Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Koníkova"švestková roláda

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba tepelné úpravy: 50 min

50 min (50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 633 kJ /
2 541 kcal
Bílkoviny187,49 g
Tuky158,82 g
Vláknina5,75 g
Cholesterol 458 mg
Sodík 2,78 g
Sůl6,75 g
Sacharidy40,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ukrojený plát masa do tvaru rozevřené knihy po obou stranách naklepeme, posypeme divokým kořením a vetřeme 2 lžíce oleje. Plát masa zavineme do rolády, vložíme do igelitového sáčku a dáme nejlépe přes noc odpočinout do lednice. Krok 2: Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Špek nakrájíme na delší, úzké nudličky. Plát masa vybalíme z igelitu, poklademe nakrájeným špekem, řadou švestek a zavineme do rolády. Roládu pro lepší tvar utáhneme nití. Krok 3: Pokud nám zbylo kousek slaniny, tu nakrájíme nadrobno a dáme do papiňáku orestovat do zlatavé barvy. Vložíme připravenou roládu a ze všech stran ji necháme zatáhnout. Podlijeme vínem, přidáme celý pepř, sůl, zbylé půlky švestek a dusíme 50 minut. Krok 4: Poté měkkou roládu vytáhneme a uchováme v teple. Ze šťávy odstraníme i kuličky pepře. Pokud chceme, můžeme švestky v hrnci lehounce rozmačkat. Do vařící šťávy přilijeme solamyl a ještě 2 minuty vaříme. Krok 5: Z rolády odstraníme nitě, nakrájíme ji na silnější plátky a podáváme přelité švestkovou šťávou. Jako přílohu jsem použila bramborový knedlík, ale hodily by se i opečené brambory.

Zveřejněno 23. 9. 2013

Poznámka autorky Anna Kocikova

Koně, jako takové miluji, zvlášť jejich nádherný pohled, který Vámi proběhne doslova až do srdce. Ale i těmto zvířatům se stávají různé úrazy a nehody... kdo má i přesto po porážce tohoto ušlechtilého tvora problémy, může připravit i z hovězího masa.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Koníkova"švestková roláda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pn56

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Koníkova"švestková roláda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pn56

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

Jana Remkova::-K

Ííííhááááá!!! Paráda!!:-D:-)):yes:

Děkuji za milé komentáře i hodnocení:-KJsem ráda,že jste receptu věnovali chvilku:-*

yanull:Jaňulko,vzpomenula jsem si na příhodu,kterou mě vždy vyprávěla moje babička:-)Starala se o mě od mého 1/2roku,aby mohla mamka chodit do práce.Když mě vzala k dr na kontrolu v 1roce,zeptal se jí,čím mě krmí,že jsem taková baculatá a škraňatá-odpověděla mu:"Koninou,pane doktore,koninou":-D:-D

Poznamka je vice nez vystizna, velmi pekne vyjadreno..:yes::yes:. Rolada vypada dobre..;-);-)

Moc pěkná roláda, pěkně naservírovaná :yes:

Mňam toho "koňa" bych brala hned :yes::-K

:yes:já jsem schválně neotevírala recept,že to bude nějaký dortík..a tady krása..Drahuška se činila..:-*:-K:-K:-K

úžasný recept a nádherné foto:yes::-D já tedy s koninou problémy mám, neb u nás ji v masnách nemají:-D ale v Makru je určitě dostupná;-)mňam:-p

Toto musí být dobrůtka veliká, ale ani u nás není k mání kousek "Šemíka", ovšem bod si zaslouží a ten mu ráda posílám +9:-p;-):-K:yes::yes: :yes:mňam. Dodnes mám v paměti chuť úžasného koňského točeného salámu, který prodávali v dobách mého mládí v Polné na pouti, s dnešními imitacemi"koniny" je k neporovnání:-/

Jak to, že u Vás máte koninu? To je diskriminace, tady ani žíně z ocasu.Papaní je super:yes::yes::yes::yes:

Hovězí to jistí:yes::yes::yes:

Anna Kocikova: zítra si tam dojdu taky, pořád jsem váhala, ale teď jsem ráda, že jsi sem receptík dala a já tak mám jasno, díky Aničko:-K:-K:-K:-K

Anna Kocikova:Aninko, krásně jsi to vymyslela;-) a protože konina v jakékoli podobě udělaná je velká dobrota a u nás moc chutná, máš 8.bod:yes::-p

:-p:yes:

Moc hezké:yes:;-):-*, pryč s předsudky, vždyť komu to vadí, může si dát jiné masánko, jak píšeš ;-)

varilamyskakasicku:Ivuš,tento druh masa u nás měli-kýta 110,-kč/kg a kližka 99,-kč/kg.No nekup to:-8:-*

jumanji:co jsi skonil na konině:-Omůžeš to nachystat na hodně způsobů,jen trošku více okořenit.Toto maso je trošku nasládlé,ale velice chutné;-)
spagetka:Ladi,já jsem zvyklá na"různé"komentáře už pod mými experimenty z býčích žláz;-):-D:-Dtakže mě to nerozhází,ani neodradí od dalších improvizací z tohoto velice kvalitního masa.Ale je mi jasné,že každému toto nemusí být příjemné:-SKdyž to můj porcoval,také jsem měla smíšené pocity:-)

Děkuji všem za milé komentíky i hodnocení:-Ka ostaním,kterým je to nemilé se omlouvám,ale není problém recept po přečtení kategorie přeskočit:-)

neskutečně šikovná:-O:-8:yes::yes::-)

Teda Drahuško Jako vždy krásně nafocený a popsaný recept;-)u nás by rozhodně moc chutnalo:-p:-p:yes::yes:

Anička, ďalší tvoj skvost :yes:;-)

Napsala jsem to špatně - salám z koniny se sušenými švestkami mělo být

Tak jsi mne teď nakousla, včera jsem se na ní dívala v myslivecké prodejně a řekla jsem si, že ji zkusím, Aničko, máš ji krásnou, určitě bych si pochutnala, švestky v mase mám moc ráda a tahle kombinace je hodně jedlá:-p:-p:-p:yes:

Jednou jsem taky připravoval koňské maso....Ale skonil jsem to :-*

To jsem zvědavá, kolik lidí zas začne útočit, jak někdo může jíst koně... atd... Bibinka o tom ví své... ;-);-);-) a co píšeš v Poznámce, je pravda.
Recept se mi ale moc líbí, mám pocit, že u nás dělali i koninu se sušených švestek v podobě nějakého salámu, rozhodně mňam :-p:-p:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
svestkova rolada, jak ukrojit maso na roládu, teleci roladky plnéna švestková, jehněčí roláda s masovou nádivkou, masova roláda se švestkovou náplní, jak naložit koteletu na dušení recepty, jak nachystat maso na roladu, roláda ve tvaru srdce, sušené švestky salám, jak ukrojit hovězí roládu, kralici rolada se svestkovou omackou, švestková roláda, brambor, švestková roláda, brambory, koníkový dort recept, koníkový dort, jak ukrojit kytu na roládu, jelení roláda recept, jak ukrojit na roládu, čím rozmackat svestky, svestky do rolady

Suroviny:
kýta koňská, špek, víno červené, švestky, pepř černý, olej, koření na divočinu, solamyl, sůl

Přidat fotografie receptu