Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakládaná rajčátka

Pro sušená rajčata, naložená v oleji, najdete široké uplatnění. Použít je můžete v omáčkách na špagety, k masu nebo do salátů. Postup je jednoduchý a díky použitým bylinkám lze získat různé příchutě.

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Náročný

Doba přípravy 495 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 480 min doba tepelné úpravy je započítána i s dobou sušení

495 min (15 min příprava + 480 min tepelná úprava, doba tepelné úpravy je započítána i s dobou sušení )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 365 kJ /
804 kcal
Bílkoviny17,10 g
Tuky28,63 g
Vláknina34,30 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 5,49 g
Sůl13,00 g
Sacharidy106,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rajčata rozkrojíme napůl a vyskládáme je na pekáč. Posypeme solí, cukrem, bazalkou a oreganem a polijeme asi čtyřmi lžícemi olivového oleje. Krok 2: Troubu rozehřejeme na 200°C, vložíme pekáč s rajčaty a troubu vypneme. V žádném případě neotvíráme dvířka. Krok 3: Po dvou hodinách troubu opět nastavíme na 200°C a až dosáhne požadované teploty, opět vypneme. Postup opakujeme ještě dvakrát. Celkem by měla rajčata strávit v troubě 8 hodin. Krok 4: Sušenými rajčaty naplníme dobře umyté sklenice, prokládáme kolečky oliv a plátky česneku a zalijeme olejem. Hrdlo otřeme utěrkou a uzavřeme. Po uležení servírujeme na bagetce, toustu nebo jako součást salátů či obložených talířů. Krok 5: Po uležení servírujeme na bagetce, toustu nebo jako součást salátů či obložených talířů. V pevně uzavřené skleničce můžeme využít jako "jedlý dárek".

TIP: Jak připravit sušená rajčata

Zveřejněno 27. 12. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nakládaná rajčátka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QmAY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nakládaná rajčátka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QmAY

Komentáře (24)

Vydrží rajčata i půl roku? Nebo je dobré sterilovat?

Právě jsem hledala recept a tenhle se mi líbí:yes::yes: Mladí mi přivezli ze Sicílie sušená rajčata;-)

s tím chlebíkem to musí být boží;-):yes:

Tohle vyzkouším, rajčata pečená miluju. :yes::yes::-K

1974andrea::-K Andry, původně to bylo: rozehřát na 200°C, vložit plech, vypnout troubu a nechat být do rána. Jenže za asi dvě hoďky koukám, trouba úplně studená...:-O Nebyl to asi dobrý /vyzkoušený/ recept... :-/
Kdysi jsem dělala sušená rajčata asi na 50-70° s pootevřenou troubou několik hodin - už si to přesně nepamatuju - ale tahle jsou lepší, zatím vedou. Jahůdčiny ale také zkusím.:yes:

Ta pečená rajčata dělám už dva roky podle Jahůdky a jsou výborná, tam je ještě balsamico. Eli, jak to teda bylo v původním receptu, na kolik byla na noc nastavená trouba?

Eli, to se mi moc líbí, ukládám:-p:-K:yes:

Eliška Havelková 28. 12. 2013 19:40
To bych si dala!!! Miluji tato rajčata ve všem a na všem.:-p:yes:

Několik roků si říkám, že na ně dojde, ještě nedošlo:-D. Ta tvoje vypadají tak lákavě...:yes:

Eliza:Elí, ty musí být dobré, úplně to na nich vidím. 9.:yes:

Děkuji za komentáře:-K. Chuťovku jsem dělala podle jakéhosi nalezeného receptu, kde se rajčata měla v troubě sušit přes noc, žádná teplota se nepřidávala a neregulovala, pouze se nesměla otvírat dvířka. Mělo se to dělat přes noc - takže člověk nezjistí, jak na tom rajčátka jsou, až ráno. Já jsem to dělala přes den, tak jsem zjistila, že po dvou hodinách byla trouba úplně studená, což mi nedávalo smysl, proto ji zapínala znovu a znovu... Výsledkem jsou rajčátka napůl sušená, napůl pečená, jsou měkčí, než např. koupená naložená sušená rajčata, ale přitom pevná, žádné bláto - takže na toustík úplně ideální.
Jani, jestli to chceš zkusit, tak tu troubu prostě zapni a až bude horká, tak ji vypni, až vychladne, tak ji zase nahřej, ono se to, myslím, povede i tak;-):-).

jarda Kadic: Tak možný to je. Já jen chtěl pomoci. Paní Jana tu má stovky receptů a udává u nich i teplotu trouby, pochybuji že to dělá vždy jen od oka.:-)

Josifek: Myslím,že všechny elektrické trouby mají termostat,ale ne všechny ho mají označen přímo stupni Celsia.

Takyto dobry recept som este nevidela!www.toprecepty.cz/images/design/smajlici/11.gif

Josifek: termostat určitě má, ale fakt nevím, jak bych to měla poznat:-O

Sušená rajčata miluju:-*. Nevím, jak je to možné, ale moje kuchyně je neustále zásobována touhle dobrotou. Kdybych se o to pokusila, bylo by to jako nosit dříví do lesa a navíc nemám vyzrálá rajčata, nejsem Maruška z pohádky. Ale kdybych jich měla hodně, určitě bych vyzkoušela.:yes:

Jana Remkova:Dobrý den, pokud má Vaše trouba termostat, tak to podle něj poznáte.;-)

Je to paráda, dělám už 20 let. Nikdy se mně nepodaří zavařit první plech rajčat, ten okamžitě sblajznu a někdy i druhý. Dávám do trouby dva plechy najednou nad sebou. Po prvním pečení nutno vyměnit jejich pozice. Je to božská mana:yes::yes::yes::yes::yes::-D:-D:-D A co když je ještě olopete, to je potom papáníčko:yes:

:-Opečené rajčata jsem ještě nikdy nedělala a tohle fakt vyzkouším.Těším se na intenzívní chuť rajčat:yes:

pamparampa 28. 12. 2013 05:58
Mnam. To bych si dala.:-KRajčata múžu v jakékoliv podobě:-D

nanny barning 28. 12. 2013 05:48
:-):-K:yes:

:-p:-p:-p:yes::yes::yes::-K

Mi trouba neukazuje stupně dosažené teploty, tak by to bylo asi odhadem. Ale sušená a pečná rajčata miluji a podobná už jsem dělala z receptu od Nadi-(rebeky). Skvělé:-p:yes:

.... povánoční odlehčení - velmi vítané ;-);-);-):-K

Tématické fráze:
nalozena pecena rajcata, nakládaná pečená rajčata, pečená nakládána rajčata, naložená pecena rajcata recept, nakládaná rajčata, nakladana rajcata recept, nakládaná rajčátka, nakládaná rajčata s bazalkou, pečená sušená rajčata, pečená rajčata nakládaná, nakládaná rajčata v olej, naložená rajčata s bazalkou, naložená rajčata recept, pečená naložená rajčata, recepty z rajčat, nakládaná červená rajčata, pečná rajčata, recept na nakládaná rajčata, rajčátka, nakládáme rajčata

Suroviny:
rajče, sůl mořská, cukr krystal, koření oregáno sušené, sušená bazalka, olej olivový, česnek, olivy s paprickou

Přidat fotografie receptu