Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štola (DlabemeZdrave)

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

DlabemeZdrave DlabemeZdrave

Náročný

Suroviny

Porce: 2ks (cca 1kg/ks)

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 214 kJ /
6 026 kcal
Bílkoviny145,88 g
Tuky212,69 g
Vláknina87,25 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 408 mg
Sůl0,81 g
Sacharidy838,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozinky si den předem zalijeme vroucí vodou tak, aby byli ponořené, ale neplavali. Přidáme k nim rum a necháme 24hod máčet (několikrát promícháme). Krok 2: Druhý den začneme s přípravou těsta. V misce si rozmícháme droždí s oběma druy fruktosy. Jakmile máme směs tekutou, přikryjeme a necháme 30min v teple. Krok 3: Mouky prosejeme na vál, do důlku uprostřed dáme koření, mléko a kvásek. Krok 4: Lehce promícháme, přidáme vejce a tuk (měl by mít pokojovou teplotu, ale ne rozpuštěný, aby těsto nebylo příliš mastné). Vypracujeme měkké těsto, které vyklopíme na vál a důkladně prohněteme alespoň 10min až je těsto pěkně pružné a vláčné. Pokud je někdo slabší na ruce stejně jako já, může si pomoci pekárnou a těsto zadělat v ní. Krok 5: Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout 2-3hod. Krok 6: Vykynuté těsto vyklopíme na vál, opatrně do něj vmícháme ovoce, kůru, okapané rozinky a mandle. Rozdělíme na polovinu. Krok 7: Z každé poloviny vyválíme obdélník silný 2cm, položíme na něj vyválený marcipán a zavineme (já používám pouze 75g marcipánu do jedné štoly a druhou nechávám bez marcipánu). Krok 8: Vrchní část štoly by neměla zcela překrývat spodní polovinu – spodní okraj by měl zůstat lehce předsunutý. Krok 9: Kraje zatočíme a důkladně přitlačíme. Krok 10: Hotové štoly položíme na pečící papír a necháme ještě 30min kynout. Poté pečeme při 200°C zhruba 20min, ztlumíme na 175°C a dopečeme (cca 20-30min). Krok 11: Upečené štoly potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem a posypeme moučkovou fruktosou. Necháme důkladně vychladnout (do druhého dne), zabalíme do alobalu a potravinové fólie. Krok 12: Uložíme do chladu (ale ne mrazu) a necháme 2-3 týdny odpočívat. Během této doby štolu neotvíráme, ani neochutnáváme. Díky proležení se v ní rozvinou všechny vůně i chutě a hlavně bude krásně vláčná.

Zveřejněno 14. 12. 2013

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štola (DlabemeZdrave)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pK2N

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štola (DlabemeZdrave)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pK2N

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Štolu ještě letos upéct stíháme, u nás se stejně baští čerstvá.... Ale máte-li rádi drobnější vánoční pečivo, zkuste upéct štoly v mini provedení ;-)

mikaa: Dá se sehnat běžně v kauflandu, globusu i tescu. Já ho mám od mamky, kupuje ho v Německu.

Kde scháníš ten marcipán.Taky se na ni chystám, tvůj recept se mi líbí.

Moc pěkné, vloni jsem ji dělala poprvé s marcipánem a tvarohem a teď ji zase plánuji jednu s kakaem a druhou bez kakaa, máš ji moc pěknou;-):-p:yes:

Je krásná a určitě dobrá:yes::yes: Štolu peču každý rok a rozdávám i jako dárky. Letos jsem vykřikovala, až do včerejška, že ji letos nepeču:-)):-)) a teď čeká v komoře na návštěvu:-)):-))

Díky!! Já štolu ještě nedělala. Pokusila jsem se zaplést vánočku s pomocí kamaráda, ale štolu ještě ne a určitě bych ji chtěla zkusit. Máš to hezky popsané :-)

Tématické fráze:
dlabemezdrave.cz, vánoční štola recept globus, spaldova stola, štola ze zdravé mouky, miny stola, žitná štola, zdrava stola ze spaldove mouky, štola ze špaldové mouky, štola bez mouky, měkká štola, banánová stola, miny štoly recept, dlabemezdrave, vláčná štola recept, mekka štola recept, stola 15 min, měkká vánoční štola recept, štolu, žitná štola recept, mini štola

Suroviny:
droždí, fruktóza, fruktoza vanilková, tuk rostlinný, vejce, mléko obilné, mouka špaldová hrubá, mouka pšeničná, mandle sekané, ovoce kandované, kůra citronová kandovaná, rozinky, rum, marcipán, skořice, kardamom, máslo, fruktóza

Přidat fotografie receptu