Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Věnec - kynuté těsto ze šlehačky

Základem lahodných kynutých moučníků je těsto se správným poměrem surovin. Takové, aby se s ním lehce pracovalo a zároveň bylo vláčné. Přesně jako je náš recept na těsto se šlehačkou. Upéct z něj můžete třeba věnec, mazanec či vánočku.

Hodnocení receptu je 5,0 (32×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

radiator radiator

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

70 min (40 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 616 kJ /
3 493 kcal
Bílkoviny90,68 g
Tuky132,92 g
Vláknina16,76 g
Cholesterol 1,06 g
Sodík 1,95 g
Sůl4,80 g
Sacharidy475,24 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru dáme do mísy a promísíme. Na uhnětení těsta lze použít také domácí pekárnu. Krok 2: Smetanu ohřejeme aby byla vlažná, rozdrobíme do ní droždí, přidáme celá vejce a bílek, rozehřáté vlahé máslo a společně vidličkou dobře rozmícháme a poté nalijeme do mísy k mouce. Vypracujeme hladké těsto. Krok 3: Mísu s těstem přikryjeme fólií a utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Krok 4: Když se blíží doba konce kynutí těsta, předehřejeme troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Krok 5: Po vykynutí dáme těsto na pomoučenou pracovní plochu, propracujeme a vyválíme velký obdélník jako na štrúdl (cca 40x25 cm a 3 mm silný). Krok 6: Těsto posypeme rozinkami a stočíme jako závin. Pak z něj nakrájíme 1-1,5 centimetrové plátky, konce použijeme na střed. Krok 7: Kulatou (dortovou) formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Krok 8: Doprostřed formy dáme oba konce (na sebe) a nakrájené plátky těsta klademe svisle okolo něj, viz fotografie/video. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo ještě kynout cca 20-30 min. Krok 9: Žloutek rozšleháme s mlékem a věnec po vykynutí mašlovačkou potřeme. Nakonec hojně posypeme sekanými mandlemi. Krok 10: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 30 minut, pak zkusíme špejlí, zda se těsto nelepí. Pokud ano, přidáme nějaké minuty pečení navíc.

TIP: Top 7: Nejlepší recepty na velikonoční věnce

Zveřejněno 16. 3. 2014

Poznámka autorky radiator

Recept mám od přítelkyně z Německa, která tento věnec dělává o Velikonocích, jako my mazance. Moučník je vláčný a protože nemám ráda taková ta suchá-vzdušná těsta, začala jsem ho dělat na Velikonoce také a na Vánoce, v podobě vánočky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Věnec - kynuté těsto ze šlehačky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jMXW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Věnec - kynuté těsto ze šlehačky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jMXW

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (45)

mischelinka: těší mě, že jste s receptem spokojená:-)

Dnes jsem poprvé vyzkoušela tento recept S těstem se krásně pracuje, šlo krásně vyválet, vůbec se nelepilo. Měla jsem mák ,tak jsem použila makovou náplň. Určitě jsem nepekla naposled ,myslím ,že už ani jiné těsto zkoušet nebudu. Hotový výrobek je nadýchaný a jemný. Přidávám foto.

Použila jsem mák a byl moc dobrý

Vynikajúci recept, ktorý som zaradila medzi moje obľúbené, s cestom sa vynikajúco pracuje, vôbec sa nelepí.:yes:

Nejlepší kynuté co jsem kdy zkusila.naposledy improvizace s mletymi ořechy a nutelou...jedinečné

Už ho budu dělat po druhé, úžasné těsto,moc děkui autorce za recept:-K

Jen jednou jsem zkoušela ve svém životě péct vánočku - byla krásná, ale "nadýchaná", takže už nikdy více. Už je to pár let a opustila mě odvaha ještě něco podobného zkoušet. Letos na velikonoce jsem narazila na recept autorky velikonočního věnce a zaujala mě poznámka, že nemá ráda "vzdušná těsta". To mě nakoplo a vyzkoušela jsem. Celá rodina byla nadšená, takže autorce moc děkuji. Velikonoční věnec jsem pekla i jako nevelikonoční :-) už vícekrát a teď to zkrátka bude věnec vánoční :-). Ještě jednou moc děkuji. Nejsem na kynutá těsta zručná, ale tento recept je skvělý a zvládne ho i začátečník:yes:

Helena, Marcela: Jsem ráda, že jste s receptem spokojeny a německou přítelkyni, které to ráda řeknu, to jistě potěší:-K

Pekla jsem tento věnec a ke super - nejlepší. Zítra chci zkusit vánočku. Doporučuji!!!!

Dá se udělat i bez formy? To asi bude jen placka,co?

Iva: Tak ať se to podaří a napište . Také můte přidat fotku;-)

Zobrazit 3 starší odpovědi

barbarek:Těší mě, že se recept v rodině ujal;-) a že jsi přidala fotku.

díky moc za recept, dělala jsem s tvarohem a rozinkami a všem moc chutnal, jiný už nechceme :yes:

Děkuji za receptík:-),chuť skvělá:yes:,jen ten tvar mi nějak vůbec nevyšel:-(,někde nastala chybička:-D.Nejsem zrovna talent:-8,ale jinak super!!

evabave:Bohužel mi odkaz nedejde otevřít, abych viděla jak se ti věnec povedl, ale těší mě, že jsi recept vyzkoušela:-K

nera:Těší mě, že věnec chutnal a dík za bod. Taky ho budu o velikonocích dělat;-)

Tématické fráze:
kynute testo se slehackou, věnec z kynutého těsta, vanocka ze slehacky, velikonočni věnec z kynuteho těsta, láda hrušká věnec, mazanec ze slehacky, kynutý věnec, kynuté těsto ládi hrušky, láďa hruška kynutý věnec, věnec ládi hrušky, šlehačkové kynuté těsto, šlehačkové kynuté těsto, recepty ládi hrušky věnec, kynute slehackove testo, tncz nova levné recepty ládi hrušky, skořicovy věnec ládi hrušky, lada hruska skořicovy venec, věnec od ládi hrušky, skořicovy věnec láďa hruška, láďa hruška mazanec

Suroviny:
mouka hladká, cukr, cukr vanilkový, sůl, kůra citronová, máslo, smetana ke šlehání, droždí čerstvé, vejce, bílek, žloutek, mléko, mandle, rozinky, máslo, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu