Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gözleme (turecké placky)

Tradičním tureckým pokrmem je gözleme, placka, kterou můžete naplnit jak nasladko, tak i naslano. Náš recept nabízí rovnou tři varianty náplní. Příprava není nijak zdlouhavá, ani složitá, a tak se bude brzo vaší kuchyní linout příjemná vůně.

Hodnocení receptu je 5,0 (27×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby odpočinutí těsta

20 min (10 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby odpočinutí těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Vodu do mouky se solí přiléváme postupně, po promíchání vzniklé těsto několik minut hněteme a před plněním necháme asi 15-30 minut odpočinout. Krok 2: Rozdělíme na menší dílky, z každého v omoučněných rukách uděláme pevnou kuličku a na moukou posypaném stole vyválíme do opravdu tenké placky. Krok 3: Na půlku placky rozprostřeme náplň, volnou půlku pak přehneme přes náplň do tvaru půlměsíce a okraje dobře přitiskneme k sobě (prsty, vidličkou). Krok 4: Smažíme na nahřáté teflonové pánvi, až se na spodní straně objeví tmavší hnědé skvrny, oka, která dala těmto plackám jméno (göz - oko). Obrátíme, potřeme olejem a opečeme z druhé strany, kterou pak také potřeme olejem. Na talíř podáváme gözleme krájené na kusy.

TIP: Top 7: Smažené placky - oblíbené recepty

Zveřejněno 27. 9. 2013

Poznámka autorky cathleen

Placky jsou velice levné, jednoduché na výrobu a variabilní svými náplněmi.Dovedu si je dobře představit i jako nevšední pohoštění pro návštěvu....

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Gözleme (turecké placky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9jZ3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Gözleme (turecké placky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9jZ3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (23)

Po dlhšej dobe dnes prišli placky na program. Cesto som trochu inovovala, aby nebolo také "papierové", dala som do neho trochu jogurtu. Plnila som osoleným tvarohom, drobne pokrájaným mangoldom plus cesnak, na omastenie som použila bravčovú masť. Boli skvelé, pridávam foto.:-K

Konečně jsem našla recept! Na dovolené v Turecku jsem se do tohoto zamilovala, dělala to u nás v hotelu stará paní na pláži jako snack, nejdřív jsme si mysleli, že to bude nějaká tortila a šli jsme to zkusit až poslední den dovolené, taková škoda! Akorát všichni píšete, že to děláte na slano nebo na sladko se skořicí, ale za mě teda s nutellou, mňam!<3

Jé, tohle na mě vykouklo v podobných.
Já to taky kdysi jedla v Turecku, starý pán to tam pekl snad přímo na plotýnce vařiče, ale možná měl něco podobného, jako je na fotce. Měl je na sladko i na slano, dávali jsme si je na slano a "hajs", náplň sypanou drcenou feferonkou. Bylo to jako prevence proti případným žaludečním nebo střevním potížím. Tak tohle určitě zkusím, teď v létě spolu se zeleninovým salátem.:yes:
Dík za recept.

magdalenka: děkuju:-8 U nás taky chutnají, i ty nasladko jsou výborné.

cathleen:som ostuda - naozaj som vyskúšala a zabudla pochváliť. Plnila som balkánom a petržlenovou vňaťou som nešetrila. Malo to veľmi priaznivý ohlas u kobyliek.
DOPORUČUJEM!!!

spagetka: spagi, to opravdu nevím, s crispem nemám žádné zkušenosti. Pokud vyzkoušíš, písni, prosím, svoje zkušenosti i pro ostatní :-K

cathleen: to by možná šlo i na crispu v mikrovlnce ne? To bych možná nemusela obracet. Aspoň mi to tak připadá a za pokus nic nedám, každopádně ukládám a bude nevšední pohoštění;-). Udělám obě verze, sladké i slané ;-);-):-p:-p:yes:
Jinak poznámka: podobně dělala placky babička na tálu na kamnech, děda je mazal povidly, ale byly nepřehnuté, jak je svět malý:yes::yes::yes:

magdalenka: ne, těsto je nekynuté, bez droždí. Příště zkusím přidat maličko oleje.
Na koláži, jak paní placku smaží - to černé, je ten "činel". Vypadá to jako obrácená plytší wok pánev a tady pod tím topili plynem - normální hořák.

cathleen:to máš aký "činel"? :-O
K receptu - ja som si myslela, že tie bubliny v ceste sú od droždia...

Coleta, magdalenka: ano, byly pečeny na "činelu" :-D na některých fotkách je to trochu vidět.
Díky za zájem o recept a pokud vyzkoušíte, placky vám určitě na talíři "věkem" neoschnou! Nebudou stačit :-D

:yes:toto musím zkusit, vypadá to super

:yes: opět další krásný recept, už mám uloženo a snad co nejdřív vyzkouším:yes::-K

Omlouvám se za ten palec dolů,samozřejmě jsem se "překlikla" a napravuji to - :yes::yes::yes:

Jéééééžiši,to bych si fakt dala!!!:-p:-)):no:

Já jsem placky ochutnala v Turecku a moc mi chutnaly. Pečou se na takovém jakoby otočeném velkém činelu a nasucho. Mastí se až když se dokončí, teda alespoň tak to pekli v Alanyi. Jedla jsem jen slané, jsou výborné.Doporučuji vyzkoušet.

Tématické fráze:
turecké recepty, placky gozleme, gezleme, slané placky, turecké gozleme, turecké pečivo, turecké jídlo recepty, turecke jidla, gotzleme, turecké jídlo, guzleme, turecke plnene placky, gosleme, turecký sýr, turecká jídla, gozleme placky, goezleme, turecké sýry, turecke masove placky, tureckýé placky

Suroviny:
mouka hladká, voda, sůl, mouka, ořechy mleté, cukr, skořice, sýr strouhaný, petržel, kopr, sýr strouhaný, rajče loupané, nať petrželová, maso mleté, sýr strouhaný,

Přidat fotografie receptu