Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkovička se staročeským zelím

Vepřo-knedlo-zelo je naše téměř národní jídlo, kde se knedlíky s masem připravují téměř všude stejně, a největší odlišnosti jsou právě v přípravě zelí. Liší se kraj od kraje a hospodyňky si na své receptuře zakládají.

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 710 kJ /
1 126 kcal
Bílkoviny104,71 g
Tuky52,68 g
Vláknina13,60 g
Cholesterol 240 mg
Sodík 289 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy55,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nakrájíme slaninu na kostičky, vyškvaříme a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Krok 2: Zelí pokrájíme, osolíme, opepříme, okmínujeme, promícháme s cibulí a špekem. Krok 3: Zalijeme malým množstvím vody (asi 1 dl). Dusíme asi půl hodiny. Hlídáme, aby se voda úplně nevypařila, ale moc jí nepřiléváme. Krok 4: Když je zelí měkké, zaprášíme asi jednou lžící hladké mouky a provaříme, dochutíme octem a cukrem, jak jsme zvyklí, někdo má raději sladší, někdo kyselejší. Krok 5: Maso osolíme, opepříme a v pekáči orestujeme, aby se zatáhlo. Přidáme pokrájenou cibuli a česnek, případně koření. Pak podlejeme vodou a klasicky upečeme do měkka. Krok 6: Podáváme se zelím a knedlíkem.

TIP: Jak udělat vepřovou krkovici v troubě?

Zveřejněno 2. 2. 2009

Poznámka autorky JanaDorazinova

Recept, především na zelí, mám od kamaráda. U nás tady na Karvinsku je velice oblíbené.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkovička se staročeským zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6xR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkovička se staročeským zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6xR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Přidala jsem fotku, pečená krkovice s dobrým zelím nemá chybu..

Angels, jsem ráda, že chutnalo! Já jsem z Orlové a jak se již zmiňuji, recept mám od kamaráda, hlavně ted na to zelí.;-)

I u nás se zahuštuje zelí syr.bramborou a babička pochází z JČkraje-Mirotice. ;-)

Hledala jsem inspiraci na krkovičku a našla :-D. Hned vyzkoušela a mohu doporučit,jen tu slaninu jsem tam musela dát dodatečně :-((,ale zas byla krkovička nasáklá trochou té slaniny a měla vyjímečnou chuť :yes: a i to zelí s trochou česneku.A knedle jsem zaměnila vař.brambora - knedle se u nás moc nejedí:no:. Děkuji za bezva recept . .:yes: . . ale i já se musím držet zkrátka - člověk už není nejmladší a kila :-// se lépe drží na těle. . . ;-( . . . .

jojo ženský,to je marný,jaro klepe na dveře,měla bych začít držet nšjakou dietkumale co pak to jde????:-(když sem člověk vleze tak se to prostě nedá!!!!;-(taková dobrota kdoby odolal a ještě dobré pivečko.....co víc si přát!;-):-p

Já Jiřko ani ne tak zažívací, jako, že se asi za chvíli nevlezu do dveří:-( Jinak to ale bylo mňam!:-p

Tedy Janko,ta fotka mi dělá chutě,ale musím se mírnit,mám dost velké zažívací potíže:-S.Zelí taky dělám podobné jenom bez té slaniny:-p:-p:-((

Já dělám zelí téměř stejně, nedávám pepř, ale vyzkouším ;-):-p:yes:

Já do zelí mouku nedávám, zahušťuji nastrouhanou syrovou bramborou. Snad to tak dělají moraváci. Můj tatínek nesmírně miloval vepřo-knedlo-zelo,mohl by ho jíst každý den a já to mám trošičku po něm, ale denně neee!:-p;-)

...to vypadá krásně,hned bych si dala:-p:yes:

Tématické fráze:
vepřová krkovice se zelím, zahuštění zelí, zelí k masu, jak zahustit zelí, veprova krkovicka se zelim, krkovička, vepřová krkovice na kyselém zelí, vepřová krkovice na kyselém zelí, krkovička recepty, nadívaná krkovice recepty, zahuštěné zelí, vepřová krkovice na zelí, zahuštěné kyselé zelí, zahuštění bramborou, zeli zahustene bramborou, jak upéct krkovici, jak upéct krkovičku, zahustovani zeli, kyselé zelí zahuštěné bramborem, jak se dělá zelí

Suroviny:
zelí bílé hlávkové, slanina, cibule, pepř mletý, sůl, kmín drcený, ocet, cukr, mouka hladká, krkovice vepřová, cibule, sůl, pepř mletý, česnek, koření grilovací

Přidat fotografie receptu