Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prešporské řízky

Hodnocení receptu je 5,0 (29×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 200 kJ /
1 960 kcal
Bílkoviny158,60 g
Tuky132,61 g
Vláknina16,10 g
Cholesterol 1,19 g
Sodík 646 mg
Sůl1,41 g
Sacharidy30,09 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z telecí kýty nakrájíme 4 plátky, rozklepeme je na co nejtenčí řízky a osolíme. Cibuli nakrájíme na kolečka, stroužky česneku na plátky. Do porcelánové mísy, která má přibližně stejný průměr jako plátky masa, rozložíme pětinu množství cibule, česneku, celého pepře a lístků petrželové natě. Na to položíme řízek a zakryjeme další částí cibule, česneku...ad. Takto pokračujeme - poslední vrstvu tvoří opět cibule a česnek. Zakryjeme mikrotenovou fólií a pořádně stlačíme (můžeme i něčím zatížit). Mísu uložíme do druhého dne v ledničce. Krok 2: Druhý den vyndáme z ledničky minimálně hodinu před tepelnou úpravou.
Hladkou mouku smícháme s bílým pepřem a vejce rozšleháme se smetanou. Plátky masa očistíme od cibule, česneku, petrželky i pepře a zakapeme citrónem. Obalujeme v mouce, vejcích a strouhance a jeden po druhém smažíme v dobře rozpálené směsi sádla, oleje a másla.
Podáváme s jednoduchým bramborovým salátem.

Zveřejněno 24. 1. 2014

Poznámka autorky Eliza

Zdroj: Z kuchyně starého Prešporka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Prešporské řízky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x5BE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Prešporské řízky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x5BE

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (37)

je to A 111 JE TO ORIGINÁL.:-K:-K

tu zmes cibule mozno udusit a pridat ako prilohu,to je skoda vyhodit

Tak ,a teď jsem se dostala ješté ke starší Prešporské kuchařce v němčine.
To byla kuchřka pro tzv."lepší domácnosti" a tam je taky !
POZOR ,ale je z celým pepřem ,cibulí a petrželkou .Bez citronu a česneku.
Marinuje se asi hodinu. Další příprava je ovšem úplně jiná. Telecí se očistí od koření ,nakrojí se kraje aby se nekroutilo a šup s ním do škvařícího se sádla zprudka opéct do červena.Pak se vybere a pokračuje se až do opečení všech. Část sádla se sleje vloží se řízky a kapka vody a dusí se v troubě pod pokličkou ,až nejsou úplně měkké.Dokončení je troška másla na každý řízeček a příloha bramborová kaše s máslem a mlékem.Polít výpekem.:-K:-O

To musí být šťavnaté a dobré, ukládám :yes::-*

Veronika.Hrozna:tak to netuším.

magdalenka: Je ta kniha,ještě k dostání? :-?

Ja by som ešte dodala, že autorom knihy je Peter Ševčovič. Je úžasná, čitateľ sa z nej veľa dozvie o vývoji gastronómie v našom meste. Doporučila by som knihu aj p. Márii.
"Bratislavská šnicľa" vznikla z "Wiener Schnitzel", neznámy kuchár ju doviedol do dokonalosti. Doporučuje sa teľací orech alebo morčacie prsia, inak všetko, ako autorka hore uvádza v recepte. Plus počas marinovania sa doporučuje poliať rezeň kávovou lyžičkou citrónovej šťavy a prešporského vína.

jarda Kadic: Tohle je fakt Pressburger Schnitzel ! K tomu se hodí víno a ne pivo, jako k rakouské variantě. Pravý vídeňák je se salátem,který je na mně příliš sladký. Dávám si ho s bramborem a ne se salátem a je opravdu vynikající /jak,kde/. Recept link který dala Eliza je pravý vídeňák a je k němu salát.:-D

maria: Já taky neříkám ,že to je jinak. Jenom mně rozum nebere na jaké jiné speciality kromě těch Rakousko-Uherských specialit mají lidé chodit. Jsou tady i "jiné speciality" asi jste měla na mysli čínské,španělské,italské, vyhlášenou restauraci Fou Zoo -japonská - Leklérybynejím. Nebo něco jiného? "TvrdéhusyzGrobu ?":-((

Já si myslím, že originál vídeňský řízek je třeba tady...http://www.plachutta.at/de/recipes_wiener_schnitze...

Jinak jak jsem četla, tak jsem vařila a tak jsem i předala...:-)
Děkuji všem za reakce a zkuste tuto úpravu, je moc dobrá..:-p

maria: jestli neporozuměla Veronika Hrozná,tak já teda také ne.Našel jsem si recepty na skutečné(pravé) vídeňské řízky a tento recept jsem tam nenašel .Takže,co tím..chtel básník říci:-?

Pani Veronika Hrozna, vy ste ma absolútne nepochopili, skúste si môj text prečítať ešte raz.
Zdar Vášmu kuchárskemu umeniu, maria

maria:To Vám už "mocnářství" asi moc nehovoří,tohle muže napsat jenom někdo, kdo o vaření nic neví. Bratislavská kuchyně jako regionální kuchyně jednoduše neexistuje. Jsou tady spojeny všechny kuchyně ćeská , slovenská ,maďarská a rakouská. A ochutnat zde také není co,co bylo dobré se už prostě nedělá. Na každém rohu je Pizzerie- mizerie. A restaurace se mohou ,akorát tak pyšnit vysokými cenami ,ne Michelinem.:-D

Neviem, či sa vám Bratislava=Prešporok=Pressburg ešte stále spája s c.k. Rakúsko-Uhorskom. Tento recept je totiž receptom na Echte Wiener
Schnitzel a s BA nemá nič spoločné.
Tu sú omnoho iné špeciality, nech sa páči, príďte ich ochutnať.
Maria

casino:Koukala vítečně. Je to skutečně Prešporský.Napsáno to tam je!
V tomhle na rozdíl od tohoto receptu, je čerstvě umletý pepř a zustavá na řizku.
V tomto jsou kuličky pepře. Ale to je taková malá změna,že se to nepočítá. Chuť bude možná lepší s tím sádlem na smažení !:-D Sto kuchařek ,sto variací na stejný recept. ;-)

Tématické fráze:
řízky, bratislavský řízek, řízky na česneku, telecí kýta řízek, presporsky rizek, v čem obalit řízky, v jaké mouce obalit řízky, bratislavske rizky, prešporské kuře, telecí řízek z kýty, telecí rizky, telecí řízek, prešporská šnicla, bretislavske rizky, prešporský smažený řízek se salátem, videnaky bramborový salát, vídeňský řízek originál, co s řízky, plachutta bramborový salát, jídla c.k.mocnářství

Suroviny:
kýta telecí, cibule, česnek, nať petrželová, pepř celý, šťáva citronová, mouka hladká, pepř bílý mletý, vejce, smetana ke šlehání, strouhanka, olej, máslo, sádlo

Přidat fotografie receptu