Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněné čokoládové pralinky

Pokud často mlsně přešlapujete u stánku s pralinkami a nemůžete se rozhodnout, kterou si koupit a ochutnat dřív, máme pro vás skvělý tip. Vyzkoušejte si podle tohoto fantastického receptu vyrobit doma pralinky vlastní. Věřte, že vám budou chutnat ještě mnohem víc.

Hodnocení receptu je 5,0 (29×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 12 kusů

Na 12 ks pralinek potřebujeme zhruba 120 g čokolády. Záleží na velkosti formy.

12kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 363 kJ /
3 911 kcal
Bílkoviny63,00 g
Tuky233,36 g
Vláknina35,24 g
Cholesterol 130 mg
Sodík 594 mg
Sůl0,87 g
Sacharidy356,44 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jako první připravíme zvolenou náplň. Krok 2: Kokosová náplň: Smícháme kokos se slazeným kondenzovaným mlékem a vypracujeme do hustější hmoty. Mandle můžeme hrubě nasekat a přidat do náplně a nebo raději dáváme do každé pralinky jednu mandličku obalenou nádivkou. Krok 3: Perníková náplň: Rumové perníčky jemně nastrouháme, přidáme nasekané mandle nebo ořechy, brusinky nebo rozinky (větší nasekáme), dále Pikao nebo Salko a rum. Pikaa dáme tolik, aby vznikla hustější soudržná a vláčná hmota Krok 4: Ořechová náplň: Ořechy i piškoty jemně nastrouháme a smícháme. Přidáme Salko a vše spojíme do vláčné hmoty. Salko přidáme v množství podle potřeby. Krok 5: Pokud máme tabulkovou čokoládu, tak ji jemně nasekáme. Zhruba 2/3 vložíme do misky nebo většího hrnku a vložíme na cca 15 sekund do mikrovlnné trouby, u které trochu snížíme výkon. Krok 6: Po 15 sekundách promícháme a vložíme zpět na dalších cca 12 sekund. Čokoláda bude pomalu povolovat a rozpouštět se, je třeba hlídat teplotu a taktéž se musí promíchávat v kratších intervalech, cca co 5 sekund. Čokoládu rozehřejeme na teplotu mezi 45-50 °C, ne více. Doporučuji měřit teploměrem. Krok 7: Do rozehřáté, dobře promíchané čokolády, za intenzivnějšího míchání přidáváme po částech odloženou nasekanou čokoládu a tím tu rozehřátou budeme zchlazovat. Čokoládu zchlazujeme do doby, kdy se nově přidaná čokoláda přestane rozpouštět a dosáhneme teploty 30-31 °C - to platí pro mléčnou nebo hořkou čokoládu, pro bílou čokoládu platí 29 °C. Opět používáme teploměr. V ten moment je čokoláda správně vytemperovaná a můžeme ji použít. Krok 8: Prohlubně ve formě potřeme za pomocí menšího štětce připravenou čokoládou, stačí tenká vrstva, odložíme do chladu a necháme ztuhnout. Zbylou čokoládu, kterou ještě budeme potřebovat, dáme do teplé vodní lázně, aby čokoláda neztuhla. Krok 9: Po zatuhnutí první vrstvy zopakujeme a uděláme ještě druhou tenkou čokoládovou vrstvu. Opět necháme zatuhnout a za pomocí malé lžičky plníme náplní. Náplň ale nedáme úplně po okraj, musíme nechat trošku místa na čokoládu, která nám pralinky uzavře. Krok 10: Pralinky dokončíme tak, že je shora zalijeme čokoládou a povrch uhladíme. Krok 11: Necháme je důkladně ztuhnout a vyjmeme je z formy.

TIP: Nejoblíbenější recepty na domácí pralinky

Zveřejněno 16. 2. 2014

Poznámka autorky Merylas

Čokoládu lze rozpustit místo v mikrovlnné troubě ve vodní lázni, nejlépe tak, že na nějaký menší kastrůlek s trochou vody "posadíme" misku s čokoládou. A pak už postupujeme stejně, rozpuštěnou čokoládu sejmeme ze zdroje tepla a temperujeme. Jen musíme dávat velký pozor, aby se do čokolády nedostala voda, problém může nastat i s párou, která se pak vysráží. Mně se více osvědčila mikrovlnná trouba. Na míchání se mně osvědčila malá plastová kvedlačka, která může zůstat i při rozpouštění v misce v mikrovlnné troubě. Viz foto.

Množství náplně je opravdu dost velké, na větší množství pralinek. Buď uděláme z poloviční dávky nebo ji pak využijeme jinak. K plnění nebo slepování cukroví, kokosovou hmotu zpracujeme třeba i na známé kuličky Rafaelo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Plněné čokoládové pralinky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZyQw

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Plněné čokoládové pralinky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZyQw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

KSarlota: Děkuji. :-K

Vynikající

Petra Dvor.: Děkuji, jsem ráda, že recept nezkamal a děkuji i za fota.:-K

Super nápad, dělala jsem bonbóny s ořechovou náplní, nebo jsem dovnitř vložila mandli či lískový oříšek. <3

Terniko: Domácí pralinky nemají dlouhou trvanlivost tak, jako kupované. Vždy je používám k rychlejší spotřebě. Kondenzovaného mléka se není třeba bát, dává se i např. do některých druhů cukroví jako náplň.

Tak to musím vyzkoušet.. Jen dotaz s tím kondezovanym mlekem se nic nestane? Jakože má to určitě nějakou dobu trvanlivosti ne? Nebo se toho nemusím bát

:-):yes:

Ještě jednou všem děkuji za pochvalu.:-K

Jaajja: Tobě děkuji za vyzkoušení, mám radost že se povedly a hlavně že chutnají. A díky za krásnou fotečku:-K

Páni, ty jsou :yes::-p .. jak budu mít příležitost, hned vyzkouším! :-)

Děkuji ... to musím vyzkoušet ... nádherné:-K

Tak jsem dnes vyzkoušela a povedly se myslím pěkně, na to, že jsem začátečnice v podobných experimentech. Kokosová náplň je boží, s mléčnou čokoládou to chutná jako tyčinka KOKO :yes: +19 a přidávám fotku.

Všem děkuji jak za pochvalu, tak za přínosné komentáře:-K

jirka 2:Díky za info, jak to dělají v čokoládovnách;-)

mamca: To jsem nastudovala, ale z mléčné čokolády se právě pralinky vydařily i bez temperování a zůstaly pak lesklé i při pokojové teplotě. Jak píšu v poznámce, chtěla jsem nejprve zkusit jednoduše.;-)

zuzun: Ono jestli se pralinky líbí, to hlavně záleží na tom, jaký tvar má forma. Mám silikonovou od Tescomy, nabízejí několik druhů.:-K

Tomu se tezko veri, ze je to delane doma! Samozrejme bod a vytahnu moje formicky, ty naplne jsou mi opravdu site na miru:yes: ale tak hezke to teda mit nebudu:-//

:-KMaruško, krásné pralinky:yes::yes::yes:

:-Obože to je nádhera:yes::yes::yes:tomu nejde odolat....letím do obchodu koupit si alespoň kousek čokolády:-//...:yes::yes::yes::yes:

Nádhera :yes::-K:-K:-K

u výroby pralinek, je temperace nejdůležitější, každá z čokolád se také temperuje na jinou teplotu:-/

Sešednutí čokolády způsobuje vystupování kakaového tuku na povrch čokolády. Čokoládovny tomu zabraní nástřikem slabé vrstvy potravinářského vosku.

Jó, tak to by mě chutnalo. Krásná práce. :yes::-p

Maruško, tak to je bomba:-O:-O neskutečně nádherné co jsi vytvořila, pro milovníka čoko je za 1 bod málo:-D:-p:-p:yes:

Neskutečná nádhera:-O:-O:yes::yes::yes:

Dokonalé :yes::yes::-K

ty si neskutočná...:yes:

Ježkovy voči, to je zase krásy na světě :-p:-p:yes::yes:
Já jsem čokoholik, takže pro mne dívat se na fotku znamená muka:-8:-8. Ta perníková náplň je moc zajímavá :yes:

Maruško - moc krásné;-):-):yes::yes:

Merylas: určitě jsou nevhodné, ale dalas mi výzvu, :yes::yes::yes::

spagetka: K dostání je i dia čokoláda, ale s tou jsem ještě takto nepracovala. Musely by se ale vymyslet jiné náplně, tyhle jsou pro diabetiky naprosto nevhodné;-)

merylásku, to nééé takto večer :-D:-D:-D:-p:-p:-p:-p:yes::yes::yes:, hm, já bych kvůli dia musel vzít za vděk hořkou,ale i tak :-p:-p:-p

Tématické fráze:
čokoládové pralinky recept, čokoladové pralinky, recept na cokoladove pralinky, výroba čokoládových pralinek, pralinky recept, cokoladove pralinky recepty, náplně do pralinek, recept čokoládové pralinky, nápln do pralinek, recepty na čokoládové pralinky, výroba čokoládové pralinky, recept na pralinky, formy na čokoládové pralinky, cokoladove bonbony recept, čokoláda na pralinky, pralinky recepty, domaci pralinky, recepty na pralinky, náplně do pralinek recepty, nápln do pralinek recept

Suroviny:
čokoláda mléčná, mléko kondenzované, kokos, mandle, perníčky rumové, pikao, rum, mandle, brusinky sušené, ořechy vlašské, piškoty dětské, mléko kondenzované

Přidat fotografie receptu