Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medovník - trochu jinak

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hanat

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 337 kJ /
3 427 kcal
Bílkoviny72,37 g
Tuky108,07 g
Vláknina13,50 g
Cholesterol 780 mg
Sodík 235 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy534,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do kastrolku dáme cukr, vajíčka, med, ocet, jedlou sodu, mléko a máslo. Vajíčka dobře rozmícháme, aby se nám na plotně nesrazila v kousky a dáme na plotnu vařit. Hmota se musí vařit tak dlouho, až je pěkně karamelově hnědá. Na povrchu se utvoří bohatá pěna, ale musíme pořád míchat, aby se nám směs nepřipálila. Krok 2: Až je směs dostatečně hnědá, odděláme ji z plotny a do horkého nasypeme po menších částech mouku. Dáme hmotu na vál a zpracováváme v hladké nelepivé těsto. Těsto pálí, ale můžeme ho nechat chvíli trochu vychladnout. Těsto má vypadat jako plastelína a dobře se válí. Těsto rozdělíme na 4 díly a z nich rozválíme požadovaný tvar. Krok 3: Rozválené těsto dáme na pečicí papír a dáme po částech do trouby. Pečeme pomalu asi na 180°C, protože těsto je dost rychle upečené. Pokud nám zůstane kousek těsta tak ho dáme taky upéct a pak použijeme na strouhání na obalení dortu. Krok 4: Upečené pláty potřeme lehce uvařenou instantní kávou. Umícháme krém ze salka a másla, dokud není úplně hladký. Pak postupně spojujeme pláty krémem. Krok 5: Nakonec vrch dortu i boky potřeme krémem a obalíme je ve směsi: postrouhané upečené zbytky těsta, trochu sypané instantní kávy, 3dkg mletých ořechů, perníkové koření.

Zveřejněno 14. 2. 2009

Poznámka autorky hanat

Z uvedeného možství upečeme dort veliký cca o průměru 25cm.

POZOR! Pláty dorty po upečení ztvrdnou, proto si dort upečeme asi 3 dny před plánovanou konzumací. Vlivem potření kávou a krémem, postupně pláty změknou.

Můžeme dort nahoře zdobit podle fantazie, ale nemusíme. Já jsem ozdoby vyráběla z marcipánové hmoty a číslice je z čokolády.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medovník - trochu jinak

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rVP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medovník - trochu jinak

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rVP

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

už se těším až ho viskouším ale bojímse že to pokazím ale ja to snat zvlanu:-8

Vypadá užasně, hned vyzkouším...;-)

Ten medovník je fakt skvělý. Rodina chválila! Dávám bodík:yes: a mezi své oblíbené.:-p

Kombináciou tohto a receptu na Marlenku (600 g múky a 6 plátov cesta)som vyrobila medovú tortu, ktorá mala veľký ohlas, napriek tomu, že sa podávala pri smutnej udalosti. Medové cesto a karamelová príchuť=skvelá kombinácia.

Tak jsem ho upekla a sklidila jsem velikánskou pochvalu! Dokonce takovou, že si ho v létě upeču na svatbu :-8

úžasný medovník! opravdu klobouk dolů :-!
já medovníky zbožňuji, hned bych si kousek dala :-p
dávám bodík :yes:

vidím poprvé tak nádherný medovník, dávám plus :yes:

Šikula,dávám bodík,hlavně za tu ozdobu:-D

Moc hezky ozdobený medovník a vypadá opravdu slavnostně.
Dávám bod. :-O

Tématické fráze:
jak ozdobit medovník, medovník originál recept, medovnik, medovník ze salka, medovník s marcipánem, medovník salko, ozdoby na medovník, recept na marlenku, medovníkový dort, pečeme marlenku, medovník s kávou, ozdoba na medovník, krem na marlenku, medovník, jedlá soda, ocet, jak ozdobit marlenku, pernikové platy, číslice z čokolády, medovnik s octem, medovník marlenka, skvělí medovník

Suroviny:
máslo, med, cukr krystal, ocet, soda jedlá, vejce, mléko, mouka hladká, mléko kondenzované, máslo, zbytky těsta, káva instantní, ořechy, koření do perníku

Přidat fotografie receptu