Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cibulovo smetanový osúch (a česnekový)

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 179 kJ /
6 018 kcal
Bílkoviny153,88 g
Tuky175,72 g
Vláknina71,81 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 65 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy928,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do cca 150 ml vlažnej vody dáme cukor, lyžicu múky, rozdrobíme droždie, zamiešame a necháme cca 20 minút stáť v teple. Krok 2: Múku preosejeme, vmiešame soľ, pridáme kvások. Postupne pridávame vlažnú vodu a olej, vypracujeme polotuhé pružné cesto, ktoré pomúčime, prikryjeme a necháme v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Krok 3: Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti. Každú vyvaľkáme (najlepšie priamo na pečiacom papieri) a dáme na veľký plech. Znovu ho necháme v teple kysnúť cca 20-30 minút. Krok 4: Do 450 g kyslej smotany vmiešame soľ, rozotrieme ju na nakysnuté cesto na plechu, husto posypeme cibuľou nakrájanou na céčka a posypeme čiernym korením. Tak isto pokračujeme s druhým cestom na plechu - smotana, soľ, cibuľa, čierne korenie. Krok 5: Do poslednej smotany vmiešame soľ, pretlačíme pol hlavičky cesnaku, natrieme na posledné cesto, posypeme čiernym korením. Krok 6: Pečieme cca 25-30 minút, 200 stupňov.

Zveřejněno 17. 11. 2013

Poznámka autora magdalenka

Pozerala som cibuľové koláče, ktoré tu sú, túto verziu som nenašla.

Osúchy nie sú fotogenické, ale chutia napr. ako druhý chod po sýtej polievke alebo aj v rámci pohostenia. Ja takéto veci často pečiem na rodinné akcie, oslavy, keď je nás viac. Míňajú sa viac ako tradičné chlebíčky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cibulovo smetanový osúch (a česnekový)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MgDm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cibulovo smetanový osúch (a česnekový)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MgDm

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (66)

SilviaD: chutia vždy... foto skvelé.

Osúchy pečiem, keď sme doma všetci lebo u nás musia byť tri druhy :-) a teda tri veľké plechy. V našom regióne to bolo také typické jedlo s kyslou polievkou.

hosta: mne ani letitý výcvik nepomáha...:-D

magdalenka: to víš, letitý cvik v krájení yanullčina štrůdlu:-D na plechu, poslepu, se zánětem spojivek a černými brýlemi:-D:-D

hosta: Ďakujem ti za foto. Máš to krásne (červená cibuľa je extra fotogenická) a krásne nakrájané - ja to vždy nakrájam škarede, to je moja veľká slabosť. To si krájala na plechu, alebo na doske po vyňatí a podľa pravítka, alebo máš technické oko, že ti to ide samé?:-))

Udělala jsem česnekové i cibulové (částečně z červené cibule), vzala s sebou na místní akci grilování a všichni mi mohli urvat ruce, maso přišlo na řadu až jako druhé. Výborné - moc dobrý frgál :-D:-D dovoluji si přidat fotku. A teď když mám to těsto v lednici...:-D:-D. Bod přidělen již dříve;-)

Coleta: ja som v recepte neuvádzala množstvo vody (len oleja), lebo som dávala od oka, nechcela som zavádzať. Jednoducho miesim pravou rukou a ľavou prilievam vlažnú vodu. V tomto recepte je množstvo vody nie až také dôležité - ak bude cesto redšie, bude nadýchanejšie, ľahšie. Tak či tak sa dá na tenko na pečiaci papier.
Som rada, že skúšaš...:-K

maris:Ano,mám sice tu největší na 1,5 kg mouky ,ale když dělám cokoli s 1 kg tak tomu nejprve v začátku pomůžu stěrkou ať se to svlaží. Já jsem osúch dělala ze 400g,recept jsem podělila 3 a ve výsledku ok. Udělala jsem půlku s cibulí a půlku s česnekem. A jak jsem to tak ochutnávala napadlo mě,že by to byl super základ pro klasické jednohubky,byly by úhledně stejné, jen šunčičku na ně a papričku, hrozny nebo olivu. To jsem popustila uzdu fantazii. :-p:-*:-8

magdalenka:Tak jsem to vyzkoušela. S bryndzou a cibulí, pouze třetinovou dávku a je to moc dobré. Jen se mi zdálo, že 50 ml vody na tolik mouky je málo, musela jsem přidat. Ale je to dobré a dneska je mouka každá jiná. Doporučuji k vyzkoušení.

Bosana: upravila jsi do pekárny gramáž surovin ? Já sice mám dost velkou / z Lidlu / ale mám obavy, že uvedené množství by se mi tam nevešlo:-S

Coleta:Ano,vyzkoušené na program těsto,jsou super. Já mám pekárnu teprve od června (júna),tak mě to drží a dělám tam všechno,protože jsem blíženec a dělám deset robot najednou a pekárna je fakt kamarád,který to spolehlivě zpracuje,excelentně vymíchá a nakyne.

Coleta: a tie osúchy môžeš potrieť zmesou smotany a bryndze a tak upiecť...môžeš dať cesnak a nemusíš. Dík za dôveru a vyskúšanie.:-K

Andrejko díky, už je tam, já byla nějak rychlejší. Nevíš, nemá tu nějaké pagáče z bryndzy? Já to neumím najít :-)

Coleta:Leni, Magdalenka dnes odcestovala zrelaxovat tělo i mysl, ale já myslím, že těsto zadělat v pekárně určitě půjde, proč by ne;-)

Magdalenko, můžu těsto zadělat v pekárně?

magdalenka:Ja a bez receptu - obyčajné cesto kysnuté :yes::no::-//
To by dopadlo !;-(:-O Jeden by se divil ,co všechno dokážu smatlat! A nejvíc já sama !:-((;-(

Bosana: som rada.;-)

Tak jsem se hecla a uděláno. Je výborné chuti, jenom jsem zapomněla dát olej:-8,takže je hodně křupavý.:-D:-D Dělala jsem na zkoušku z jedné dávky a udělám zítra znovu a s olejem;-). Děkuji za výborný recept,budu dělat i v budoucnu.:yes::yes::yes::-K

Veronika.Hrozna: urob obyčajné cesto kysnuté...na to netreba recept, veď si stará kuchárka. Alebo klikni na ten recept, čo je v podobných - česnekový osúch. U nás MUSÍ byť k halászlé ale doma sme mali k hocijakej hustej polievke - fazuľová kyslá, zemiaková kyslá, fazuľová s kolenom, s klobásou, šošovicová, kapustnica a pod.
A mám tu recept aj na halászlé...českí priatelia si ju u mňa objednávajú, keď prichádzajú na návštevu.;-)

magdalenka:To je niečo iné ???? Pod čím to mám hľadať ???? Ty to poznáš ?
Jeho babička žila v Maďarsku ,tak to asi bude k Haláslé, Jaks to uhodla? :-D;-):-O

rozmarynaH:;-)

Musí to být chutné, hned bych si dala:-p:-p

hanes24:duševne?:-D

Veronika.Hrozna: tak to máš ešte jednoduchšie - upeč mu obyčajné kysnuté cesto s vodou, daj na plech. Po upečení potri masťou - napr. husacou alebo bravčovou. V podobných je taký cesnakový osúch, tiež recept odo mňa. Tie robím vždy k halászlé, akosi sme si zvykli.

Posúchy udělám, ale musím se na to připravit

tejaja:Jo,to taky chce neustále muj manžel.Jeho babička to dělávala,jako přílohu k fazolové polévce.Říká,že to bylo pomazáno trošku sádlem a posypáno červenou mletou paprikou.Nemajíce recept jsem to nikdy nepekla.
Díky Magdalenko ,brzy zkusim!:-D Jestli je to teda ono :-?

Hana: myslela som, že z textu je to jasné - cesto rozdelíme na tri časti, každú zvlášť vyvaľkáme na pečiacom papieri, každú dáme na extra plech. Čiže, pečie sa to na troch plechoch. Z 1200 g múky by to na jednom plechu bolo veľmi vysoké.

Líbí se mi - jen jsem trošíčku zmatená.
Konečný výrobek je na jednom plechu nebo na třech?

Co říct (napsat).....že bych si hned kousek nabídla?:-) Tohle by mi moc chutnalo :yes:

Jitkas: To vieš, snažím sa...čo by človek nespravil pre šťastie svojho dieťaťa? ;-)
Som rada, že zaujal aj tento jednoduchý recept, dúfam, že niekto vyskúša a bude chutiť. Nič svetoborného to síce nie je, cibuľa v tej smotane len zmäkne, ako decku mi to nechutilo. Teraz to mám rada, chute sa rokmi menia.:-D

Tak tohle slyším poprvé, v rodinné ani jiné kuchařce toho teda moc asi nemám:-D, ale vypadá, či spíš chutná asi famozně. Chut cibule a zakysanky mne moc zaujala už u tý mý krompiruši:yes:

To vypadá báječně :-p

mahull: A ty, cece?

Jitkas: proč se neregistruješ čéče:-?:-))...........fffff:-O

Jo, gulas je klasika, zadny Ital mi jeste nerekl, ze mu nechutnalo, naopak. Jednou jsem varila pro 27 lidicek, velky ohlas. V Parme se basti moooc dobre, maslicko, suncicka, parmezanek, tortellini, takova ne uplne "dietni" kuchyne, ale velky pozitek. Ty ho musis mit v hrsti, varis bozsky!

magdalenka:Ano, jedu do Žiliny a pak Bytča a Kolárovice, dál dojedeš na Makov.:-)

Bosana: Je to jednoduché - naozaj, v porovnaní s tým veterníkom úplná hračka. To cesto - je jedno, či je hustejšie alebo redšie, z plechu nevypadne a netreba ho formovať a na vrch to len natrieš...manžel miluje s cesnakom, ale dcéra mala oslavu a chcela viac s cibuľou. (Kolárovice- slovensko moravská hranica? )

spagetka: o těch haluškách vím ;-):-)

magdalenka:Pamatuji si když je pekla moje milovaná babička z Kolárovíc,kde jsem jezdila na prázdniny,bylo to jen těsto upečené a potřené domácím máslem, bylo boží... . Tenhle je fakt parádní a až se zpamatuji s toho větrníku na plechu :-D ,tak si ho upeču, nemám foťák,přidala bych foto,ale napíšu jak se mi povedl,posílám:yes::yes::yes: :-K

Jitkas: U nás sa to tak kedysi pieklo, zrejme dlhé roky dozadu, keď som ešte bola "na houbách". Pôvodne z chlebového cesta v peci na chleba.
A vyzerá to, že naša rodina sa rozrastie o jedného člena - je od Parmy, tak sa teším na originálne recepty z jeho vlasti. Zatiaľ mu u nás najviac chutí klasický český guláš s knedlíkmi aj bramboráky, bryndzové halušky mu ale išli ťažko dole krkom.:-D

maris: Masruško, u nás je bramborák haluška - placka na plotně, brambiorák pak pro totéž těsto pečené v troubě. Já fakt nemůžu za názvy, které se vždycky používaly. Čti
http://cs.wikipedia.org/wiki/Halu%C5%A1ky
Vošouch se priostě používal pro něco jiného. Fakt zha svoé prarodiče nemohu.

Jistě veliká dobrota:yes:

Tématické fráze:
slovenský osúch, osúchy, osuch, slovensky smetanovy posúch, česnekový osúch, tradiční slovenský smetanový posúch, osúch kluci v akci, osúch recept, smetanový posuch, slovenskỷ posúch, recept na osúchy, slovenský osůch recept, smotanovy osuch, cibulovo smetanový koláč, cesnakovy osuch, slovenský smetanový koláč, kluci v akci osúch, moravské osúchy, slovenske posuchy, recept osuch s brinzou

Suroviny:
mouka hladká, droždí čerstvé, cukr, sůl, olej, voda, smetana zakysaná, sůl, cibule, pepř, česnek

Přidat fotografie receptu