Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketové zelí, zavařené na zimu i jiné roční období

Sklízíte jednu cuketu za druhou a došly vám nápady, jak je zužitkovat? Pokud chcete uchovat nějakou cuketu i na zimu, připravte sklenice a vrhněte se do zavařování. Cuketové zelí se skvěle hodí nejen k masu, ale také do polévky.

Hodnocení receptu je 4,9 (39×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby odležení zeleniny

90 min (70 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby odležení zeleniny)

Suroviny pro 4 kusy

4 sklenice po 650 ml

4kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 001 kJ /
956 kcal
Bílkoviny29,40 g
Tuky4,84 g
Vláknina83,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 20,06 g
Sůl50,00 g
Sacharidy178,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cuketu oloupeme a nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krok 2: Ve velké míse důkladně promícháme cuketu a cibule se všemi ostatními surovinami. Krok 3: Kyselost a sladkost cuketového zelí upravíme dle vlastní chuti. Necháme hodinu odpočinout. Krok 4: Pak promícháme ještě jednou a naplníme do zavařovacích sklenic (650 ml) cca 2,5 cm pod okraj. Okraje sklenic velmi dobře otřeme. Krok 5: Zavíčkujeme a na 85 °C sterilujeme po dobu 20 minut.

TIP: Tipy na další zpracování bohaté cuketové úrody

Zveřejněno 18. 9. 2013

Poznámka autorky Anna Kocikova

Zavařovat se dlouho nemusí, jde spíše jen o to, aby se dobře přichytilo víčko. Já zavařuji tyto větší sklenice v papiňáku. Na dno hrnce dám pařák na knedlíky, přidám 300 ml vařící vody, dám 2-3 velké sklenky a uzavřu poklicí. Od doby varu vařím 5 minut a vypínám. Víčka mě vždy chytí dobře a ještě se mi nikdy žádná “zavařenina“ nepokazila.

Dužinu se semínky z cukety nevyhazujeme. Můžeme je dát s různou zeleninou do hrnce a uvařit polévku. Po změknutí zeleniny rozmixujeme ponorným mixérem, dle potřeby naředíme a dochutíme.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketové zelí, zavařené na zimu i jiné roční období

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/33gM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketové zelí, zavařené na zimu i jiné roční období

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/33gM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (44)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Zkoušela jsem dnes poprvé a zdá se, že to bude dobré. Octu jsem dala na 4,5 kg jen 200 ml. Dochutím, až se bude zelí vařit.
Drobet mi zbylo, tak jsem to ochutnala a je to velmi dobré. Těším se, až si cuketové zelíčko dáme k obědu.
Ze 4.5 kg mám 9 sklenic.

SimiZiky: Komentář mi udělal vekou radost a moc děkuji i za důvěru a vyzkoušení😍S tím octem je to o chuti.Raději přidat dodatečně,tím se nic nepokazí🙂

Pipas: dobrý den:-KAno,cuketu jsem vážila před očistěním.Ale ani jedna nová várka nikdy nepustila stejné množství šťávy.Každý kus cukety je jinak šťavnatý a nikdy se mi ze stejného množství kg nepodařilo stejné množství sklenic:-8
Jinak se dá takto připravená cuketa konzumovat i jako přílohový salát.Jen to chce nechat tak dva dny uležet:-)Manžel je nedočkavec a otevírá si skleničku už po jednom dni:-D

Anna Kocikova: dobrý den,možná je to tím že já jsem vážil cuketu po očištění a z receptu vyplívá že ji asi čistite po zvážení. V tom to asi bude,nebo... Už teď jsem zvědavý na výsledek

Pipas: Za vyzkoušení i komentář moc děkuji:-*:-Záleží na tom,kolik je v cuketě vody.Většinou uvedené množství vychází na cca 4-5 sklenic.Letošní poslední várka byla jen ze žlutých,mladších cuket a vyšlo to na necelé 4 pořádně upěchované sklenice.

Myslím že se mi to povedlo. Jen jedno,jak se vám podařilo všechno to množství nacpat do 4 sklenic? To nechápu, asi bi se mi to i povedlo ,:ale bez nálevu . Takže 5 a i tak mi zbylo caa 2decky nálevu
:-Q

Jana39: Janičko,ani nevíte jakou jste mi udělala radost:-8Moc vám děkuji:-KNás letos čeká ještě jedna várka(už čtvrtá).Tento rok se cuketám opravdu ještě stále daří:-)

velmi dobré cuketové zelí, děláme podle tohoto receptu již několik let.

EvaCh.:Moc děkuji za velice hezkou fotku:-8:-K

tejaja:Terezko,velice jsi mě potěšila:-8Děkuji i za přidanou fotku:-K

Urobené a nachystané na horšie časy. :-D:-D:-D V zime sa zíde, díky za recept.;-)

Hanysska: Komentář mi udělal velkou radost,děkuji:-8:-KS tím octem to chce opravdu vyzkoušet.Vždy se dá přidat:yes:

:yes: Skvělý recept, jen tam dám příště trochu méně octa.

OVP65: Jsem ráda,že se recept líbil a že chutnalo;-)Děkuji za hezký komentář a za vychytávku s červenou řepou:-K:yes:

Tento recept je naprosto vynikající. Když se nechá několik dní v lednici odležet, dá se jíst i syrový.
Do jedné dávky jsem nastrouhala na jemno červenou řepu a mám tím pádem i zelí červené.:yes:<3:-K:-D

Jarka72: Komentář mě velice potěšil,děkuji:-KJsem ráda,že recept zaujal:-8

Tématické fráze:
cuketové zelí, cuketové zelí zavařování, zavařování cuketového zelí, zavařování cuket, jak zavarit cuketove zeli, zavarujeme cuketu, cuketove zeli sterilovane, zavařujeme cuketové zeli, cuketové zelí zavařit, zavařování cuketové zelí, zavařované cuketové zelí, zavařování zelí z cukety, co z cukety na zimu, zavarena cuketa jako zeli, cuketové zelí zavařované, cuketové zelí zavařujeme, zavařená cuketa, zeli z cukety, zavařování cukety jako zelí, cuketové zelí s dekem

Suroviny:
cuketa, cibule, ocet, deko, cukr, kmín celý

Přidat fotografie receptu