Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka z Pokladů klasické české kuchyně

Vánočka inspirovaná knihou pana Romana Vaňka. Vánočka je český klenot mezi moučníky, a proto si zaslouží náležitou péči. Připravte ji podle tohoto receptu, který je poněkud pracnější, ale výsledkem je skutečně vymazlená vánočka.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Haribacek Haribacek

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 50 min + doba kynutí těsta a zadělání omládku

70 min (20 min příprava + 50 min tepelná úprava, + doba kynutí těsta a zadělání omládku)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 379 kJ /
2 481 kcal
Bílkoviny59,96 g
Tuky89,31 g
Vláknina18,53 g
Cholesterol 444 mg
Sodík 1,76 g
Sůl4,33 g
Sacharidy349,99 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto zaděláme tzv. na omládek. Do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 vlažného mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Krok 2: Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít. Přidáme ostatní suroviny (oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto. Nakonec vmícháme rozinky a nasekané mandle. Krok 3: Těsto vyndáme a necháme 30 minut vyzrát (odpočinout) na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo, ale ani plastem nic nezkazíme), nevhodný je nerez nebo mramor, protože chladí. Krok 4: Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 dílů (o váze cca 100 g), každý vyválíme válečkem na placku, stočíme a rukou vyválíme na pramen asi 30 cm dlouhý. Těsto tak pěkně utáhneme a vánočka se nebude rozplétat. Prameny na jednom konci spojíme a upleteme vánočku. Krok 5: Vánočku dáme na plech a necháme hodinu kynout. Potřeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme 40-50 minut v troubě rozehřáté na 160 °C. Po upečení vánočku potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.

TIP: Desatero rad na téma vánočka

Zveřejněno 24. 12. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka z Pokladů klasické české kuchyně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Drwn

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka z Pokladů klasické české kuchyně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Drwn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

Recept vypadá moc dobře, jsem zvědavá, jestli umotání válečků pomůže tomu, aby se netrhaly. Brzy jí vyzkouším. 😉

Poprvé v životě jsem dělala vánočku a povedla se má výbornou chuť jako od maminky .Není nad starou českou klasiku .Jen se po ní zaprášilo druhou budu dělat zítra ,ale tu už schovám .Děkuji za recept.

Opravdu moc dobrá vánočka, všem chutnala. Recept je naprosto perfektní.

pipre:Moc se Ti povedla, jsi šikovnější jak já:) Jsem moc ráda, že chutná:)

Dnes jsem pekla a podařila se mi. Je opravdu chutná:yes: Bodík jsem dala už dřív;-)

jana:u nás byla ten den pryč:) Takže vynikající

A z tohoto receptu je vánočka dobrá?

spagetka:tak já to hned zkusila s těstem....

Haribacek: Tvůj odkaz dám jako rozklik, aby se na to dalo hned podívat ;-);-)
http://https://www.youtube.com/watch?v=WwayTp_6VBI
Video je pěkné, ale pokud to někdo neumí, tak je to dost rychlé. Asi by to chtělo u videa nejdřív trénovat třeba s prádelní šňůrou, přímo s těstem bych to napoprvé neriskovala, ale to soudím podle sebe;-);-);-)

jana:já pletla podle tohoto: www.youtube.com/watch?v=WwayTp_6VBI

jana: Tady je fotonávod od cathleen z jejího webu
http://www.primapekarna.estranky.cz/fotoalbum/f-o-...

jak se plete ze 6 ,kde najít?

Lenka:Pletu taky s devíti,ale musela jsem si návod najít na netu:-))před rokem jsem začala a nezapoměla;-)letošní vánočky jsou povedené a sežrané,takže budu péct ještě a přidám foto:-*

Recept celkem dobrý, já dávám ještě sádlo a naši předkové ji pletli z 9 pramenů neboť každý něco znamenal. Čtyři spodní prameny znamenají živly, prostřední tři rozum cit a vůli a horní dva lásku a moudrost. Ale určitě se to dá uplést i takhle najednou taky už jsem to zkoušela a dopadlo to dobře.:-)

Krásná:yes::yes: taky pletu ze 6ti, nerozjíždí se;-)

Tématické fráze:
pleteni vanocky z deviti, česká vánočka, vanocka cesky, česká kuchyně recepty, pletení vánočky z devíti najednou, pletení vánočky z devíti pramenů najednou, pletení vánočky z devíti pramenů, vánočka z devíti pramenů video, vánočka z devíti pramenů navod, vanocka recept, domácí vánočka videorecept, pletení vánočky z devíti video, recept na klasickou vánočku, české recepty.com, vánočka moniky absolonové videorecept, klasická vanocka video, klasické těsto na vánočku, vanočka aby se podařila, vánočka videorecept, rezept na vanocku

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, droždí čerstvé, mléko, cukr, cukr vanilkový, máslo, sůl, kůra citronová, vejce, rozinky, mandle, máslo, rum, lupínky mandlové, vejce

Přidat fotografie receptu