Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Panenka v listovém těstě - pikantní

Vepřová panenka je u nás velmi oblíbeným kusem vepřového masa. Je jemné a chutné. Vyzkoušejte ji, podle tohoto receptu, zabalit do plátu listového těsta, které doplníte ještě pikantní omáčkou. Propečenou panenku pak můžete servírovat.

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mardosa mardosa

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 249 kJ /
299 kcal
Bílkoviny14,39 g
Tuky15,37 g
Vláknina10,60 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 1,01 g
Sůl2,46 g
Sacharidy23,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Větší cibuli nakrájíme nadrobno. Můžeme přidat i česnek. Cibuli a česnek lehce orestujeme na másle. Přidáme kečup nebo rajčatový protlak, dvě lžíce francouzské nebo nějaké ostřejší hořčice (ideálně hrubozrnné). Krok 2: Omáčku osolíme a podle chuti okořeníme tymiánem nebo worcesterovou omáčkou. Je lepší, když je omáčka pikantnější, protože dává chuť masu i těstu. Směs vyvaříme do konzistence omáčky a necháme vychladnout. Krok 3: Panenku odblaníme, osolíme a lehce opepříme. Na rozválené listové těsto naneseme vychladlou směs a rozetřeme ji do dvou třetin, přičemž necháme asi 2 cm od okraje bez směsi. Krok 4: Do středu položíme panenku. Můžeme ji podélně rozříznout na dva kusy. Při pečení se stáhne a byla by jen na středu. Rozšleháme si jedno menší vajíčko a tím potřeme okraje bez směsi. Krok 5: Panenku zavineme do těsta se směsí. Těsto neutahujeme. Je lepší spíš na volno. Bude se péct a nabude. Okraje zahneme dovnitř a svineme poslední třetinu těsta bez směsi. Panenku v listovém těstě položíme na plech vyložený pečicím papírem švem dolů. Krok 6: Potřeme ji zbylým vejcem, posypeme sezamovým semínkem, hrubozrnnou solí (případně kmínem nebo i barevným nadrceným pepřem). Vepřovou panenku v listovém těstě vložíme do předehřáté trouby na 180 °C na 20-30 minut. Případně po 15 minutách ztlumíme na 160 °C. Krok 7: Je to podle trouby. Když je těsto zlatavé, máme hotovo. Jestliže chceme panenku zcela propečenou, necháme ji v troubě celých 30 minut. Ale to se mi u panenky zdá škoda. Po 20 minutách to vytáhneme s růžovým středem, což je podle mého ideální volba. Krok 8: Vepřovou panenku v listovém těstě necháme ještě asi 5-10 minut vydechnout a poté můžeme podávat. Panenka se dá podávat později studená. Nakrájená na plátky jako jednohubka. Na jednohubku je pokrm ale lehce pracnější.

TIP: Jak připravit vepřovou panenku podle oblíbených receptů

Zveřejněno 12. 1. 2014

Poznámka autorky mardosa

Receptík jsem našla na vařeni.cz , ale fakt stojí za vyzkoušení

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Panenka v listovém těstě - pikantní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x5zn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Panenka v listovém těstě - pikantní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x5zn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Parádní:)))

Mardoso, tak podobně dělám uzené v listovém těstě. 3.:yes:

To se ti povedlo:yes::-)

Tématické fráze:
panenka v listovém těstě, vepřová panenka v listovém těstě, uzena panenka v listovém těstě, panenka v listovém těstu, vepřová panenka v listovém těstě s s houbami, vepřová panenka wellington, panenka wellington top recepty, veprova panenka v list, vepřová panenka v listové těstě, panenka listové těsto, panenka s rajčaty v listovém těstě, panenka v listovém těstě recept, vepřová panenka wellington se špenátem v listovém těstě, losos se špenátem v kabátku z listového těsta, panenka v listové těstě, uzené v listovém těstě, vepřová panenka v listovém těstu, vepřové panenka v list, recept na panenku v listovém těstě, vepřova panenka s žampiony v listovém těstě

Suroviny:
panenka vepřová, pepř mletý, těsto listové, vejce, česnek, kečup sladký, hořčice dijonská, omáčka worcesterová, tymián, sůl, cibule, máslo, semínka sezamová, sůl hrubozrnná

Přidat fotografie receptu