Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 235 kJ / 3 641 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 51,82 g |
Tuky | 198,49 g |
Vláknina | 4,50 g |
Cholesterol | 1,56 g |
Sodík | 475 mg |
Sůl | 1,35 g |
Sacharidy | 409,65 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy nasypeme větší část cukru, přidáme žloutky a horkou vodu a šleháme elektrickým šlehačem na hustou bílou hmotu. Z bílků ušleháme pevný sníh a do něj po částech zašleháme zbylý cukr. Sníh pak lehce vmícháme do žloutkové hmoty plochou vařečkou. Nakonec do těsta lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Krok 2: Těsto nalijeme do květináče z pálené hlíny, který si nejdřív zevnitř vyložíme alobalem a pak klasicky vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Pokud chceme mít dort tmavý, pak do hnědého korpusu ještě přidáme kakao na pečení - nejlépe holandského typu. Těsta samozřejmě uděláme tolik, kolik je potřeba podle velikosti květináče.
Krok 3: Máslo nastrouháme na hrubém struhadle nebo prsty rozmělníme do mísy, jakmile je dostatečně měkké, vyšleháme ho s cukrem, nejlépe elektrickým šlehačem. Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne hladký krém. Na závěr přišleháme smetanu, aroma nebo likér.
Krok 4: Krém rozdělíme na dvě části a do hnědého krému přidáme kakao. Dáme tak na 30 minut do lednice aby částečně ztuhl. Krému musíme udělat samozřejmě tolik, aby ho bylo dost na celý dort (tato dávka většinou vystačí na jeden dort o průměru kolem 20-ti cm).
Krok 5: Po upečení vyjmeme dort z květináče, odstraníme alobal a necháme vychladnout. Květináč rozřízneme natřikrát, všechny části pokropíme rumem. Jeden díl naplníme světlým krémem, druhý tmavým a třetí marmeládou.
Krok 6: Rozpustíme polevu a celý dort shora polijeme tmavou čokoládou, po všech stranách, aby to vypadalo jako glazura. Světlou polevou pak polijeme jen horní díl a na některých místech necháme ztéct i na boky květináče. Nakonec dozdobíme květy a listy.
Zveřejněno 8. 2. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort Květináč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYy6
Moje poznámka
Dort Květináč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYy6
Nejnovější recepty
Kořeněné cukroví
Přidáno před 52 minutami
Vánoční stromečky
Přidáno před 2 hodinami
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 3 hodinami
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 6 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 6 hodinami
Roláda Alžírská káva (světlá)
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Papaja5 před 1 hodinou
Masové koule v kari omáčce
ricci před 2 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 2 hodinami
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 3 hodinami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 17 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 18 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 18 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 18 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 18 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 19 hodinami
Tématické fráze:
recepty na dorty,
korpus na dort recept,
maslovy krem na dort recept,
dort z pálené hmoty,
recept na dort,
hlína na dort,
dorty s postupem,
recept na korpus,
jak udělat květináč,
dort hlína,
zakladni recept na dort,
tmavý korpus recept,
recepty na dort,
kulate dorty,
kulatý dort recept,
dort recept,
recept dort,
recepty dorty,
recepty do kulaté formy,
recept na kulatý dort
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
vejce,
voda,
kypřící prášek do pečiva,
kakao,
marmeláda,
máslo,
smetana,
likér vaječný,
aroma,
poleva čokoládová tmavá,
poleva čokoládová bílá,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
vejce,
voda,
kypřící prášek,
máslo,
cukr moučkový,
smetana,
aroma
Komentáře (3)