Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený okáč s bylinkami, bobkovým listem a česnekem

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie202 kJ /
48 kcal
Bílkoviny1,89 g
Tuky0,13 g
Vláknina4,41 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy9,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rybku očistíme, zbavíme šupin, odstraníme ploutve a osušíme kuchyňskými utěrkami. Krok 2: Na rybu i do dutiny břišní rybky vetřeme sůl, čerstvě mletý bílý pepř. Krok 3: Rybu,takto upravenou vložíme na pečicí papír na plech. Krok 4: Pod mírným proudem vody omyjeme bylinky, osušíme, polovinu bylinek nasekáme nahrubo. Zbylými celými bylinkami naplníme břišní dutinu, kam vložíme jeden bobkový list. Nahrubo pokrájenými bylinkami posypeme povrch rybky. Další bobkové listy rozdrtíme a promícháme s olivovým olejem a citronovou šťávou. Krok 5: Rybu obložíme rozpůlenými stroužky česneku, zakapeme olivovým olejem s citronovou šťávou a nadrcenými bobkovými listy. Krok 6: Dáme péci na cca 15 – 17 minut do předehřáté trouby na 200°C. Během pečení stále podléváme výpekem, aby ryba zůstala šťavnatá. Podáváme s opečeným slaninovým bramborem.

Zveřejněno 1. 1. 2014

Poznámka autorky varilamyskakas…

Slaninové brambory :

Brambory uvaříme i se slupkou kterou řádně omyjeme. Po vychladnutí půlky nebo čtvrtky brambor obalíme dokola proužky slaniny a dáme péci do trouby na plech dozlatova. Můžeme posypat bylinkami.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečený okáč s bylinkami, bobkovým listem a česnekem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pK71

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečený okáč s bylinkami, bobkovým listem a česnekem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pK71

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Tady ty kousky listu s olejem natíráš na rybu - to ji po upečení od nich otřeš nebo omyješ?

:-) to jsem ráda, že máte taky stejné zkušenosti s rozdrceným listem. Myslím, že by to autorka v receptu mohla opravit. Ať se někdo o kosek nepíchne......

magdalenka: Mletý beru, to je jiné ;-) Ještě jsem ho neviděla, ale ani mě nenapadlo po něm koukat, nám bobkový list v jídle nevadí, lehko se najde a vyloví :-)

zizala:ja mám možnosť kupovať mletý bobkáč, lebo manžel ho celý nenávidí - ak dám len jeden kus do jedla, určite si ho on vyloví v tanieri...mne sa obyčajne nechce po dovarení hľadať a vyťahovať z hrnca.:-D až taká obetavá nie som...ale niekde som čítala, že tie staré kafemlýnky - typu tramp - bobkáčové listy pomelú. odskúšané nemám.

Sylva01: Já jsem dokonce četla, že úlomek bobkového listu může poškodit žaludeční sliznici, je ostrý ;-) Nedoporučila bych bobek drtit, i v celku předá svou chuť dostatečně :-)

Já bobkový list taky nedrtím, vždycky si spočítám počet listů, pak odstraním.
Ivi, okáče jsem asi ještě nejedla, zkusím mrknout, v Kaufu maj docela "rybí" výběr;-):-p:yes:

Jednou jedinkrát jsem drtila bobkový list - a pak jsme "plivali" jeho ostré kousky.....:-(
V mnoha kuchařkách je možné se dočíst, že bobkový list nikdy nepodrtíte tak, aby se pak dal bez problémů sníst. - Může se použít koupený mletý.

rozmarynaH: Marcelko, měli jí v rybárně na Vysočanské Pha 9 a druhou mám ještě v mrazáku z Globusu, maso má bílé, větší kosti, dobré je proto udělat zářezy na rybě a pak se kosti dobře vyndavají, no upřímně, jsem hodně "závislá na rybách", ale jen kdyby nebyly tak drahé,:-/ jedla bych je obden, asi mi chybí vitamín "D";-)

Ivo, právě jsi mi donutila zjistit, jakouže rybu jsi vlastně připravovala. Možná, že jí měli někdy v Makru, ale nepamatuji se. Jaké má maso:-? Ryby mám moc ráda a tahle by mě určitě chutnala:-p a o bramborách ani nemluvím:-p:-p:-p

:yes::yes::yes:

:yes:Na tom by si pochutnala:-p:yes:

Jednoduché, lehké a ještě s bylinkami. Hmm...:-p;-):yes:

Mňam...:-p

Tématické fráze:
ryba okáč, okáč ryba, pečený okáč, zubatice jadranská, okac recept, okáč recepty, okáč obecný recept, okáč obecný, okač, okáč ryba recept, okáč pečený, recept na rybu okáč, okáč příprava, recept ryba okáč, okáč recept v troubě, recept okáč obecný, recepty okac, pečený okac recept, jaka je ryba okac, ryba okáč recepty

Suroviny:
okáč obecný, šťáva citronová, sůl, pepř mletý, estragon, petrželka, tymián, bobkový list, olej olivový, česnek

Přidat fotografie receptu