Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kokosové máslo

Na přípravu domácího kokosového másla stačí jen dvě věci - strouhaný kokos a výkonný mixér. Máslo můžeme mlsat jen tak samotné, nebo s ním ochutit ovesnou kaši, cukroví či palačinky. Hodí se také do indických pokrmů.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Tanicka Tanicka

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min

15 min (15 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 862 kJ /
2 118 kcal
Bílkoviny18,00 g
Tuky204,00 g
Vláknina39,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 84 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy33,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechen kokos nasypeme do mixéru. Krok 2: Mixujeme kokos, jak jen nám přístroj dovolí. Krok 3: Vzniklé máslo použijeme na pečivo, do cukroví, do krémů, do ovesné kaše, na ochucení zeleniny, palačinek, do indických masových pokrmů nebo nejlépe jen tak na chuť.

TIP: Jak na domácí kokosové mléko

Zveřejněno 22. 12. 2013

Poznámka autorky Tanicka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kokosové máslo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lL86

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kokosové máslo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lL86

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (33)

alexandra 4. 10. 2015 19:51
Ja jsem dnes delala luxusni liskooriskove maslo i kokosove maslo a to bez oleje,nebo neceho podobneho a je to dokonale hladke,kremove,proste luxusni.Mam G21 smart:-K:-D

Sabina: Dobrý den, Sabino, to je mi líto, že se Vám to nepovedlo, každý přístroj to opravdu nezvládne. Doporučuji Vám objednat zde:

www.nutspread.cz/products/a100-kokosovy-krem/

Já to zkoušela v Ultimate Chopperu... Ano, je to ten, který nám před cca 10-15 lety vnucoval Horst Fuchs, jako tu nejvíce potřebnou věc, na které závisí vaše existence. ... Co budu povídat, mixovala jsem 10 minut, až se z nádobky doslova kouřilo. Do té sypké skoro hmoty jsem zabodla teploměr a zírala na ručičku, která dosáhla na 80°.. takže raw varianta v tahu. No nic, vysypat, vysušit, zkusit z toho aspoň vytřesat kokosovou mouku. Za pokus to (ne)stálo. Napíšu ježíškovi o lepší mixér :)

Tučková Dana 28. 5. 2014 13:30
Kristýna:
ahoj podívej se na tento odkaz na RAW cheesecake, mám odzkoušený čokoládový aten jahodový a karamelový
www.sweetlyraw.com/2012/05/raw-lemon-berry-swirl-cheesecake.html

Je celkem srandovní číst ty komentáře, že to nemůže jen se sušeným kokosem fungovat. Prostě funguje! Mám Bosch MUM 54240 (900W) a použila jsem 200g bio sušeného kokosu a je to tekuté, ani ne za 10 minut. Četla jsem někde, že bio má víc tuku a jde to z něj snáz, že běžný kokos je prý odtučněný... ale jak vidím, tak to jde i z něj :)

Kristýna 10. 4. 2014 20:17
Jitka Adamová:
Můžu se Vás zeptat, s jakým ovocem či oříšky to máslo kombinujete (v rámci raw)? Lámu si hlavu, jak kokosové máslo použít, aby to byla hned napoprvé velká raw mňamka. Děkuji.

Pokud máte výkonný mixér, tak bez problémů s přestávkami ze strouhaného kokosu ( sušeného) umixujete výborný kokosový krém. Chce to trpělivost, trvá to cca 20 minut.:yes:

Jirka: Tak to určitě ne.. Olej je prostě olej, ten se rozhodně nehodí k samostatnému jezení :) to by vám moc nechutnalo.. obojí je dobré, ale každé úplně jiné a každé má jiné využití. Tohle je, jak píšu níže, spíše takový kokosový krém..

Jitka Adamová: Souhlasím, je to neskutečná dobrota :)

šlo by to máslo udělat jen z kokosového oleje?

Jitka Adamová 31. 1. 2014 10:13
Zabývám se raw food stravou a zrovna včera jsem dělala kokosové máslo.. Je to tak jak píše Tanicka... Větší množství kokosu a mixujete a mixujete a mixujete, až máte máslo.. Ale chce to pořádný výkonný mixér.. Já mám Thermomix a Vitamix. Thermomox to zvládne, i když se musí občas přestat a stírat stěkou ze stěn.. ale máslo je super... a krém na dortíky z něj ještě lepší.. :-)www.ziverecepty.cz

Tanicka: nebojte, řádně mu domluvím, myslím mixéru :-D:-D;-);-)

spagetka: Jasný, ale já třeba i to arašídové nebo lískové dělám naprosto bez oleje - "nemůžu za to" že můj mixér to zvládne :-D

Tanicka: ale nééé, jen prostě diskutujeme, tak to berte.;-);-);-). Nebojte, vyzkouším, nedá mi to, ale ve větším množství, třeba jsem toho kokosu měla málo, byl to opravdu zbytek ;-);-);-);-)

spagetka: Tak když si zadáte třeba "homemade coconut butter", zjistíte, že to možné opravdu je ;-) Podívejte, já nebudu nikoho přesvědčovat, že jsem recept udělala, tak jak popisuji - nebo mi chcete říct, že se mi to jen zdálo :-)? Řešením by asi bylo jedině dojet za mnou a podívat se na vlastní oči :-D

Jitkas: já si zadala do vyhledavače kokosové máslo, vyjelo mi to pár způsobů, ale opravdu ani jeden ne takový, jak popisuje autorka, že rozmixuju sušený kokos úplně bez jakékoli jiné ingredience......ale přidám např. kokosový olej, k tomu třeba kokosovou mouku. nebo i z čerstvého kokosu, jinak jsem se dočetla, že to funguje třeba skvěle i na pleť, exémy, plísně :yes::yes::yes: - což by se mi líbilo
Tanicka: Zepter mixér má 1500 otáček ve vyšší funkci a ... nic....
Nápad je to dobrý, ale ne přesný.
Arašídové máaslo nebo máslo z vlašáků ale udělám tak,, že přidám i kapku oleje

Jitkas: Chápu kam tím míříte, ale přečtěte si můj komentář níže - tohle je něco jako arašídové máslo, zkrátka pomazánka z rozemletých ořechů - bez přídavku dalších surovin. Kokosový OLEJ mám doma taky - na něm smažím maso, ale rozhodně bych si ho nedávala lžící do pusy :) Vím, že tohle není čistý tuk, ale nikde to taky netvrdím..

arrefeena: Tak mixér mám Thermomix, na který je tu pořád reklama někde vedle :) To je opravdu síla, zvládne toho dost.. V jiném jsem to zatím nezkoušela, ale myslím že aspoň těch 1000 otáček je základ.. No a kokos normálně sušený strouhaný, co se prodává v supermarketu v sáčku po 200 g.. poex, ensa,.. různé! Stane se z toho máslo tak po těch 15 minutách, ne hned :-) Ale opravdu to jde - mám tu už recept na oříškové máslo a tady je princip úplně stejný :-)

Jeste bych dodala, ze kokosovy olej, vyrobeny lisovanim duziny kokosove orechu, tuhne pod teplotou 20°C, to je jeho zvlastnost. V tuhem stavu je z nej ono "kokosove maslo"(pochopitelne dale upravene napr.slehanim a pridanim dalsich ingredienci), ktere se pouziva pro pripravu napr. cukrovinek, mydel atd. Existuje tez margarin, vyrabeny presne jako ostatni margariny, hydrogenaci kokosoveho oleje. Takze to, co Tanicka vyrobila, bych nenazyvala kokosovym maslem.

Koukám na to jak puk:-O:-O:-O:-O Vůbec si nedovedu představit že by mixováním něco takové vzniklo:-O

Tanicka: já teda nevím. Zbyla mi trocha sušeného kokosu, tak jsem zkusila. Myslím, že mám dost výkonný mixér (uvedu značku ne pro chlubení, ale objasnění - Zepter)a akorát mi to teda rozmixoval ještě víc do drobných kousků, jakoby to uhladil, určitě to teda nezeřídlo, jak píšete do řídké omáčky.....Takže někde bude chybka ;-);-);-) I podle fotky se mi nezdá, že mixujete sušený kokos, spíš bych se přikláněla k názoru, že byl čerstvý ;-);-);-)
Spíš si umím představit postup, jak píše Jitkas

Tanicka: co to máte za mixer? a jaká je to značka kokosu nebo je čerstvý, jinak mi to nedává smysl?

arrefeena: Žádnou vodu :-)

a kolik vody?

1974andrea: Tak tak, po rozmixování je to hodně řídké, jako omáčka, ale pak to ztuhne. A když to necháte chvíli v mikrovlnce povolit, tak to pak má konzistenci takovou akorát na mazání :-p

Tanicka:Táni, já to nechci nikterak zpochybňovat, nikdy jsem to nezkoušela ... ale aby to bylo máslo, nemuselo by se to tedy potom nechat překapat přes plátno nebo tak? Zdá se mi to na těch obrázcích dost řídké. I když píšeš, že to pak bylo jako kámen. Tak nevím.

Jitkas: Je to kokosové máslo stejně jako je arašídové máslo arašídovým máslem :-) Je to oficiální obchodní název a nic s tím neuděláte..

I kdybychom pouzili cerstvy kokos, nebylo by to kokosove maslo, to je doufam jasne. Vzniklo by neco jako kokosovy krem.

1974andrea: Toho jsem se bála taky, ale jde to, koukněte ke mně na blog.. jinak bych recept přece nepřidávala :)

Táni, já myslím že z nastrouhaného kokosu v sáčku to nemůže jít. Pokud si nastrouhám čerstvou dužinu z kokosového ořechu, to by možná šlo. Ale kokos v sáčku určitě tolik tuku a tekutiny jako čerstvý nemá.

1974andrea: Nerozumím???

Tohle podle mě nemůže fungovat

Tanicka: Ale to neni ciste kokosove maslo.To lze vyrobit pouze tepelnou upravou kokosove moucky s vodou. 100g kokosove moucky obsahuje "jen" 62% tuku, kdezto kdyz ji povarite v primerenem mnozstvi vody a pote kasicku vymackate a nechate vychladit, dostanete opravdove kokosove maslo, skoro 100%-ni. Oddeli se vam perfekne od vody(nejlepe v lednicce).

Tématické fráze:
kokosové máslo, kokosové máslo recept, jak vyrobit kokosové máslo, kokosový olej a jeho použití recepty, kokosové máslo využití, domaci kokosovy krem, kokosove maslo pouziti, čerstvý kokos recepty, kokosový olej a jeho použití, domáci kokosový olej, kokosový olej recepty, čerstvý kokos recept, recept na kokosové máslo, kokosový tuk recepty, kokosová pomazánka, recepty z kokosového oleje, kokosové máslo recepty, čerstvý kokosový ořech, domácí krém z kokosového oleje, jak udělat kokosové máslo

Suroviny:
kokos strouhaný

Přidat fotografie receptu