Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medovníky (perníky, perníčky)

Výborné perníčky budou vaší odměnou za práci s přípravou tradičního cukroví popsaného dopodrobna v postupu receptu. Polevy umíchejte přesně podle receptury, budou luxusně vypadat i držet na těstu. Ozdobte roztomilé tvary a pak už jen mlsejte.

Hodnocení receptu je 5,0 (74×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ercicka ercicka

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby chlazení a zdobení

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby chlazení a zdobení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 198 kJ /
6 022 kcal
Bílkoviny140,79 g
Tuky119,74 g
Vláknina40,50 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 547 mg
Sůl1,14 g
Sacharidy1 075,16 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejce musí mít pokojovou teplotu. Uvaříme silnější kávu (stačí 2-3 lžíce) a necháme ji vychladnout. Tuk rozpustíme a také necháme vychladnout. Mouku prosejeme s cukrem, sodou, kakaem a kořením. Krok 2: Ze všech surovin (kromě kávy) uhněteme těsto. Kávu přidáváme podle nutnosti tak, aby těsto nebylo ani velmi husté, ale ani velmi řídké. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie, případně do mikrotenového sáčku a odložíme minimálně do druhého dne na chladné místo. Krok 3: Těsto před zpracováním necháme zahřát na pokojovou teplotu. Pak z něj vyválíme pláty tlusté 3-4 mm (pro menší) a 4-5 mm (pro větší) a vykrajujeme různé tvary. Plech vyložíme pečicím papírem, na který ukládáme vykrojené perníky. Mezi jednotlivými kusy necháme mezeru do 2 cm, protože pečením nabydou. Krok 4: Pečeme při teplotě kolem 180 °C podle trouby a asi 5-15 minut podle velikosti perníků. Upečené perníčky vytáhneme z trouby a potřeme ještě za horka rozšlehaným vajíčkem s trochou vody. Krok 5: Hustá poleva: Nejprve zvážíme bílek. Na 1 ml bílku přidáme 4,25 g práškového cukru (takže na 1 bílek vážící 40 ml spotřebujeme 170 g cukru). Dále přidáme na 1 bílek pár kapek citronové šťávy a lžičku škrobové moučky. Polevu mícháme ručně nebo kuchyňským robotem, který má program míchání. Poleva se nesmí šlehat! Mícháme asi 20 minut. Poleva má mít konzistenci vyšlehané šlehačky, nesmí odkapávat z vařečky. Pokud by byla řídká, můžeme ji zahustit tím, že ji budeme déle míchat, případně přidáme trochu prosátého cukru. Krok 6: Řídká poleva na polévání: Nejprve zvážíme bílek. Na 1 ml bílku přidáme 3,5 g práškového cukru (takže na 1 bílek vážící 40 ml spotřebujeme 140 g cukru). Dále přidáme na 1 bílek pár kapek citronové šťávy a lžičku škrobové moučky. Polevu mícháme ručně nebo kuchyňským robotem, který má program míchání. Poleva se nesmí šlehat! Mícháme asi 20 minut. Poleva má mít konzistenci asi jako rozpuštěná čokoláda, pokud by byla hustá, můžeme ji zředit přidáním citrónové šťávy.

TIP: Jak vylévat plochy perníčků polevou

Zveřejněno 6. 2. 2009

Poznámka autorky ercicka

Cukor na hustú polevu preosejeme niekoľkokrát na hustom site. Nesmú v ňom zostať krištáliky cukru, pretože tie upchávajú otvor kornútka.

Zemiaková škrobová múčka (Solamyl), nie maizena! pretože maizena nie je biela a zafarbí polevu.

Viacej fotiek najdete na http://www.hobby-origin.net/index.aspx

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medovníky (perníky, perníčky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yNR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medovníky (perníky, perníčky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yNR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (117)

Co se mysli "Ostatní suroviny jsou na jeden bílek"? Jake ostatni suroviny?
Proc se poleva nesmi slehat? Spousta receptu rika, ze se slehat ma.

johanka: Ahoj, nie je dobry preklad zo slovenciny do cestiny, spravne to ma byt takto:
Na 1ml bielka 3,5g preosiateho práškového cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy a 1 čl. zemiakovej škrobovej múčky*. To znamená, že na jedno bileko cca. 40ml spotrebujeme asi 140g cukru. Ostatné suroviny sú na jedno bielko. Polevu miešane ručne, alebo kuchynským robotom, ktorý má program miešania. Poleva sa nesmie šľahať! Miešame asi 20minút. Poleva má mať konzistenciu asi ako rozpustená čokoláda, ak by bola hustá, môžeme ju zriediť pridaním citrónovej šťavy.
to ze ostatne suroviny su na jedno bielko znamena, ze skrobovu mucku a citron nemusis merat, ani vazit.

Mam take skusenosti s polevou, ze ked ju slahas na vysokych otackach, tak ju mas sice vyslahanu rychlo, ale je velmi krehka a zacne odpadavat z medovnika. ak by som nemala robot, ktory miesa pomaly, radsej by som polevu robila rucne.
Pekny den :)

Henrieta: Dobry vecer, skusala som aj marcipan zo suseneho mlieka. Pouzitie je rovnake ako pri klasickom marcipane alebo pri modelovacej hmote (fotky hore). Bud to prilepis bielkovou polevou, alebo ak chces, tak plochetvary sa daju prilepit aj cistou vodov. To sa natrie tvrar z marcipanu iba vlhkym stetcom (nesmie tam byt vela vody, ani tolko ze bude kvapkat zo stetca) a potom sa polozi na medovnik.

Texty pisem rucne, najprv si natrenujem na papier, hlavne co sa velkosti a dlzky slov tyka, aby som vedela kde mam zacat pisat.

Akurát chcem skúsiť nejaké aj ja, na narodeniny môjho dedka... chcela by som sa ale spýtať, či ste nerobili kvietky listočky a podobne z tzv marcipánu čo sa robí zo sušeného mlieka. Také kvietky by som chcela spraviť a nejako to tam prilepiť. dúfam že sa mi to podarí...ale neviem zatiaľ ako... :-/
Inak tie perníčky ericicka sú prekrásne, dúfam že aj mne sa podaria aspon z pätiny také krásne :) a ešte otázka, ak píšete používate šablonu nejakú alebo to už ide od ruky? ďakujem za odpoveď :)

Alena Kocábková:

Dobry den, ak nie su urcene na jedenie, tak staci margarin, ak su na jedenie, tak maslo

pekny den :-K
erika

Alena Kocábková 8. 10. 2015 14:47
Dobrý den, prosím, jaký tuk používáte na perníčky? Vypadají nádherně.

Nadherna prace! Obdivuji vas!:yes::yes::yes::yes::yes:

Márfy:ANo taky bych ráda věděla jak se dělá ta bílá vrstva, je to moc pěkné. :)

Zdravím, ráda bych se zeptala jak mam to mam tak krasně polit, nebo vytvořit ten bilý podklad ?? Je nějaké video ??
Díky, je mistrovské dílo :-)

prcek:zkus to vytvořit!!!!;-)A nebo udělej ještě hezčí;-)ať se pokocháme zase my ;-)

prcek: v čem je hrůza? že to neumíš? Z toho si nic nedělej, hlavně se kochej....

Hrůůůůza XD:-((:-((

Jak může někdo vytvořit něco tak nádherného?:-O:-O:-ONepochopím, obdivuji, boduji:-K:yes:;-)

Nic krásnějšího jsem neviděla.:-O

krása!!! Tohle bych určitě nesvedla! Tohle umí jen šikovné ručičky!!:yes:

Ty jsou překrááásnéééé!!!!:-O:yes:

dakujem! :-K:-K:-K

+1 nádhera! :-K

Erika, si zlatá. Možno na budúce Vianoce sa dám na to znovu nahovoriť...;-)

magdi, ta musi byt taka husta ako plnka do samronov... proste nesmie ti odkvapkavat z varechy, musi to byt krem, ze z nej mozes urobit akoby pyramidu a bude drzat

Erika, ďakujem, už som sa potrápila, moja doména to zrejme nebude. V živote nikto vedľa mňa medovníčky nevyrábal, tak preto mám z toho chaos, najlepšie by bolo na vlastné oči tú hustotu vidieť...
Ja aj tak nikdy nepochopím, ako niečo také nádherné dokážeš vyrobiť!? O vkusnosti a decentnosti, estetickosti ani nehovorím. Škoda, že si tak ďaleko...
Veľa pozdravov!

magdi, tato tvoja otazka mi nejak usla, asi mi neprislo oznamienie mailom :-O ... niektore baby polevu mixuju, ja som to skusala tiez, ale poleva mi opadala, takze ju MIESAM v robote na najpomalsich otackach, ale nie metlou na sneh, ale na riedke cesto. alebo rucnym tobotom, tiez najpomalsie otacky a rob to tymi hakmi na kysnute cesto, su to take akoby spiraly.

parádne a úžasneééé:yes::yes::yes::-p

Erika, kukni do albumu mojeho, tam som dala foto, dnes pečiem ďalšie, adv. veniec. Poleva - urýchlila som to tyčovým mixérom, lebo sa mi nechcelo varechou. Neviem presne, akú hustotu to má mať. Mám to robiť varechou?

Magdi, si ma tak rozcitila! som strasne rada, ze sa ti medovnicky podarili, prajem ti to a to zdobenie, ved to je jedno, najkrajsie su medovnicky zdobene s laskou!!! :-K:-K:-K

a co sa ti stalo s polevou? miesala si ju rychlo? bola riedka ci moc tuha? alebo opadala? :-?

Erika, často sa chodím kochať tvojimi výrobkami. Preto som si aj cesto na moje medovníčky vybrala podľa teba. Robilo sa mi s ním dobre. Pri poleve som stratila nervy a urýchlila som to, na budúce budem múdrejšia. Ďalšie cesto ma čaká v chladničke.
Fotku nepridávam, pretože pri tvojich by vyzeralo všetko veľmi úboho.
Ďakujem za recept aj možnosť nazrieť na tvoje stránky. (Neexistuje žiaden taký veľký bod, ktorým by sa tvoje diela dali ohodnotiť...)

taková nádhera mi unikla...:yes::yes::yes::yes::yes:
phe,kam se hrabu...???

Nádhera :-K :yes: :yes: dávám bodík a přidávám k oblíbeným :-))

Krásné :yes::-) škoda do toho říznout ...

Eriko tak takhle šikovná bych chtěla být, opravdu moc krásné, co krásné, překrásné:yes::yes::yes:

velice šikovna:-):-)

Kráááááása:-O:-O:-O:yes:

Kráááááása::-O:-O:-O:yes:

Jajine Erčička, to je Paní cukrářka s velkým P-lidi si u ní objednávají a dělá různé věci do ciziny až přes oceán:-!:yes:

ty jsi ale holka přešikovná,učiněná Perníková celebrita:-O:-Ksmekám před tvou dovedností:yes::yes:

denny, postup vyroby vcely mam tu: http://www.hobby-origin.net/MarcipanoveVcely/

jak se delaj ti vcelky to je naka forma ze

to je taková nádhera... :-K:-K:-K

:-O tak to čumim:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

no ale ozaj...nejako nam to tu mizne;-)

Kdo smazal příspěvky dnešení pod tímto receptem????

má ještě cenu psát,že je to úžasný?a krásný?

krásné - nemám slov:-K

moc pěkný:-)

nádherné, nemáa slov:-K

Vážně nádherné perníčky,doufám,že se mi taky tak povedou :-) Dávám plusový bodík :yes:

:yes::-Kjéééééé to je nadherny si sikulka jak to delas vzdyt ti vcelky sou jak zive i ta vetev

Eriko, adventní věnečky perníkové jsou mistrovská práce :-K jsou překrásné :-K:yes::yes::yes: jste velikánská šikulka.

Dakujem vsetkym za hodnotenie a HLAVNE za nazor, velmi mi pomoze ked poznam nazor niekoho ineho na farby a zdobenie, ja to uz neviem objektivne posudit ;-) :-K:-K:-K:-K

Erčičko - krásné a dýchá z toho ta láska, se kterou to děláš :-*:-*:-* a myslím, že barvy dáváš podle toho, jak to cítíš ty ...a to je důležité. Protože se tam prostě hoděj :yes::yes:

Erčičko:-)opět nádhera:yes:Já jsem "staromilka" a tak miluji barvy jemnější a nejvíc ze všeho,se mi líbí jen bílé zdobení:-8.Ovšem ta červená je pěkná-hezky zvýrazňuje bílé zdobení;-).

Eričko, to je paráda,to je škoda takovou krásu jíst.Též toto umění obdivuji a samozřejmě dádám bodík:yes::-K

Eriko, tvé díla jsou už díla mistra:yes: U posledně vložené fotky se ptáš, co říkáme na syté barvy, které jsi vyzkoušela. Já si myslím, že každému se líbí něco jiného a někdo si vybere barvy spíš pastelové a někdo si vybere spíše sytější. Všechno máš opravdu nádherné, já za sebe můžu říct, že kdybych si mohla vybrat, tak spíše něco v pastelových barvách, ale uvidíš, že někdo napíše, že by si vybral ty syté a výraznější, je to takové veselejší, nebo jak to napsat. Záleží na vkusu každého;-)

Erčička,to je opravdu mistrovské dílo:-O,to by zasloužilo ocenění.:-K,to je nádhera,nemůžu se na to vynadívat.:-O:-)):-))samozřejmě dávám bod:yes::yes::-K

:-O:yes:nádhera
:yes:

ten kvietok je z MMF. to je hmota vyrobena z cukrikov marshmallows a cukru, niekto tomu hovori aj falosny marcipan, aj ked mandle to nevidelo, mozno len aromu :-D . je to potahova hmota na torty a robia sa z toho tiez ozdoby a kvety, mam z tej hmoty aj ruzicky na motylovi, aj na tej prvej fotke, ten medovnik pre vcelarsky spolok tie kvety su z toho

a to srdiecko je zo svadobnej sady ;-)

potvrdzdujem su prekrasne...objednala som si u ercicky varku halloweenok a okrem ineho mi poslala aj jedno prekrasne srdiecko...musim ho sfotit, len co sa mi nabiju baterku...vytvorila tam kvietok z tej polevy ci z coho a vytvarovala mu lupene a kvietok je plasticky...je to nemy uzas....

dievcata dakujem, dakujem, dakujem za pochvaly, to vzdy velmi potesi a povzbudi cloveka do dalsej prace :-K:-K:-K:-K:-K

uz pracujem na dalsich, budu aj fotky... pomaly aby vyhlasili sutaz o recept s najväcsim poctom fotiek :-D

Eriko, Tvé věci jsou naprosto úžasné:yes: Vždy jen :-O:-O:-O Jsi opravdu moc dobrá, klobouk dolů:yes:

Radsej by som sa tu nebavila o cenach, uz len postovne z nemecka by bolo totiz dost drahe :no:

Nádherné a precizní!!!:yes::yes::yes:31.

Chci se poptat jestli prodáváte na kolik by u Vás přišel, kolik by stál, ten jakoby adventní perníkový věnec???

nááááááááááááááádhera :yes::-K

aha, ty si asi ina zuzana ako som si myslela :-D ja zijem v nemecku a tu som to objednavala... na slovensku teda netusim kde by si to zohnala, ale skus napr
www.peceniehrou.sk
www.megi.sk

alebo sa spytaj na diskkusii
www.tortyodmamy.sk

Dakujem pekne za odpoved. A to si si objednavala z Nemecka, alebo si ich zohnala tu na Slovensku. A kde su take obchody v Bratislave, ak vies, daj mi, prosim Ta, vediet. Ja chodim pri dvoch malych detoch maximalne do Tesca na klasicky nakup :)

ahoj zuzi, pozri sem: http://www.tortissimo.de/ergebnis.asp?lang=de

ak by sa ti nezobrazili vykrajovacky, daj si hladat slovo halloween a najde ti

ale myslim, ze v meste, v tych drahych domacich potrebach by nieco mohli mat

ja mam tieto: http://www.tortissimo.de/details.asp?lang=de&aid=0...

Ercika, nahodou som narazila na Tvoje vytvory, hladam nieco na Halloween :)) Je to fakt umelecke dielo! Prosim Ta, tie perniky si asi vykrajovala nejakymi vykrajovackami - kde si ich zohnala. Ja uz tyzden hladam po obchodoch a po nete a nikde nic, len v Cechach. Diky...

:-ONááádhera:-)):yes::yes::yes:

Erčičko, připojuju se ke všem těm chválám...taky hledím a říkám si, že to není možné tak šikovné ručičky...:yes::yes::yes:

jej baby, vy ste take zlate, taka pochvala strasne potesi :-8:-K dakujem!!!!

Erčičko:-)jsi neskutečně šikovná:yes:.A protože koukám,že sem chodím obdivovat a ještě jsem nechválila,tak s omluvou chválím až teď,ale za to 1OOnásobně;-).Všechny tvé výtvory jsou úžasné věcičky a na to musí být nejen dar zhůry,ale hlavně svatá trpělivost:-).Posílám ti boďku a přeji,aby ti pod rukama vzniklo mnoho dalších krásných věcí:-).Jsi prostě šikulka.

:-O:yes:;-)

Erčičko, to je kráása ....:-*:-*:-K:-K:-K:yes::yes:

zlate ruky....zlate ruky....co viac dodat

aha, super, dakujem za radu :-K:-*

Erčičko, v tom případě nahraď tady ten cukr 100 g ovocným cukrem (frukzoza), med nechej a mouku ne čistě hladkou, ale s půlkou špaldové a půlku celozrnné. Med stejně moc pro diabetiky není, ale je to přírodní, čistý cukr, takže toho umělého tam dej daleko méně. ;-) Na polevu použij buď diacukr na pečení anebo (lepší) taky fruktozu nebo hroznový cukr

to je nádhera, škoda jíst:-))hned posílám bodík:yes:

ježiš,to je krása...mluví to samo za sebe...:yes::yes::yes:

klobouk dolů....NÁDHERA!!!:yes:

:-O:-O:-O nemám slov. To snad ani není možné, jak jsi šikovná. Nádhera !!! :yes::yes::yes:

Erčičko, nádherná fotka, prostě umíš :-! Taky pořád :-O:yes:

Erčičko, to je neuvěřitelné...nikdy bych něco takového nezvládla (ani bych se nepokoušela :-) ) Máš můj velký obdiv, je to paráda!

zoze2, vítám Tě tady a budu se těšit na Tvoje recepty, fotečky a příspěvky ;-):-) A já taky pořád :-O, co je někdo schopný vytvořit.

Pěkný den všem dámám zde, nedávno jsem se přihlásila na tyto stránky a opravdu smekám co umíte....snad se časem také pochlubím a tady velká jednička, jste umělkyně:-)):yes:

toto je princim ako WinowColors... to su tie farby co sa najpv nakresli obrazok na foliu a potom odlepi a da na okno... najprv sa urobia kontury hustou polevou a potom sa vylieva riedkou... ale tie kontury sa robia tak ako ked zaba natahuje elektriku (taka detska povedacka)... proste zabodnes a potom zdvihnes ten kornut do vzduchu a takas akoby kabel :-D neviem ci som to pochopitelne napisala :-D

Můžu mít dotaz - když to poléváš řídkou polevou, jak to udržíš ve tvaru? To máš z něčeho udělanou šablonu nebo tam nejprve hustou polevou uděláš okraje danného tvaru, který pak vyleješ řídkou polevou? A maluješ podle pravitka? Tak rovnou čáru neudělám já ani tužkou.:-(

Tak som este doplnila recept o polevy a uz by mal byt uplny :yes:

to je fakt neuveritelne

a zabudla som na kridla, tie som nakoniec dala mandlove

Skoda, ze sa neda editovat text pod fotkou:-( ta prva fotka je obycajny medovnik s marcipanovou vyzdobou, marcipan je falosny, z MMF a mlecnej hmoty. Bolo to robene pre vcelarsky spolok. Tie vcely som robila ja, postup zakladu vcely najdete tu: http://www.hobby-origin.net/MarcipanoveVcely/, potom staci pridat uz len tikadla a nohy, tie som robila z takych kupenych nitoviek (hmota ako gumovi macikovia v hnedej farbe, asi prichut cola)... no skoda, ze som isla na strojarsku priemyslovku a nie na nejaku umelecku skolu, mozno by ste ma uz poznali z telky :-D:-D:-D:-D:-D

Nádhera!!! Bodík jsem už dala :yes:

Tématické fráze:
perníčky recept, medovník recept, perníčky, perník recept, perníkový adventní věnec, adventní věnec z perníku, perniky, vánoční perníky recept, medovníky, medovnik, perníčky medovníčky, perníčky a medovníčky, chaloupka z perníku, adventní věnce z perníku, recept na perničky, recept na medovník, perníky fotogalerie, perniky recept, medovníky recept, vánoční cukroví recepty s fotkou

Suroviny:
mouka hladká, med, cukr moučkový, kakao, soda jedlá, koření do perníku, tuk, káva černá, vejce, vejce, voda, bílek, cukr, šťáva citronová, moučka škrobová

Přidat fotografie receptu