Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Garam Masala #1

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

arrefeena

Středně náročný

Suroviny

Porce: cca 10 lžic

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 022 kJ /
244 kcal
Bílkoviny6,30 g
Tuky9,00 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 44 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy30,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravte si koření a pokud používáte nějaké koření již v mleté formě, tak jej dejte stranou. Krok 2: Rozpalte pánev na středním plamenu (bez oleje) a když je horká přesypte do ní celá koření. Stále míchejte. Když koření začne pěkně voňet anebo tmavnout, tak jej okamžitě sundejte z hořáku. Krok 3: Přesypte zpět na talíř a nechejte vychladnout. Vychladlé koření po částech umelte v čistém mlínku na kávu nebo utlučte v hmoždíři. Přesyjte do připravené nádoby přes velmi jemný cedník. Zbytky z cedníku vraťte do mlýnku a přidejte další část celého koření. Krok 4: Do nádobky můžete předem vložit zahnutý papírek s názvem směsi. Přesypte do vzduchotěsné nádoby. Uzavřte víčkem a skladujte na chladném, suchém a tmavém místě. Směs časem ztrácí na vůni a aroma, proto je lepší namlít jen malé množtví, ale častěji.

Zveřejněno 14. 10. 2013

Poznámka autorky arrefeena

http://www.youtube.com/watch?v=NwVwUsNm6Qk

Garam masala je neodmyslitelnou součástí zejména severní indické kuchyně

(masité). Každý správý šéfkuchař si mele svou vlastní směs koření. Ingredience a

poměry koření jsou rozdílné v každé oblasti Indie, Bengálska, Pakistánu, Srí Lanky

ale i v každé rodině. V Indii prý bývali obchůdky, kam jste si přinesli své koření a

oni vám ho namleli. Dnes se dá garam masala koupit již namletá i u nás v

superarketech, na trzích nebo o poutích a jiných událostech. Dobrá garam masala

vám zaručí skvělé výsledky ve vaší kuchyni a špatná garam masala vám může

všechnu snahu pokazit. Garam masala se používá ve své celé formě a to zejména v

rýžových pokrmech, ale i v omáčkách, kdy přijde do horkého oleje hned jako první

a vpustí do něj své aroma. Mletá garam masala se používá na dochucení a jako

poslední třešnička na dortu u téměř všech indických pokrmů. Toto je můj

osvědčený recept na garam masalu a tomu se kupovaná garam masala nikdy

nemůže vyrovnat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Garam Masala #1

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zAM7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Garam Masala #1

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zAM7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

arrefeena:
Dnes nie sme v stredoveku a preto je to blbost.
KARDAMOM je názov na celom svete a v Cesku tiez!

Druhy
elettaria (znám jako: zelený, pravý, skutečný)
amomum (znám jako černý kardamon, hnědý kardamon, kravan, džava, bengálský, sijamský, bílí nebo červený)

Ve čtvrtém století se dostali do Řecka ze severní Persie, zatímco jiné zdroje jsou obeznámeny s tím, že jejich původ je z Indie.

Slovo kardamom je odvozeno z latinského cardamomun, což je polatinštěný název odvozený z řeckého kardamomon, složeniny kardamon a amomon. Nejranější podoba v řečtině byla kardamíja. V Novém zákoně se objevuje slovo amomon, které označuje aromatickou rostlinu.

Nejnovější ožnačení elettaria je odvozeno z jihoazijského jazyka (v hindštiě ilajči a pandžábštině ilejči).

Ve středověké angličtině a středověké francouzštině je znám pod názvem cardamon a tudíž se doteď používají obě formy.

zuzazuza55 15. 10. 2013 03:11
...koření je kardamoM:-)

Tématické fráze:
masala, masala recept, garam masala, garam masala recept, jak použít garam masala, indická pánev garam masala, indická masala, garam masála recepty, recept garam masala, malsala, garam masala v kuchyni, indická omáčka massala, garam masala kde koupit, omáčka masala, garam masala recept na co se používá, indická omáčka masala, masala koření recept, omáčka garam masala, skorice v indické kuchyně recepty, masala omáčka

Suroviny:
koriandr, římský kmín celý, kardamon zelený, skořice, koření hřebíček, květ muškátový, kardamon černý, ořech muškátový, pepř černý, bobkový list, růže, fenykl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu