Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketové zelí, zavařené na zimu i jiné roční období

Sklízíte jednu cuketu za druhou a došly vám nápady, jak je zužitkovat? Pokud chcete uchovat nějakou cuketu i na zimu, připravte sklenice a vrhněte se do zavařování. Cuketové zelí se skvěle hodí nejen k masu, ale také do polévky.

Hodnocení receptu je 4,9 (39×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby odležení zeleniny

90 min (70 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby odležení zeleniny)

Suroviny pro 4 kusy

4 sklenice po 650 ml

4kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 001 kJ /
956 kcal
Bílkoviny29,40 g
Tuky4,84 g
Vláknina83,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 20,06 g
Sůl50,00 g
Sacharidy178,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cuketu oloupeme a nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krok 2: Ve velké míse důkladně promícháme cuketu a cibule se všemi ostatními surovinami. Krok 3: Kyselost a sladkost cuketového zelí upravíme dle vlastní chuti. Necháme hodinu odpočinout. Krok 4: Pak promícháme ještě jednou a naplníme do zavařovacích sklenic (650 ml) cca 2,5 cm pod okraj. Okraje sklenic velmi dobře otřeme. Krok 5: Zavíčkujeme a na 85 °C sterilujeme po dobu 20 minut.

TIP: Tipy na další zpracování bohaté cuketové úrody

Zveřejněno 18. 9. 2013

Poznámka autorky Anna Kocikova

Zavařovat se dlouho nemusí, jde spíše jen o to, aby se dobře přichytilo víčko. Já zavařuji tyto větší sklenice v papiňáku. Na dno hrnce dám pařák na knedlíky, přidám 300 ml vařící vody, dám 2-3 velké sklenky a uzavřu poklicí. Od doby varu vařím 5 minut a vypínám. Víčka mě vždy chytí dobře a ještě se mi nikdy žádná “zavařenina“ nepokazila.

Dužinu se semínky z cukety nevyhazujeme. Můžeme je dát s různou zeleninou do hrnce a uvařit polévku. Po změknutí zeleniny rozmixujeme ponorným mixérem, dle potřeby naředíme a dochutíme.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketové zelí, zavařené na zimu i jiné roční období

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/33gM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketové zelí, zavařené na zimu i jiné roční období

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/33gM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (44)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Zkoušela jsem dnes poprvé a zdá se, že to bude dobré. Octu jsem dala na 4,5 kg jen 200 ml. Dochutím, až se bude zelí vařit.
Drobet mi zbylo, tak jsem to ochutnala a je to velmi dobré. Těším se, až si cuketové zelíčko dáme k obědu.
Ze 4.5 kg mám 9 sklenic.

SimiZiky: Komentář mi udělal vekou radost a moc děkuji i za důvěru a vyzkoušení😍S tím octem je to o chuti.Raději přidat dodatečně,tím se nic nepokazí🙂

Pipas: dobrý den:-KAno,cuketu jsem vážila před očistěním.Ale ani jedna nová várka nikdy nepustila stejné množství šťávy.Každý kus cukety je jinak šťavnatý a nikdy se mi ze stejného množství kg nepodařilo stejné množství sklenic:-8
Jinak se dá takto připravená cuketa konzumovat i jako přílohový salát.Jen to chce nechat tak dva dny uležet:-)Manžel je nedočkavec a otevírá si skleničku už po jednom dni:-D

Anna Kocikova: dobrý den,možná je to tím že já jsem vážil cuketu po očištění a z receptu vyplívá že ji asi čistite po zvážení. V tom to asi bude,nebo... Už teď jsem zvědavý na výsledek

Pipas: Za vyzkoušení i komentář moc děkuji:-*:-Záleží na tom,kolik je v cuketě vody.Většinou uvedené množství vychází na cca 4-5 sklenic.Letošní poslední várka byla jen ze žlutých,mladších cuket a vyšlo to na necelé 4 pořádně upěchované sklenice.

Myslím že se mi to povedlo. Jen jedno,jak se vám podařilo všechno to množství nacpat do 4 sklenic? To nechápu, asi bi se mi to i povedlo ,:ale bez nálevu . Takže 5 a i tak mi zbylo caa 2decky nálevu
:-Q

Jana39: Janičko,ani nevíte jakou jste mi udělala radost:-8Moc vám děkuji:-KNás letos čeká ještě jedna várka(už čtvrtá).Tento rok se cuketám opravdu ještě stále daří:-)

velmi dobré cuketové zelí, děláme podle tohoto receptu již několik let.

EvaCh.:Moc děkuji za velice hezkou fotku:-8:-K

tejaja:Terezko,velice jsi mě potěšila:-8Děkuji i za přidanou fotku:-K

Urobené a nachystané na horšie časy. :-D:-D:-D V zime sa zíde, díky za recept.;-)

Hanysska: Komentář mi udělal velkou radost,děkuji:-8:-KS tím octem to chce opravdu vyzkoušet.Vždy se dá přidat:yes:

:yes: Skvělý recept, jen tam dám příště trochu méně octa.

OVP65: Jsem ráda,že se recept líbil a že chutnalo;-)Děkuji za hezký komentář a za vychytávku s červenou řepou:-K:yes:

Tento recept je naprosto vynikající. Když se nechá několik dní v lednici odležet, dá se jíst i syrový.
Do jedné dávky jsem nastrouhala na jemno červenou řepu a mám tím pádem i zelí červené.:yes:<3:-K:-D

Jarka72: Komentář mě velice potěšil,děkuji:-KJsem ráda,že recept zaujal:-8

Aničko super,nejlepší recept na cuketové zelí jaký jsem zkusila.Jiný už dělat nebudu.Díky díky:-K:-K:-K

Dneska jsem ho zkusila udělat.A už my chutnalo když jsem ho dávala do skleniček.Výborný.<3

stana5: Tak to mě moc těší,děkuji:-8:-KTakto připravené zelí se dá cca po 3týdnech uležení použít také jako salát:-)

janatka:Ivetko,tak zelí je už i u nás ve sklenicích:-)Snad se letos podaří ještě jedna várka:-p

janatka:Ivetko,díky za pochvalu a fotky:-K
S těmi bramboráčky to vypadá báječně,mňam:-p:yes:Manžel je schopen sníst u televize celý obsah sklenky cuketzelí jen tak,na chuť:-))

Tak mám hotovo,cukety rostou jak blázen ,tak zpracovávám do všeho možného.:-pvynikající i opravdu jako salátová příloha k masu nebo bramborákům.Já jsem použila půl balení Nova Dia,já doma Pikantu nebo Deko nepoužívám.:-K:yes:

Danca:Danuš,potěšila jsi mě,děkuji:-*:-K
Věřím,že se Ti zelí nepokazí;-)Mě,pokud se mi podaří nějakou tu sklenici schovat,tak takto zhotovené zelí vydrží do srpna dalšího roku:-)Ještě se mi nestalo,že by zakvasilo,nebo chytlo plíseň:-)

Ale náhoda je blbec,to je fakt;-)Stačí přistrouhat trošku"otlučenější"část cukety a je zaděláno:no:

Moc pěkný receptík:yes:. Cuketové zelí jsem zavařovala v minulosti 2x a pokaždé se mi začalo během týdne kazit:-//. Letos jsem narazila na tento recept a nedalo mi to...vyzkoušela jsem a ejhle! Mám zavařeno už 3 týdny a ani známka po nějakém kvašení nebo plísni...Pokud to tak vydrží, budu šťastná jako bleška, protože cuketové zelí máme rádi a v zimě přijde určitě k chuti:-p:-p:yes:

1974andrea:Andrejko,moc díky za vyzkoušení a fotky:-*:yes:Je pravda,jak píšeš-každý podle své chuti;-)Je rozhodně lepší dochutit dodatečně,než to"přešvihnout"hned v začátku:-)My máme rádi cuketu,která je takové planější chuti pikantnější,tak mě toho půl balíčku deka vyhovuje.

Anna Kocikova:Tak Drahuško, včera jsem sterilovala. Cibuli jsem nedávala, tu si osmahnu, až jako základ při vaření. Deko jsem kvůli koření, které jsem tam nechtěla, přecedila:-8, octa dala méně, asi 130ml a stejně bych příště dala trošku méně a deka taky. Bylo to na mě dost slané. Ale je to vše podle chuti každého, raději ochutnávat a přidávat postupně;-) Jinak hotovo a mám 5 sklenic. Posílám fotky ;-)

Tohle se mi strašně líbí:-p:yes:

:yes::yes:Super a já, když to chci dia, tak místo cukru dám stevii a místo octa a soli umeocet, který je slanokyselý.Taky ještě strouhaná jablka a špetku skořice a pár hřebíčků.:yes:

:yes::-*:-K:-K:-K..obdivuju Tvoji píli..:-K:-K:-K:-K:-K

Anna Kocikova:

varilamyskakasicku:Myško,díky:-*Dojedu,ale,jen když to bude víceronásobné množství;-):-))

Aničko, super recept na zelí, Ty jsi šikulka, nechceš dojet k nám zavařit;-):-K:yes::yes::yes:

Jana Pá:Janinko,předem si dovolím popřát Ti k narozeninám hlavně pevné zdravíčko:-*:-Ka já nastrouhám cuketu(nenechávám vypotit)vymačkám přebytečnou šťávu,vysaju(cuketa v sáčku-má pusa na konci sáčku a tahám přebytečný vzduch do sebe)zauzlíkuji, dám nálepku a šoupnu do mrazu i na 2roky:-)

:yes:dobrý nápad;-)

1974andrea: Andrejka, nestane sa nič. Ja zaváram takto tekvicu. nastrúham, napechujem do fľaše a navrch dám vetvičku kôpru, 1 lyžičku soli a zavriem. Sterilizujem 25 min od začiatku varu.

Ani, je to :yes:, ale u nás to nejde, poraď, prosím, jak zamrazit, už mám zase 10 ks cuket, asi už poslední, jeden mrazící pult je zatím zavřený, když poradíš, tak to pustím a narvu to tam;-), děkuji dobrá vílo:-D:-K

Anna Kocikova:No tam už mám 3 pytle a nepřej si vidět, co všechno ve 3 mrazácích je:-D Tam se mi to opravdu už nevejde:-S

1974andrea:Jejda,Andrejko,tak v tomto Ti neporadím,snad se někdo,kdo má zkušenosti ozve:-)Já pokud mám místo v mrazáku,tak nastrouhanou cuketu bez ochucení zamrazuju.Ale teď ho máme nabouchaný masiskem:-D

Anna Kocikova:Jojo, to vypadá taky moc dobře;-)

Teď ještě přemýšlím, jestli by se to nezkazilo, pokud bych cuketu jenom nasolila a zavařila. Abych si to pak dochutila k obrazu svému, co myslíte, šlo by to nebo se to zkazí?

1974andrea:Jak já Ti ty cukety závidím;-)mňam:-*Andri,jestli jich máš tolik,tak vyzkoušej tohle(klidně i bez toho zázvoru,každému tam nepasuje):-p
http://www.toprecepty.cz/recept/23607-cuketove-zel...
Jarunko děkuji:-K:-K

Anna Kocikova:Já ho právě, když tedy dělám z čerstvé cukety, dochucuju jenom solí, cokrem a octem, cibulku dělám jako základ taky;-) Možná, že to vyzkouším, právě jsem ráno utrhla 5 cuket.

:yes::yes::-K

1974andrea:Andrejko,toho půl balíčku Deka se v tom množství ztratí,není to tak moc kořeněné.Dá se to použít i jako salát, ale já to hlavně dávám na chviličku podusit na osmaženou cibulku se slaninou jako zelí k masu a bramborknedlíku:-p:-)

Drahuško, ty takhle ochucené zelí( myslím tím kořeněné deko apod.) používáš potom jako dušené? Zdá se mi na to dost chuťově odlišné, než když se použije pouze sladkokyselé nebo čerstvé. Spíš mi to přijde jako studený sterilovaný salát, ale můžu se mýlit:-8

Tématické fráze:
cuketové zelí, cuketové zelí zavařování, zavařování cuketového zelí, zavařování cuket, jak zavarit cuketove zeli, zavarujeme cuketu, cuketove zeli sterilovane, zavařujeme cuketové zeli, cuketové zelí zavařit, zavařování cuketové zelí, zavařované cuketové zelí, zavařování zelí z cukety, co z cukety na zimu, zavarena cuketa jako zeli, cuketové zelí zavařované, cuketové zelí zavařujeme, zavařená cuketa, zeli z cukety, zavařování cukety jako zelí, cuketové zelí s dekem

Suroviny:
cuketa, cibule, ocet, deko, cukr, kmín celý

Přidat fotografie receptu