-p

jarda slepec 19. 10. 2012 14:24
good:yes:

Vynikající polévka, olizuju se ještě dál než za ušima ;-). Přidala jsem fotku a dávám bod :yes::-K

:-):yes::-*jelikož jsem ze Vsetína tak chválím ... kyselicu mám moc moc ráda - od mamky nejlepší...dávám bodík i tak :-) vypadá úžasně

:-*jak rika kamaradka supa bomba nema chybu jako bych se ocitl na Valachach

Takže, Šári, moc dobrá polévka, zapoměla jsem do ní dát brambory:-D, no, ale byla i tak dost hustá a měla jsem skvělou klobásku, takže chuť eňo ňuňo. Chtěla jsem ji vyfotit, ale došla mi baterka a obávám se, že než se foťák nabije, nic nezbyde:-(

No, já to zítra prubnu na oběd, snad budu s tou chřipajznou schopná:-(( ;-)asi to udělám, jak říká Laďka, jenže, já budu muset použít ty zavařené sladkokyselé houbičky, jiné už nemám, tak snad to nebude vadit

Majko, jistě máš pravdu, ale sama vidíš, že lze použít houby na jakýkoli způsob a pokažde bude polévka jiná,prostě víc variant na 1 výborný recept ;-):yes:

Já bych použila místo hříbku v kyselém nálevu, houby sušené. Houby i pěkně zauzenou,voňavou klobásu bych dala vařit spolu s kysaným zelí. Houby i klobása do vývaru pustí šťávu a celý vývar obarví a zejména ochutí. Pak česneková zásmažka, mléko, smetana.

Tématické fráze:
kyselica, kyselica recept, kyselice, vanočni kyselica, slovenská kyselica, recept kyselica, slovenská kyselica recept, polevka kyselica, kyselica polévka, kyselice recept, recepty kyselica, kiselice, recept kyselice, nejlepší kyselica, houbová kyselica, kysalica, kyselica polévka valašská, kyslica, recept na kyselicu, kyselica recepty

Suroviny:
zelí kysané, klobása, houba hřib, sůl, pepř, bobkový list, koření nové koření, majoránka, mouka, mléko, smetana, brambory

Přidat fotografie receptu