Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trojkráľový languedocký koláč - Croustade languedocienne

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

amalia amalia

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 409 kJ /
4 400 kcal
Bílkoviny86,71 g
Tuky284,57 g
Vláknina35,60 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 442 mg
Sůl0,92 g
Sacharidy355,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mandle sparíme horúcou vodou, ošúpeme a posekáme nahrubo. V mise ich zmiešame s trstinovým cukrom, postrúhanou kôrou z citrusov, vodou z pomarančových kvetov a s 1 celým vajíčkom. Krok 2: Lístkové cesto rozdelíme napoly a rozvaľkáme ho. Jednu časť uložíme na dno zapekacej formy, naplníme zmesou posekaných mandlí a kandizovaného ovocia. Odkrojíme okraje tak, aby sme cesto mohli zahnúť asi centimeter dovnútra nad plnku. Krok 3: Zakryjeme druhým plátom cesta, pritlačíme ho na okrajoch k spodnému a zvyšné cesto odkrojíme. Vrch pokrájame na dieliky ako na pomaranči a koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom. Krok 4: Pečieme asi 20 minút na strednom rošte v rúre predhriatej na 200°C. Potom koláč vyberieme, rošt v rúre presunieme celkom hore a zapneme gril. Krok 5: Koláč posypeme mandľovými lupienkami a práškovým cukrom a vložíme ho na 4-5 minút pod gril.

Zveřejněno 6. 1. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Trojkráľový languedocký koláč - Croustade languedocienne

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Vrn5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Trojkráľový languedocký koláč - Croustade languedocienne

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Vrn5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

amalia: "...kde sa dá zohnaž voda z pomarančových kvetov..."

Kde?
No, někde níže už sem "někdo" dal odkaz...:-)):-)):-))

Zrovna včera jsem recept na tuto tradiční francouzskou dobrotu četla v nějakém časopisu a moc se mi líbila:yes::yes: ten Tvůj koláček se mi taky moc líbí:yes::yes::-K

srettka:ďakujem za radu, skúsim to:-K

Vypadá šťavnatě:-p
jestli můžu poradit, tak aby byla bašta na fotce ještě šťavnatější, zkus to bez blesku a nebo raději fotit zpovzdálí a přitáhnout si to, aby se to ostré světlo trochu zředilo;-)

amalia:casino, šťavnatosť je zrejme z trstinového cukru;-)

casino: s tou vôňou máš pravdu: naozaj to vonia ako jazmín;-)ale je to mandľový koláč, takže sa nič nestane, ak sa ešte podporí mandľová chuť. Grand Marnier sa na Slovensku yháňa rovnako ťažko ako voda z pomarančových kvetov a navyše vôbec nevonia ako jazmín, ak vieš, kde sa dá zohnaž voda z pomarančových kvetov, poraď, ja si ju nosím z Francúzska. Vidím, že nie si laik, ale niektoré veci sa môžu prispôsobiť podmienkam. Napríklad ja som bola úplne vedľa, keď som videla, ako Francúzi dávajú do "bramborákov" vodku a syr:-O

amalia:
Nejsem fanda koláčů které jsou pečené z listového i vespod - vadí mi to zdrcnuté těsto pod nádivkou. Tady mě zaujal ten úvodní obrázek:yes: Odkud se tam vzala ta šťavnatost, která z dílku přímo prýští:yes::-?

Nahradit vodu z pomerančů amerettem je skoro totéž jako nahradit rum fernetem:-)):-)):-)) i když s těmi mandlemi by asi chuťově korespondovalo... Když už likér, tak možná Grand Marnier, nebo Cointreau.
Myslím, že vodu z pomerančových květů nahradit nelze (mně to voní spíše po jasmínu). Já to zkoušel nahradit pomerančovým aroma, ale není to ono:-((
http://www.labuznik.cz/recept/pastiera-napoletana-...

Lákavý koláč, vláčný a navrchu křupavý.

Voda z pomarančových kvetov je tam na zjemnenie a na vôňu, je typická pre južné Francúzsko, ale nič sa nestane, ak tam nebude, môžete pridať napríklad mandľový likér amaretto:-))

Jarka D. 6. 1. 2014 22:59
:yes:Hm určitě dobré, ale kde se dá sehnat ta voda z pomerančových květů?:-((

Tématické fráze:
fanda.tncz, voda z pomarancovych kvetov chut, zdrcnute testo, lasagne z listoveho testa.tncz

Suroviny:
těsto listové, mandle, cukr třtinový, lupínky mandlové, vejce, kandované citrusové ovoce, voda z pomerančových květů, kůra citronová, kůra pomerančová, kůra limetková, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu