Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort s gerberami

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

srettka

Náročný

Suroviny

Porce: váha skoro 4kg

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie35 467 kJ /
8 477 kcal
Bílkoviny123,01 g
Tuky504,62 g
Vláknina7,00 g
Cholesterol 3,39 g
Sodík 1,37 g
Sůl2,80 g
Sacharidy836,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Piškotové korpusy: Bílky ušleháme do tuha, zašleháme cukr, esenci, sůl a následně jeden žloutek po druhém, potom olej po lžících. Krok 2: Nakonec opatrně zlehka mouku s práškem do pečiva. U kakaového korpusu nahradíme 2 PL mouky, dvěmi lžícemi kakaa. Krok 3: Do formy dáme na dno pečící papír. Boky nevymazáváme. Nalijeme rovnoměrně těsto a dáme zvolna péct na 160°C. Po upečení se korpus lehce odtáhne od formy. Upečenost ozkoušíme vpichem špejle,zda je suchá. Krok 4: Korpus necháme odležet do druhého dne, lépe se s ním potom pracuje. Krok 5: Vychladlý korpus okolo rovně dvakrát nařízneme zubatým nožem a pomocí nitě jej prořízneme. Krok 6: Hrh hrk krém: Do mísy dáme kysanou smetanu, smetanu ke šlehání, na to pudinky a ztužovač a půl hrnku šťávy z kompotu. Mícháme metlou tak dlouho, až se hmoty spojí do pevného hladkého krému. Krok 7: Máslový krém: Krok 8: Z mléka, cukru a pudinkového prášku svaříme klasicky hustý pudink, který zaklopíme a dáme vychladnout. Krok 9: Změklé máslo vyšleháme, až lehce zbělá, poté do něj po lžících a na pomalé otáčky zašleháme pudink. Krok 10: Vychladlý korpus okolo rovně dvakrát nařízneme a pomocí nitě jej celý prořízneme. Pláty prokapeme lehce šťávou z kompotu. Krok 11: Na spodní plát naneseme okolo kraje máslový krém ze zdobícího sáčku. Vytvoříme takový mantinel, aby se nedostala potahová hmota do kontaktu s hrk hrk krémem. Rozpouštělo by to potah. Krok 12: Mezi máslový mantinel naneseme hrkací krém a rozetřeme. Poklademe vypeckovanými višněmi. Potřeme slabě krémem i příklopnou část a opatrně a přiklopíme. Tak uděláme i další plát a zkompletujeme. Krok 13: Máslový kréme ze zdobícího sáčku naneseme na dort ze všech stran, to znamená na boky a na vršek. Důkladně rozetřeme a uhladíme. Dáme zatuhnout, nejlépe do druhého dne. Krok 14: Smartflex cca 500g nahřejeme krátce v mikrovlnce.Propracujeme, vyválíme na podložce. Pomocí nitky si přeměřujeme dortík s vyválenou hmotou,aby jí celou pokryla. Pomocí podložky přeneseme na dort a opatrně uhlazujeme a rovnáme faldíky. Přebytek potahovky odkrojíme, nejlépe rádlem na pizzu. Krok 15: Dle návodu v poznámkách si pár dní před krémováním uděláme gerbery, které necháme v obalu od bonboniéry vytvrdnout. Krok 16: Obarvíme si kus potahovky zelenou, pomocí nůžtiček vystříháme lístky, narýhujeme otiskovačem a nebo ručně a dáme zatvrdnout na dekl od vajec, aby listy byly přirozeně pokřivené. Krok 17: Na hotový dort pomocí kousků hmoty květy a lístky naaranžujeme a přilepíme. Boky narýhujeme rádýlkem jako prošívání a do průsečíků vtlačíme sladké perličky. Spodek dortu ozdobíme stuhou a vytvoříme mašli. Na vršek můžeme udělat číslíčko oslavence a je hotovo.

Zveřejněno 20. 9. 2013

Poznámka autorky srettka

Návod na gerbery mám z těchto stránek http://www.ladybej.cz/story/kniha-s-ruzovymi-gerge...

Dortík je pro jednu starší paní, která si přála nějaký elegantní, parádní, tak doufám, že se jí bude líbit :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort s gerberami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BvJX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort s gerberami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BvJX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Nádhera jako všechny vaše dorty!!!:-K:-K:-K:-K

:yes::yes::-O:-O:-p:-p:-K

moc krásné posílám bodík :-K

:yes::yes::yes:PARÁDA:yes::yes:

Tleskám tvému dílku a volám "bravooo". Sreti, dokonalost sama:yes:

:-K:yes::yes::yes:

Srettka:ďakujem,vyskúšam to ;-)

Srettíku,paráda:yes:

Sretti, to je nádhera:yes: a gerbery máš jako živé-moc pěkná práce a já mohu jen koukat, na tyto věci jsem levá...Máš 6. bod:yes:

Ivana79:pridavam ztuzovac slehacky a dukladne metlickou vymicham. Kdyz se mi zda ridsi, tak prisypu z dalsiho pytliku Ole a micham. Nemam s tim vubec problem a odlezet jej nenechavam. Musis opatrne s tou stavou z kompotu. Jestli nesidej kompot a aby usetrili ovoce, tak tam nalijou kolikrat strasne nalevu.

Torta je úžasná :-K:-K:yes: ale chcem sa opýtať na ten krém hrk hrk.Už som ho 2 krát skúšala len s trochu inými surovinami (išli tam mandarinky,smotana....) a nikdy mi nestuhol.Spomínala som to kamarátke a tá mi povedala že tieto hrk hrk krémy nestuhnú nikdy hneď ale že sa musia dať na 24 hod.do chladničky.Je to tak,alebo by to malo stuhnúť hneď? Ďakujem za radu :-K

To je nádherný dort:yes::-K Posílám bodíčka;-)

:-O:-O:-O,to je krása,obdivuji tě :yes::yes::yes:

Tématické fráze:
dort s gerberou, ladybej, dorty s gerberou, svatebni dort s gerberami, porce dortu, kolik vazi tripatrovy dort, dort s gelberami, dort s gelberami, veprove nůžtičky na smetane, kolik váží dort, práce s otiskovačem, vanilkovy krem okolo dortu, postup na gerberu z potahove hmoty, pavlova kolik váží bílek, krém z pudinku kreme olé, kolik kousku z dortu, kolik váží patrový dort, kolik váží dort s 9 vajec, kolik váží porce dortu, dort s gerberou

Suroviny:
vejce, cukr krupice, mouka polohrubá, olej, sůl, esence vanilková, vejce, cukr krupice, mouka polohrubá, kakao hořké, olej, sůl, esence rumová, kompot višňový, smetana, pudink vanilkový bez vaření, smetana zakysaná, ztužovač šlehačky, máslo, pudink vanilkový, mléko, cukr, rum, hmota potahovací

Přidat fotografie receptu