Suroviny
Porce: 2ks (cca 1kg/ks)
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 25 214 kJ / 6 026 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 145,88 g |
Tuky | 212,69 g |
Vláknina | 87,25 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 408 mg |
Sůl | 0,81 g |
Sacharidy | 838,55 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky si den předem zalijeme vroucí vodou tak, aby byli ponořené, ale neplavali. Přidáme k nim rum a necháme 24hod máčet (několikrát promícháme).
Krok 2: Druhý den začneme s přípravou těsta. V misce si rozmícháme droždí s oběma druy fruktosy. Jakmile máme směs tekutou, přikryjeme a necháme 30min v teple.
Krok 3: Mouky prosejeme na vál, do důlku uprostřed dáme koření, mléko a kvásek.
Krok 4: Lehce promícháme, přidáme vejce a tuk (měl by mít pokojovou teplotu, ale ne rozpuštěný, aby těsto nebylo příliš mastné). Vypracujeme měkké těsto, které vyklopíme na vál a důkladně prohněteme alespoň 10min až je těsto pěkně pružné a vláčné. Pokud je někdo slabší na ruce stejně jako já, může si pomoci pekárnou a těsto zadělat v ní.
Krok 5: Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout 2-3hod.
Krok 6: Vykynuté těsto vyklopíme na vál, opatrně do něj vmícháme ovoce, kůru, okapané rozinky a mandle. Rozdělíme na polovinu.
Krok 7: Z každé poloviny vyválíme obdélník silný 2cm, položíme na něj vyválený marcipán a zavineme (já používám pouze 75g marcipánu do jedné štoly a druhou nechávám bez marcipánu).
Krok 8: Vrchní část štoly by neměla zcela překrývat spodní polovinu – spodní okraj by měl zůstat lehce předsunutý.
Krok 9: Kraje zatočíme a důkladně přitlačíme.
Krok 10: Hotové štoly položíme na pečící papír a necháme ještě 30min kynout. Poté pečeme při 200°C zhruba 20min, ztlumíme na 175°C a dopečeme (cca 20-30min).
Krok 11: Upečené štoly potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem a posypeme moučkovou fruktosou. Necháme důkladně vychladnout (do druhého dne), zabalíme do alobalu a potravinové fólie.
Krok 12: Uložíme do chladu (ale ne mrazu) a necháme 2-3 týdny odpočívat. Během této doby štolu neotvíráme, ani neochutnáváme. Díky proležení se v ní rozvinou všechny vůně i chutě a hlavně bude krásně vláčná.
Zveřejněno 14. 12. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Štola (DlabemeZdrave)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pK2N
Moje poznámka
Štola (DlabemeZdrave)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pK2N
Nejnovější recepty
Vánoční stromečky
Přidáno před 1 hodinou
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 2 hodinami
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 4 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 5 hodinami
Roláda Alžírská káva (světlá)
Přidáno před 13 hodinami
Ovocný Pavlova dort
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Papaja5 před 13 minutami
Masové koule v kari omáčce
ricci před 1 hodinou
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 1 hodinou
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 2 hodinami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 15 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 16 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 16 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 17 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 17 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 18 hodinami
Tématické fráze:
dlabemezdrave.cz,
vánoční štola recept globus,
spaldova stola,
štola ze zdravé mouky,
miny stola,
žitná štola,
zdrava stola ze spaldove mouky,
štola ze špaldové mouky,
štola bez mouky,
měkká štola,
banánová stola,
miny štoly recept,
dlabemezdrave,
vláčná štola recept,
mekka štola recept,
stola 15 min,
měkká vánoční štola recept,
štolu,
žitná štola recept,
mini štola
Suroviny:
droždí,
fruktóza,
fruktoza vanilková,
tuk rostlinný,
vejce,
mléko obilné,
mouka špaldová hrubá,
mouka pšeničná,
mandle sekané,
ovoce kandované,
kůra citronová kandovaná,
rozinky,
rum,
marcipán,
skořice,
kardamom,
máslo,
fruktóza
Komentáře (6)