Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný rosol (z padaných jablek)

Rosol se dá připravit i z mírně nezralých nebo z ne zrovna výstavních jablek, či dokonce i jen ze slupek a jádřinců. Výborný je třeba k aromatickým sýrům. Jeho jemná chuť a vůně vás zahřeje a připomene krásné chvíle strávené v přírodě.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 50 min + odkapání přes noc

90 min (40 min příprava + 50 min tepelná úprava, + odkapání přes noc)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Padaná, i málo zralá nebo červivá jablíčka umyjeme, rozkrojíme a vykrojíme bubáka, jaderník a případné stopy po červíku. Krok 2: Zalijeme vodou, rozvaříme a přes utěrku necháme vykapat (Nejlépe přes noc). Nevymačkáváme, šťáva by byla kalná. Krok 3: Odměříme šťávu (na litr počítáme s 300 g cukru), přidáme cukr a přivedeme k varu. Za lehkého varu necháme odpařovat tekutinu. Občas zkusíme kápnout kapku na studený talířek, abychom zjistili, zda rosolovatí. Krok 4: Jakmile dosáhneme rosolovité konzistence, můžeme plnit sklenice. Krok 5: Nalijeme vroucí tekutinu do připravených sklenic, otřeme hrdla, zavíčkujeme. Obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

TIP: Rady a tipy pro zpracovaní jablek

Zveřejněno 17. 10. 2013

Poznámka autorky cathleen

Přecezená šťáva je téměř bezbarvá, zahušťováním tmavne do barvy lesního medu. Na chlebu s máslem vypadá rosol perfektně a taky výborně chutná.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný rosol (z padaných jablek)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qoyR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný rosol (z padaných jablek)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qoyR

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Keďže mám neskutočne veľa jabĺk a ako každému u nás ich veľa padá, chcela som vyskúšať tento recept. Výborný, len som asi zahusťovala dlhšie ako bolo treeba a tak je rôsol tmavší. Ale chuťovo vynikajúci. Doporučujem urobiť, kto má veľa jabĺk. Ďakujem cathleen za recept aj rady, ktoré mi k nemu dala. ;-):yes:

cathleen: Tak ako to vyzerá na chlebe ešte neviem, ale viem, ako to vyzerá na sporáku. Vzkypelo mi to tak bleskove, žze som nestihla dobehnúť z kúpeľne. :-D:-D:-D Nezvyknem nadávať, ale tentokrát som išla...:-D:-D:-D

Zobrazit starší odpověď

cathleen:Přiznám se,já letos poprvé dělala džemy,ovšem ze všeho co jsem koupila a vyrostlo na zahradě:-))různý míchanice a všechny jsou výborný,tak mně to chytlo a zítra se pustím do jablečného rosolu:yes:Dík za bezva rady,nevěděla jsem a ráda získávám další zkušenosti tady od děvčat.Věčně se na něco ptám jako tydýt:-Oale odpověď vždy příjde a mně to ohromně těší.Maminku už nemám a bohužel jsem se jí nestihla na vše zeptat,trochu mně rozmazlovala a vše jsem vždy dostala hotové.

Majka8: Ne, nic není třeba přidávat - jablka obsahují pektin = přírodní želírovací prostředek. Wikipedie říká, že:
Čím více pektinů ovoce má, tím lépe nám daný džem zhoustne.
Obecně platí, že čím je ovoce zralejší, tím obsahuje pektinů méně a naopak. (Tady je využití těch nedozrálých jablíček...;-) )
Mezi ovoce s vysokým podílem pektinů patří citrusové plody, jablka, rybíz.

A na stránkách Co nového na kopci...je dokonce i recept na výrobu domácího pektinu do zásoby (pokud by to někoho zajímalo :-) )
http://conovehonakopci.cz/?p=6657

Vynikající:yes:letos nosím ze sklepa jabka a vyhazuji,rychle hnijou,vůbec nechápeme proč.Takže o víkendu recept vyzkouším,aby z jablíček byl nějaký užitek.Jen se zeptám,rosol se udělá i bez přidání jakýchkoliv přípravků?Přidávala jsem do džemů lžičku kys.citronové.

zizala: ne, nedávám, ale asi by to ochutit šlo.
Recept mám odněkud opsaný už aspoň 20 let, používala jsem ho na zpracování padanek - nedozrálých nebo s červíkem......na cezení šťávy jsem měla plátěnou tašku - obsah hrnce jsme do ní vlili, tašku pověsili za uši a šťávu nechali odkapat přes noc.
Je to vlastně podobný postup výroby jako u pampeliškového medu.

Nedáváš žádné koření? Vanilku, skořici, hřebíček? I když, když jsou chutná jablíčka, asi to není potřeba, jenže kde je vzít :-S

magdalenka: Na cokoliv, kam dáváš džem - lívance, palačinky, koláč.... Ten můj v podobných je jen z čistého moštu bez vody, tak musí být cukru víc - taky podle sladkosti jablek.

Ani ja to nepoznám. A na čo sa to používa?

AniCiz: Aničko, to opravdu nevím - šťávu odpařuji v širším kastrole (větší plocha), hlídat to nijak nemusíš - nepřipaluje se.
Odpařím asi o necelou polovinu (poznáš podle barvy - bude tmavnout do rudohněda), přidám cukr a ještě vařím. Kápnutím na studený talířek zkouším, jak rosol tuhne.
Dělala jsem ho mockrát, ale v posledních letech ne - pozapomněla jsem na něj.

tak to je aktuální u nás..a jak asi dlouho odpařujeme?:-?
:yes::-K:-K:-K

Zkus, rebi, je opravdu fantastický:yes:

tohle vůbec neznám:-O a přitom máme jablek plnou zahradu:-S že bych to prubla;-):-?

Tématické fráze:
jablečný rosol, letní jablka zpracování, zpracování jablek, rosol z jablek, jak zpracovat jablka, zpracování letních jablek, padaná jablka, jak vyrobit přírodní pektin, jablečný pektin výroba, jak zpracovat padana jablka, citronový pektin, padaná jablka zpracování, jablečny pektin, domácí pektin, zpracování jablek recepty, domácí zpracování jablek, výroba domácího pektinu, jablka zpracování, jablečný rosol recept, padane jablka

Suroviny:
jablko, cukr

Přidat fotografie receptu