Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cibulovo smetanový osúch (a česnekový)

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 179 kJ /
6 018 kcal
Bílkoviny153,88 g
Tuky175,72 g
Vláknina71,81 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 65 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy928,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do cca 150 ml vlažnej vody dáme cukor, lyžicu múky, rozdrobíme droždie, zamiešame a necháme cca 20 minút stáť v teple. Krok 2: Múku preosejeme, vmiešame soľ, pridáme kvások. Postupne pridávame vlažnú vodu a olej, vypracujeme polotuhé pružné cesto, ktoré pomúčime, prikryjeme a necháme v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Krok 3: Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti. Každú vyvaľkáme (najlepšie priamo na pečiacom papieri) a dáme na veľký plech. Znovu ho necháme v teple kysnúť cca 20-30 minút. Krok 4: Do 450 g kyslej smotany vmiešame soľ, rozotrieme ju na nakysnuté cesto na plechu, husto posypeme cibuľou nakrájanou na céčka a posypeme čiernym korením. Tak isto pokračujeme s druhým cestom na plechu - smotana, soľ, cibuľa, čierne korenie. Krok 5: Do poslednej smotany vmiešame soľ, pretlačíme pol hlavičky cesnaku, natrieme na posledné cesto, posypeme čiernym korením. Krok 6: Pečieme cca 25-30 minút, 200 stupňov.

Zveřejněno 17. 11. 2013

Poznámka autora magdalenka

Pozerala som cibuľové koláče, ktoré tu sú, túto verziu som nenašla.

Osúchy nie sú fotogenické, ale chutia napr. ako druhý chod po sýtej polievke alebo aj v rámci pohostenia. Ja takéto veci často pečiem na rodinné akcie, oslavy, keď je nás viac. Míňajú sa viac ako tradičné chlebíčky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cibulovo smetanový osúch (a česnekový)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MgDm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cibulovo smetanový osúch (a česnekový)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MgDm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (66)

SilviaD: chutia vždy... foto skvelé.

Osúchy pečiem, keď sme doma všetci lebo u nás musia byť tri druhy :-) a teda tri veľké plechy. V našom regióne to bolo také typické jedlo s kyslou polievkou.

hosta: mne ani letitý výcvik nepomáha...:-D

magdalenka: to víš, letitý cvik v krájení yanullčina štrůdlu:-D na plechu, poslepu, se zánětem spojivek a černými brýlemi:-D:-D

hosta: Ďakujem ti za foto. Máš to krásne (červená cibuľa je extra fotogenická) a krásne nakrájané - ja to vždy nakrájam škarede, to je moja veľká slabosť. To si krájala na plechu, alebo na doske po vyňatí a podľa pravítka, alebo máš technické oko, že ti to ide samé?:-))

Udělala jsem česnekové i cibulové (částečně z červené cibule), vzala s sebou na místní akci grilování a všichni mi mohli urvat ruce, maso přišlo na řadu až jako druhé. Výborné - moc dobrý frgál :-D:-D dovoluji si přidat fotku. A teď když mám to těsto v lednici...:-D:-D. Bod přidělen již dříve;-)

Coleta: ja som v recepte neuvádzala množstvo vody (len oleja), lebo som dávala od oka, nechcela som zavádzať. Jednoducho miesim pravou rukou a ľavou prilievam vlažnú vodu. V tomto recepte je množstvo vody nie až také dôležité - ak bude cesto redšie, bude nadýchanejšie, ľahšie. Tak či tak sa dá na tenko na pečiaci papier.
Som rada, že skúšaš...:-K

maris:Ano,mám sice tu největší na 1,5 kg mouky ,ale když dělám cokoli s 1 kg tak tomu nejprve v začátku pomůžu stěrkou ať se to svlaží. Já jsem osúch dělala ze 400g,recept jsem podělila 3 a ve výsledku ok. Udělala jsem půlku s cibulí a půlku s česnekem. A jak jsem to tak ochutnávala napadlo mě,že by to byl super základ pro klasické jednohubky,byly by úhledně stejné, jen šunčičku na ně a papričku, hrozny nebo olivu. To jsem popustila uzdu fantazii. :-p:-*:-8

magdalenka:Tak jsem to vyzkoušela. S bryndzou a cibulí, pouze třetinovou dávku a je to moc dobré. Jen se mi zdálo, že 50 ml vody na tolik mouky je málo, musela jsem přidat. Ale je to dobré a dneska je mouka každá jiná. Doporučuji k vyzkoušení.

Bosana: upravila jsi do pekárny gramáž surovin ? Já sice mám dost velkou / z Lidlu / ale mám obavy, že uvedené množství by se mi tam nevešlo:-S

Coleta:Ano,vyzkoušené na program těsto,jsou super. Já mám pekárnu teprve od června (júna),tak mě to drží a dělám tam všechno,protože jsem blíženec a dělám deset robot najednou a pekárna je fakt kamarád,který to spolehlivě zpracuje,excelentně vymíchá a nakyne.

Coleta: a tie osúchy môžeš potrieť zmesou smotany a bryndze a tak upiecť...môžeš dať cesnak a nemusíš. Dík za dôveru a vyskúšanie.:-K

Andrejko díky, už je tam, já byla nějak rychlejší. Nevíš, nemá tu nějaké pagáče z bryndzy? Já to neumím najít :-)

Tématické fráze:
slovenský osúch, osúchy, osuch, slovensky smetanovy posúch, česnekový osúch, tradiční slovenský smetanový posúch, osúch kluci v akci, osúch recept, smetanový posuch, slovenskỷ posúch, recept na osúchy, slovenský osůch recept, smotanovy osuch, cibulovo smetanový koláč, cesnakovy osuch, slovenský smetanový koláč, kluci v akci osúch, moravské osúchy, slovenske posuchy, recept osuch s brinzou

Suroviny:
mouka hladká, droždí čerstvé, cukr, sůl, olej, voda, smetana zakysaná, sůl, cibule, pepř, česnek

Přidat fotografie receptu