Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marcipán (mléčná hmota)

Mléčná modelovací hmota je lahodná náhrada za klasický marcipán, který ne každý může konzumovat kvůli obsahu mandlí. Pokud do mléčné hmoty přidáte i kapku mandlového aroma, získáte takzvaný falešný marcipán.

Hodnocení receptu je 5,0 (65×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

LIDKA LIDKA

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 092 kJ /
1 217 kcal
Bílkoviny30,00 g
Tuky13,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 60 mg
Sodík 350 mg
Sůl0,80 g
Sacharidy245,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cukr prosejeme do mísy. Krok 2: Přidáme sušené mléko a opatrně postupně vpracováváme vodu. Zpracováváme rukama nebo robotem. Krok 3: Zpočátku vodu přidáváme opravdu po troškách. Když už je hmota spojená, dáme ji na stůl a dál zpracováváme mokrýma rukama, až je zcela hladká. Krok 4: Vznikne hmota podobná plastelíně. Pevná i tvárná tak, že když uděláme kuličku, neměla by měnit tvar. Krok 5: Nespotřebovaný marcipán zakryjeme fólií, rychle totiž vysychá. Můžeme obarvit potravinářským barvivem.

TIP: Jednoduché zdobení dortů

Zveřejněno 31. 1. 2009

Poznámka autorky LIDKA

Dělám z této hmoty kytičky, postavičky, prostě vše a taky s ní potahuji dorty.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marcipán (mléčná hmota)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpG8

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marcipán (mléčná hmota)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpG8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (150)

Mám tento falešný marcipán ráda a dobře se s ním pracuje,
jen pro vůni dávám pár kapek mandlového aroma :-)

Musím pochvalit. Zkoušela jsem už mraky marcipanu a s tím vašim se nejlip pracovalo😍

LIDKA: na omluvu tazatelky musím dodat, že o tom, jak vpracovávat vodu do hmoty (po troše a to o namočených rukách) jsem včera do postupu dopsala já, podle tvého popisu v jednom starém komentáři pod receptem.
Nevěděla jsem, jestli přijdeš odpovědět, téměř tě tu nevidam. Díky, žes přišla poradit :-K

saryk: saryk: Poslední dotaz tu byl v r.2018,tak nevím o co jde. A k tomu množství vody, nikdo Vám neřekne přesně množství vody ,ani cukráři. Pracovala jsem v cukrárně a taky jsme vodu přidávali po trošce a v receptu je jasně psané že se přidává po trošce, dokud není hmota zpracovaná (máte tam napsané jak se to zkouší). Do receptů na kynuté buchty taky píšou že se mlíko přidává dle potřeby. Tak nevím o co Vám jde.

To opravdu není paní Lidka nebo někdo schopný napsat alespoň orientační množství té vody? Pokud je to léta používaný recept, tak už musí být přece jasné kolik vody na jaké množství. Opravdu mě udivuje ta neochota neodpovědět, ikdyž se tu někdo ptal jestli ty trošky dávat po lžičkách. Stále stejná odpověď. Nejde to určit. Nemůžete to prosím někdo napsat?

Takže 50 ml vody napoprvé bylo moc, dodělala jsem na 30 dkg cukr moučka a necelých 15 dkg sušeného mléka (asi BoheMilk z kauflandu). Pak je to konečně jako plastelína. Zpracovávám rukama "zamoučenýma" cukrem moučkou. Chuťově výborné, jen recept s množstvím typu "trochu vody, zkoušejte a uvidíte" je pro začátečníka jak rybí stehno. Nenechte se odradit, nechte robot hnětat déle, ono to tu tekutinu vstřebá a až pak přidávejte. Neuspěchat. Pak to zase celkem vysychá, je lepší to mít přikryté. Formovala jsem vykrajovátky, formičkami ze silikonu. Zbytek jsem dala do mrazáku. Jsem cukrářstvím nepolíbená, tak to trvalo.

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, ten marcipán barvíte klasickým práškovým potravinářským barvivem nebo takovým tím tekutým či jinak? A barvivo přimícháváte přímo do hmoty nebo jak? A když uděláte hmotu, tak je marcipán hned lesklý nebo ho ještě potíráte, aby měl lesk? Předem moc děkuji za odpověď :)

Dnes budu dělat poprvé marcipán tak snad se provede :-)

Kristýna 6. 7. 2017 18:13
Lepší marcipan jsem nejedla :-) skvěle se sním pracuje,netrhá se a krásně jsem sním potáhla celý dort. Za mne velká spokojenost...moc děkuji.

Kristýna : jsem ráda za spokojenost,dělám ho už léta.:-)

Paní Lidko, moc děkuji za recept, lepší marcipán jsem nejedla! a všichni jej strašně chválili :-K nehledě na to kolik člověk ušetří :-) odteď ho budu jenom dělat a nekupovat :-) takže ještě jednou děkuji :-)

Verča: Tak to jste mne potěšila,děkuji:-)

V sobotu jsem zkoušela dort potáhnout tímto marcipánem a na něj krtečka,všem moc chutnal a malou moc potěšil.Děkuji za skvělý recept :-K Jara.H

Jara.H.: nemáte zač,jsem ráda že jste byla spokojena:-K

Lucia:Já do mléčné hmoty ještě přidávám pšeničný/kukuřičný sirup, nebo glukózu. To zajistí hmotě elasticitu a modelované růžičky, ani jiné věci nepraskají...;-)

Lucia - taky dělám z polotučného mléka a nemám vyhraněnou značku,nevím co mohlo způsobit ty bílé tečky a asi byl marcipán málo vypracuvaný,nikdy se mi při krájení neláme,nevím.

Dobry vecer mohla by som sa opytat ci zalezi a znacke suseneho mlieka lebo ja ked som robila tak som mala take bodky male ako keby s praskoveho ckru a obe zmesi som osievala cez sitko a ked sa krajal na torte tak sa strasne lamal a robila som s polotucneho mlieka :-(dakujem za kazdu radu ;-)

to je na zbláznenie :-8, tak by som si to dala... :yes:vyzerá to super:-K:yes:

Tématické fráze:
marcipán recept, domácí marcipán na potahování dortů, recept na marcipán na zdobení dortů, domácí marcipánová hmota, mandlová hmota, recept na marcipán, marcipán, marcipanova hmota, potahová mléčná hmota na dorty, jak obarvit marcipán, mandlová hmota recept, recept falešný marcipán od markéty, marcipánová hmota recept, kde koupit marcipán, marcipánová hmota prodej, marcipánové figurky na dort, recept na marcipánovou hmotu od markéty, postavicky z marcipánu, cukroví z marcipánu, gelové barvy na marcipán

Suroviny:
cukr moučkový, mléko sušené polotučné, voda

Přidat fotografie receptu