Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládové měsíčky

Jeden z nejoblíbenějších drobných zákusků je trochu složitější na závěrečné dokončení, ale trocha námahy stojí zato. Z vlažného těsta se měsíčky snáze vykrajují, nicméně citronová poleva na teplém podkladu rychle zasychá a pak se láme.

Hodnocení receptu je 4,6 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Reneels Reneels

Náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 208 kJ /
3 157 kcal
Bílkoviny65,34 g
Tuky176,54 g
Vláknina21,30 g
Cholesterol 1,44 g
Sodík 532 mg
Sůl1,80 g
Sacharidy315,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 2: Máslo utřeme s cukrem, přidáme kakao, vejce.
Pak přisypeme mouku promíchanou s práškem do pečiva. Krok 3: Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 15 minut. Upečení zjistíme tak, že těsto na dotyk prstu nelepí. Krok 4: Upečené ještě teplé potřeme marmeládou a poté polijeme citrónovou polevou.
Ještě z vlažného těsta kulatým tvořítkem nebo sklenkou vykrajujeme měsíčky.

TIP: Jak na citronové měsíčky - oblíbené recepty

Zveřejněno 15. 2. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládové měsíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wpGJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládové měsíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wpGJ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Petra: Já dávám jen půlku lžičky (ani ne) prášku do pečiva a hladkou mouku.

výborné, oblíbené a tradiční vánoční v naší rodině:-):-):-)

moc dobré, děláme doma léta, přesně podle tohoto receptu, ale prášku do pečiva jen jedna malá do rovna zarovnaná lžička. Když se dá celý prášek, tak je moc vysoké a není to už ono

Tento recept mám opsaný v sešitě po tetě, říkali jsme tomu "všeho šestnáct deka" - dávám jen žloutky a prášku do pečiva max. půlku, nedivím se, že byly moc nadýchané. Poleva bývala vždy rumová, vzpomínám jak nás teta honila od misky, o kterou jsme se prali.:yes: Dlouho jsem je nedělala, vykrajování je jednoduché - jak píše Iva, první je celé kolečko, pak se vykrajovátko jen posunuje tak, aby se vykrajovaly měsíčky:-))

Petra : pokud byly moc nadýchané, mohlo by to být pečením. Já je peču ve velmi mírné troubě, vyhřáté na max 120°C. V receptu to chybí, ale já je znám už dlouho. Mám malinko, ale jen nepatrně jiný poměr surovin, takže myslím, že v tom to není ;-)

nejsem spokojená s receptem,je to jak perník, hodně nadýchané a nedařilo se mně vykrajovat tvary, bořilo se to a drobilo... :-( Teta je má vždy takové hutné a drží tvar, budu se muset zaptat na recept u ní.

Asi budeme sestry...moja mamka to robila tiež...:-D

Jé já to znám jako ledové měsíčky a bylo to supéér od mamky :-*:-p, já na to mám taky vykrajovátko, ale mamka to dělala taky sklínkou, neměla vykrajovátko, techniku jsem zapomněla :-8:-8:-8 ...

:-)) tohle dělávala naše mamka a nám to moc chutnalo....první vykrojené tvary byla kolečka a ty další už měsíčky:yes::yes:+

Tak to nechápem ani ja...je to asi rukami...:-D

Magdi, to jsem pochopila:-D, ale jak to Jarka udělala, že má z toho ty měsíčky, to bych snad taky věděla, jak na to, ale má je jeden, jako druhý a to už fakt nevím!:-S

Jani, ako vykrajuješ okrúhlym vykrajovátkom, tak isto sa dá prevráteným pohárom, sklenkou...OK?

Jarko, vykrajovat sklenkou? :-O Trochu bych to potřebovala upřesnit..:-S

Holky tak tyhle jsem jedla asi pred 3 lety na vanoce u jedne zname a moc mi to chutnalo...ac jsem ji poprosila o recept,nedala ho...:-( takze mam radost,ze je tady a urcite na vanoce vyzkousim...;-):-D:yes: ta chut cokoladovyho testa a citronove polevy je naprosto vytecna...

Zízalko,něco podobného dělá moje babička,do polevy i do těsta dává navíc rum,říkáme tomu \\\\\\\"rumajzlíci\\\\\\\",je to dobrota.:yes::-p

Jano, jasně, že můžeš dělat těsto bez kakaa. Já tohle těsto používám i na řezy, bábovku atd. Vloni jsem sem dávala recept http://www.toprecepty.cz/recept/2417-kolac-s-jablk....
Když dělám tyhle měsíčky, tak než poleva zaschne tak na každý přilepím půlku vlašského ořechu. Krásně to tu citronovou chuť zvýrazní a navíc to hezky vypadá.

dnes jsem dělala měsičky jsou fakt dobrý ,ale nemáte někdo vyzkoušený z těsta bez kakaa,dcera tmavý moc nemusí předem dík:-

Jiřička 1. 11. 2009 10:27
Moc děkuji za tento recept. Moje mamka je vždy pekla na dodernou (draní peří). Já byla jako malá holka a měla jsem je moc, moc ráda, ale recept jsem na ně neměla. Už jsem je hledala, ale podle fotky jsou to ty samé. Mám velkou radost. Děkuji !!! :yes::yes::yes:

Tak toto miluji ,moje babička je dělávala na vánoce a já je vždy snědla sama.Mě se to moc nevedlo.:-/

Hello, já jsem si ani nevšimla, že v receptu je napsané, že se vykrajuje skleničkou:-8:-8 Já taky vykrajuju kolečkem, sklenička by mě nenapadla:-O Mám polevu trošičku popraskanou, krájela jsem až ztuhlou polevu, když se krájí zamokra, je to opravdu lepší;-)Jo, a nedávala jsem marmeládu:-), to už by bylo na nás příliš sladké...

Romano, našlehám cukr s citronovou šťávou a kouskem bílku, tím poleva zbělá a pak křupe. Protože jí dávám na teplé těsto, vždy si kousek namažu, vykrájím , znovu namažu kousek atd. Nejlepší je, když někdo pomáhá a lepí na to ty ořechy, protože to velmi rychle schne. Já vykrajuji pomocí kulaté vykrajovačky pěkně měsíčky nad sebou (jako na obrázku). Mimochodem - nevěřím, že to na obrázku bylo vykrájeno sklenkou, jak uvádí recept. Lze to sice skleničkou dělat, ale nemáte tak ostré hrany.

Romana K. 13. 4. 2009 16:17
Výborný recept pro horké dny. Chci se jenom zeptat. Při vykrajování poleva nepraská? Hello, jakou citrónovou polevu děláš, aby byla pěkně lesklá, křupavá a přitom se dala snadno vykrajovat? Děkuji za odpověď.

Tady se omlovám ale bylo to snědené dříve, než jsem dobila baterie do foťáku;-(

Já je nemažu marmeládou, jen citronovou polevou s bílkem, aby byly bílé a nahoru na každý dávám půlku vlašského ořechu. Na 4 vejce dávám másla, mouky a cukru po 200 g.

A nebylo by lepší na to vykrajování použít patřičné vykrajovátko? Je ostré a určitě bezpečnější

Reneels,dávej pozor,aby to nedopadlo jako u mé sousedky.Pekla je minulý týden a její dcera vykrajovala měsíčky tak usilovně až jí praskla sklenice v ruce a přeřízla si šlachu.Jinak recept je dobrý,taky jsme doma kdysi pekli docela často.

fotku dodám zítra, teď se chystám že je budu péct:-))

Tématické fráze:
kakaové měsíčky s citronovou polevou, měsíčky s citronovou polevou, cokoladove mesicky s citronovou polevou, kakaové měsíčky, vykrajované měsíčky s citronovou polevou, ledové měsíčky, recept kakaove měsícky, recept rumové měsíčky, rumove mesicky, cokoladove mesicky s polevou, čokoládové měsíčky s rumovou polevou, měsíčky s polevou, kakaové řezy s citronovou polevou, kakaové měsíčky s polevou, citronové měsíčky, cokoladove rezy s citronovou polevou, cokoladove nesicky, rumové měsíčky s citronovou polevou, rezy mesicky, rumové pul měsičky

Suroviny:
máslo, cukr, kakao, vejce, mouka polohrubá, prášek do pečiva, marmeláda, poleva citronová

Přidat fotografie receptu