Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí pupek na bylinkách

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 150 min

150 min (150 min příprava)

Suroviny

Porce: 2x 400g

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Ve hmoždíři si nadrtíme pár snítek rozmarýnu, tymiánu, nastrouhanou špetku muškátového oříšku, pepře s přidáním pár lžic oleje. Zatím nesolíme. Krok 2: Očistíme maso, s každým dobře odleženým kusem hovězího pupku se s čistýma rukama dostatečně plných dlaní hmoždířovým sosíkem pomazlíme, aby byl celkově pomazlen. Krok 3: Dáme do mikrotenového sáčku a necháme v chladničce cca 120 minut odpočinout. Případný zbylý sos uchováme. Krok 4: Kvalitní steakovou pánev velice silně nahřejeme, až se zdá, že se z ní kouří. Vložíme odležené maso a velice prudce pečeme cca 3-4 minuty a pak otočíme a opečenou stranu osolíme. Opět pečeme cca 3-4 minuty. Záleží na tom, jak chceme mít masíčko propečené. Krok 5: Médium a tak v polovici kusu potravin. Teploměrem masa je cca 60-62°C. Do masa nikdy vidličkou nepícháme. Pak maso necháme odpočinout. Nejlépe zabalené v alobalu cca 10-12 minut. Pak už jen podáváme. Použít můžeme zbylý sosík.

Zveřejněno 12. 2. 2014

Poznámka autora Vaclav Fronek

Protože masa bylo hodně /2x cca 400g na dvě porce/, bylo jen pár bramůrků.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí pupek na bylinkách

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r5rp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí pupek na bylinkách

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r5rp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Pepa: Já mám nejbližší Makro 90 km daleko, to by se skutečně prodražilo.;-(
Máš samozřejmě pravdu, ale české maso z dvouletého býka vyhoví taky. Pak do vakua a na tři týdny do lednice dokáže ten zázrak taky. ;-)

Souhlasím s Andreou. Zapomeňte na řezníky a teploměry. Skočte si do Makra a kupte si pořádný odleželý maso. Já už jiný steak nejím, než flank z Argentiny a nebo z USA. Stačí na rozpálené pánvi 2x max. 2min. a potom šup do trouby na 10 - 15 min. Podle toho, jak ho chcete mít propečený. A nic neodblaňuji a masíčko je křehké a plné šťávy!
No, pravda, zadarmo to není:-(

Vaclav Fronek: Já mám taky dva, to jen casino neví, že když maso propíchne jako kordem už nic nezměří :-))

Drobek:Mám dva. Jeden se napíchne do masa a druhý je na udržení určité teploty v kapalině a pod. Obrázky jsem asi před pár dny dal na pokec.

Teploměr je nejlepší bodcový, doporučené a jediné správné použití je píchnout do masa ze strany, jinak se maso díky tomu jak je silné propíchne a už není co měřit.
Dále, jsou dva druhy podávání.
První a doporučený je po odležení nakrájet na prkýnku na tenké plátky. Ono má dlouhé vlákno a je to skoro neukousnutelné.
Druhý je podávat vcelku, podivný zvyk v Česku a možná i jinde, protože co s tím na talíři, když to vzdoruje příborovým nožům.
Pupek nebo jak se tomu taky říká hrudí jsou dva druhy masa. První, vpředu hrudního koše je v Americe skirt, druhý, víc vzadu flank. http://en.wikipedia.org/wiki/Skirt_steak
Liší se jen tím, kterým směrem vede vlákno a napříč vlákna se musí krájet.

Naprosto souhlasím se vším o čem se psalo k mému hovězímu pupku. Velká chyba byla už když jsem sice odblanil pupek, ALE NEDOKONALE !!! Tím jsem měl další problémy s potřebným dopečením. Sice to bylo jedlé ale jak jsem napsal na pokecu. k pupku se nebudu vracet a pokorně se vracím k jiným masíkům. Zvláště když nemusí být vždy ve snížené ceně. Teploměry používám dva . Snad jeden Teskoma podlouhlý a druhý jakýsi kulaté měřidlo. Není to taky žádný zázrak a vždy je to trochu risk. A ještě k blánám !! Já sice jsem si na nich nešmák ale můj pejsek si liboval. Beru to sportovně. Ale kdybych to nevyzkoušel, tak bych nemohl posoudit. Už vím a už nechci. Ale zkoušet něco jiného budu zkoušet dál.

casino:Tak z pupku může být flank nebo hanger steak, horní nebo spodní šál, ale to určitě víte. Včera jsem zrovna připravovala a jako podrážka rozhodně nebyl. Teploměr k tomu teda taky nemám, ale poznám to stlačením prstů, jestli klade ten správný odpor. Vy ne, takovej profík?;-) A co se výběru hovězího masa nejen na steaky týče, raději zvolím Makro, kde si na etiketě přečtu mimo jiné i to, jak je maso vyzrálé a z jak starého kusu. U řezníka kupuji max. vepřové.

To vypadá jako rcp na flank steak...
To co je na obrázku moc jedle nevypadá, natož "velmi jedle" jak je psáno níže, už vůbec ne:-//
Jídlo má tu výhodu, že když prošvihnete ten správný moment tepelné úpravy, tak maso dodusíte. Akorát budete jídlo podávat minimálně o hodinku později:-))
Vím, o čem mluvím. Zkoušel jsem dělat pupek na minutku 2x
Poprvé jsem sousto zkoušel ukroutit po krokodýlím způsobu, podruhé urvat jako hyena:-)) V obou případech jsem to nakonec dotáhl do poživatelna v troubě:-//
Z postupu to není příliš znát, tak by mě zajímalo, zda autor opravdu takové kousky poměřuje teploměrem, a pokud ano, tak jakým.
Já mám bodcový teploměr, ale na takové maso je nevhodný, tak proto se ptám:-))

Ano, je to v Česku málo známá úprava tohohle masa. Kdysi se tomu říkalo řeznický steak, protože díky své tuhosti to bylo normálně neprodejné a řezníci si to nosili domů. Potom kdosi přišel na to, že toto maso má vynikající chuť a správnou přípravou se z toho stane dobrota. :-*
Samozřejmě musí být dokonale očištěno od blan i tlustého na povrchu. Tuk uvnitř naopak pomůže aby maso nebylo suché.
Je to naše oblíbené, ale těžko se shání vcelku a bez kosti, normálně se prodává na polévku a v menších kusech.
Po tomhle úvodu je snad samozřejmý bod a kytička :-K

Já jsem Zatim z pupku vařil jen polévku.Taková úprava mě nenapadla;-)

Dobře ochucený stejček;-):yes:. Taky odblaňuji, zdá se mi na minutce dost tuhá, při delším dušení nebo pečení to neva;-) A mám taky radši velký kus masa a málo brambůrků:-D

Vašíku, víš, že já pupek ještě nikdy nejedla a ani na něj nemám štěstí, jinak bych ho okamžitě koupila;-) ale vypadá to velmi jedle a ani by mi tam ty blanky nevadily, ale asi to je lepší odblanit-někdo to nerad a vypadá to lépe;-) Máš 4.:yes:

Mě by takto připravené maso určitě chutnalo:-p:yes:
Jen mám problém.Na tyto"minutky"si netroufám:-SMám strach,že bych masíčko zmrvila:-D

Já bych to maso předem odblanila ;-):-8

Tématické fráze:
hovezi pupek, hovězí pupek recept, hovezi pupek recepty, hovězí na bylinkách, skirt steak, recepty hovězí pupek, recepty z hovězího pupku, hovězí pupek uprava, pomalu pečený hovězí pupek, hovězí spodní šál recept, recept na hovězí pupek, veprovy pupek, hovězí spodní šál recepty, polevka z hoveziho pupku, pečený hovězí pupek, úprava hovězího pupku, hovezi hrudni recepty, recepty na hovězí pupek, skirt steak recept, recept hovezi pupek

Suroviny:
pupek hovězí, olej olivový, rozmarýn, tymián, ořech muškátový, sůl, pepř

Přidat fotografie receptu