Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort Květináč

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eivlys

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 235 kJ /
3 641 kcal
Bílkoviny51,82 g
Tuky198,49 g
Vláknina4,50 g
Cholesterol 1,56 g
Sodík 475 mg
Sůl1,35 g
Sacharidy409,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy nasypeme větší část cukru, přidáme žloutky a horkou vodu a šleháme elektrickým šlehačem na hustou bílou hmotu. Z bílků ušleháme pevný sníh a do něj po částech zašleháme zbylý cukr. Sníh pak lehce vmícháme do žloutkové hmoty plochou vařečkou. Nakonec do těsta lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Krok 2: Těsto nalijeme do květináče z pálené hlíny, který si nejdřív zevnitř vyložíme alobalem a pak klasicky vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Pokud chceme mít dort tmavý, pak do hnědého korpusu ještě přidáme kakao na pečení - nejlépe holandského typu. Těsta samozřejmě uděláme tolik, kolik je potřeba podle velikosti květináče. Krok 3: Máslo nastrouháme na hrubém struhadle nebo prsty rozmělníme do mísy, jakmile je dostatečně měkké, vyšleháme ho s cukrem, nejlépe elektrickým šlehačem. Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne hladký krém. Na závěr přišleháme smetanu, aroma nebo likér. Krok 4: Krém rozdělíme na dvě části a do hnědého krému přidáme kakao. Dáme tak na 30 minut do lednice aby částečně ztuhl. Krému musíme udělat samozřejmě tolik, aby ho bylo dost na celý dort (tato dávka většinou vystačí na jeden dort o průměru kolem 20-ti cm). Krok 5: Po upečení vyjmeme dort z květináče, odstraníme alobal a necháme vychladnout. Květináč rozřízneme natřikrát, všechny části pokropíme rumem. Jeden díl naplníme světlým krémem, druhý tmavým a třetí marmeládou. Krok 6: Rozpustíme polevu a celý dort shora polijeme tmavou čokoládou, po všech stranách, aby to vypadalo jako glazura. Světlou polevou pak polijeme jen horní díl a na některých místech necháme ztéct i na boky květináče. Nakonec dozdobíme květy a listy.

Zveřejněno 8. 2. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort Květináč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYy6

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort Květináč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYy6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

je to dobrý nápad... frajeřinka by to byla, kdyby květy byly z marcipánu :-)

dort se mi moc líbí a nebála bych se naaranžovat tam nějakým způsobem živé květy:-Ka dávám bod:-)):-))

Nádhera!!! Ovšem ne pro každého;-)

Tématické fráze:
recepty na dorty, korpus na dort recept, maslovy krem na dort recept, dort z pálené hmoty, recept na dort, hlína na dort, dorty s postupem, recept na korpus, jak udělat květináč, dort hlína, zakladni recept na dort, tmavý korpus recept, recepty na dort, kulate dorty, kulatý dort recept, dort recept, recept dort, recepty dorty, recepty do kulaté formy, recept na kulatý dort

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr moučkový, vejce, voda, kypřící prášek do pečiva, kakao, marmeláda, máslo, smetana, likér vaječný, aroma, poleva čokoládová tmavá, poleva čokoládová bílá, mouka polohrubá, cukr moučkový, vejce, voda, kypřící prášek, máslo, cukr moučkový, smetana, aroma

Přidat fotografie receptu