Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Burek

Inspirujte se balkánskou kuchyní a připravte si domácí burek. Originální receptura si žádá tenoučké listové těsto, kterému se říká filo. Sehnat ho můžete ve specializovaných obchodech, ovšem do našeho receptu vám postačí i to klasické.

Hodnocení receptu je 5,0 (66×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 538 kJ /
2 997 kcal
Bílkoviny152,36 g
Tuky183,67 g
Vláknina8,92 g
Cholesterol 644 mg
Sodík 1,58 g
Sůl3,71 g
Sacharidy180,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Listové těsto rozválíme do většího kruhu a překrájíme na 8 trojúhelníků. Krok 2: Připravíme maso. Přidáme bylinky, česnek, nastrouhaný sýr a smícháme. Krok 3: Z masa vytvoříme válečky a vodorovně je položíme na delší strany trojúhelníků (viz foto). Našleháme vajíčko a potřeme obvod, aby burek po stočení pěkně držel. Krok 4: Od široké strany, kde je maso, budeme stáčet a boky zahrneme dovnitř - vzniknou malé rohlíčky, nebo balíčky. Krok 5: Stočené je všechny potřeme vajíčkem a upečeme ze všech stran na oleji - raději pomaleji, aby se burek pěkně prosmažil. Krok 6: Burek můžeme upéct i v troubě. V pekáčku s vrstvou oleje. Na teplotu 200 °C do růžova.

TIP: Další skvělé balkánské jídlo je musaka

Zveřejněno 27. 2. 2009

Poznámka autorky Bibinka

Burek můžeme péct i v troubě, když do pekáčku nalijeme malé množství oleje. Já ho raději smažený.

Zdroj: recept je mnou improvizovaný z balkánské kuchyně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Burek

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31zn

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Burek

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31zn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (100)

Já jsem zkoušel burek přímo ve Slovinsku a tam to nemělo chybu ale určitě si udělám doma:-p

xzbysek: Udělej, stojí za to, je fakt dobrý:yes:

spagetka: Špagí, já to přepíšu, ale až na to kouknou admini, už o tom ví....;-)

spagetka:To je jasne;-), to by se moderatorky zblaznily, kdyby mely prekontrolovat vsechny recepty.To byla reakce na casina.

Jé, já ten recept našla, ale zajímavé je, že ty suroviny tam jsou taktéž takto uvedeny. Kupodivu stačilo zadat jen hlavní suroviny a samo to vyjelo:
http://www.toprecepty.cz/recept/3852-zapecene-bram...
Jak se tohle tedy může stát, když u dvou receptů jsou totožné suroviny, u jednoho správně, zde evidentně špatně??????

Bibinka si suroviny opraví, přepíše, i když to fakt není její chyba. Těch popletených receptů tu bude evidentně hodně, ale přijde se na to až jen náhodně. Snad se to brzy vše dá cajku. Docela by mne zajímalo, zda u receptu, kde jsou tyto suroviny - tedy brambory, maggi, brokolice, šlehačka atd....nejsou naopak suroviny patřící pod burek ;-);-);-) nebo co tam je, ale není v našich silách toto dohledávat ;-);-)

Tohle je opet recept, kde jsou popletene suroviny.A ne vinou autora.

Maggi napady, brokolice...

Bibinka:
No, asi by bylo fajn aspoň to maso napsat do surovin...
...a podle pořadí v surovinách, "10 ks středně velkých uvařených brambor" jsou zemáky hlavní surovina, dále v postupu se nevyskytující, tak proč tu vlastně jsou, he?:-O

Janislava: Janislavo, také jsem to dělala z 500 g mletého a také záleží na tom jak velké je uděláš a kolik bude strávníků, proto tam to množství není, záleží na každém jedinci;-):yes:

Vypadá to dobře,jen mi v tom receptu nějak uniklo kolik toho mletého,tak udělám z půl kila.Snad to vyjde,ještě jsem nedělala.:-S

tý jo Jani, to musím vyzkoušet, ukládám :yes:

martiline:díky, že jsi Burek udělala a mám radost, že u vás uspěl:yes:

... hmmm ... delikatesa :-) :yes:
Dnes k obědu a velmi jsme si pochutnali. Z listového těsta o váze 500 g jsem nakonec vyválela dvě kola, naplnila 16-ti špalíčky náplně, pod kterou jsem dala půl lžičky hořčice a pomalinku smažila.

Mám kolegyni z Albánie, asi dvakrát přinesla originál burek do práce, moc mi chutnalo. Polovina byla plněná masem, polovina špenátem a sýrem (typu balkánského). K tomu byl úžasný salát z grilovaného lilku. :-p:-p:-p
Recept se mi zatím nepodařilo získat, ale někdy se opět pokusím. Kolegyně je moc milá, ale trochu svérázná. :-)):-)):-)) Její příbuzní tu mají restauraci, burek zde také podávají.

Anastázia z Bratislavy 28. 4. 2013 15:39
V surovom stave to vyzerá ako mrazený croissant.

vanesss: Vanesssko, udělala jsi mi radost, že jste si pochutnali a rodičům myslím taky bude chutnat:-p Díky, že jsi recept vyzkoušela;-)

:yes: palec nahoru a bodík k tomu. S přítelem jsme si pochutnali a moc se mi líbí že jídlo je dost syté takže nám jídlo vydželo dlouho.(jinak se u nás všechno s ní v jeden den) :-)) Aspoň vím čím překvapím naše, tohle určitě ještě nejedli. ;-)

Alča:a to je ono...pochutnali jste si a to mě těšííí;-)

Na konci strastiplné cesty za kýženým výsledkem je....kýžený výsledek :-) Výborné :-D:yes:

Alča: Alčo nebój, jen v pohodě a držím palce-pak písni, jak chutnalo;-)

Tak jdu zkoušet, dámy a pánové :-)) Jen se trošičku bojím, abych to dobře odhadla a maso se mi na pánvičce dobře prosmažilo.:-p Uvidíme :-)

EmJe88: nedá se nic dělat, každému všechno nechutná, teď to víš, tak to holt dělat nebudeš-nic se neděje a nejde o život:-)
Jinak tě u nás vítám a ať se ti tu líbí;-)

Tak včera jsem vařila pro přítele a vařila jsem poprvé a naposled.U nás nechutnalo...:-S

Zuzka: myslím, že Bibinka to tam určitě nedávala a někdo prachsprostě zkopíroval její recept:no::-//
Trošku jsem to tam prošla a našla jsem i další recepty z Topek:no:

Bibinka:Zkusila jsem tenhle recept s Fetou a bylo to vyborne. Dekuji za inspiraci. K tomu se hodi nejaky lehky salat.

Bibinko,děkuji za uvítání a musím říct že se mě tady moc moc líbí :-D

Tak dneska jsem dělala poprvé a musím pochválit:yes::-D.Je to vynikající.Posílám bodíka

Kučenko, vítám tě v naší Topkové rodině jako nového a dalšího člena a přeji ti, aby se ti tady líbilo, jako nám;-)
Děkuji za milý komentář:yes:

Bibi:-Kposlední komentík mne na tento receptík přivedl a už vím co asi bude zítra k obědu:-!;-):yes:

Dobrý den,vyzkoušeno a za mě výborný :yes::-)

Menandros(neregistrovaný), každý má holt jiné chutě a tak je důležitý, že chutnalo tobě a tvé přítelkyni, to jsem ráda a ostatní burek dělat nemusí, když jim neseděl;-)

menandros 11. 1. 2011 19:14
Nikdo kromě mě a přítelkyně to nejedl :'(, ale nám to chutnalo moc :D Děkujeme za recept

Menandros 11. 1. 2011 16:59
Zkusím překvapit rodiče, snad se mi to povede :-), mám totiž většinou na vaření úplně levé ruce :-p :-p

Luxus, odskoušeno...jako z restaurace mi syn říkal..:yes::-p:-p:-p

Tak jsme právě dojedli :-p:-p:-p, mňamy, mňamy!!!! Je to moc dobré, když se to osuší v ubrousku, tak ne ani moc mastné ;-).
Já měla 1kg masa a protože přítel omylem koupil těsto jen 500gramové, bála jsem se, že to nebude stačit, ale úúúúplně v pohodě to vyšlo!!:-D:-D Bodík :yes:

pan majitel 19. 10. 2010 13:44
For Alcakv
Ono je to mastné , jak překvapující :-O:-D když se to smaží
A auto jede a letadlo létá :-D To jsou věci:-D
Někteří lidé toho rozumu asi moc nepobraly, proč se o tom musím každý den přesvědčovat

Bibinko:-Kdnes jsme měli k obědu a byla to velká dobrota. Byla jsem zvědavá na lístkové těsto dělané na pánvičče a bylo to Mňam.Dávám už 34bod:yes:

Dělám něco podobného, jen používám místo listového těsta rýžový papír ;-)

tak na nás příšerně mastné,těsto jsme sundali a jedli jen maso,ono listové je mastné samo o sobě a smažené v oleji šíleně,tak toto nic pro nás ;-(;-)

Alčakv, to jsem ráda, že ho děláš, nám moc chutná, tak potom písni, jak chutnal u vás;-)

vypadá to úžasně, vše připravené, jdu smažit, poreferuji :-):-)

30 bodík putuje od nás. Dnes sme si opravdu pochutnali :-K

tak dneska jsem to udělala znovu, jsou tak výborné, že nemám ani slov :yes:

:yes::yes:

:-)Bibi:pochutnali jsem si všichni.:-pMísto petrželky(nebyla doma) jsem dala bazalku,bylo to vše po chuťové stránce :yes:

Dášenko, docela jsem na to čekala a byla zvědavá, tak díky, že jsi ho vyzkoušela a jsem ráda, že chutnal;-)

Jak jsem slibíla, tak udělám, bylo moc výborné...

dnes se na to jdu vrhnout, akorát jsem zapoměla koupit sýr, tak pro něj musím ještě běžet :-D:-D:-D:-D pak sem napíšu výsledek a snad sem dám i nějaké fotečky, posílám bodík :yes:

Tak dnes jsem ho také zkusila.Nejdříve jsem udělala velké šišky,takže jsem musela ubrat,abych to vůbec zamotala.:-D Nakonec se povedlo a musím říci že je to mňamka,dávám do oblíbených a samozřejmě:yes:

Marsii, ale i tak vám chutnalo, tak příště dej tymiánu méně(asi větší štipec)a paqk to bude dokonalé! Chybama se člověk učí, takže v pohodě.;-):-)

Moc dobré jídlo. Akorát jsem to trochu přehnala s tymiánem:-8

Kedlubno, není to aprýl, že ne? NE, tak si mi udělala radost;-)

TAK UŽ I U NÁS VYZKOUŠENO :yes:

Opravdu lákavé.:yes:Budu to muset také vyzkoušet.Díky!:-D

kašička 16. 3. 2009 18:16
:-)zdravím všechny a ještě jednou se vracím k burku..přikládám recept - bosenský:-D, ale je nepříliš podstatné odkud je, když vzpomenu dobu kdy Jugoslávie byla Jugoslávií..zkopírovala jsem ho z netu,ale stejný je také v jugoslávské kuchařce a mám ho vyzkoušený. Náplně jsou růzmé.Přiznám, že improvizovat při vaření neumím, a každý, kdo je v kuchyni takto odvážný má můj obdiv. Nicméně ctím původní recepty a jejich názvy, tak pa, pa,ať se vám daří dobře vařit...:-p
POSTUP PŘÍPRAVY

Testo: mouka, sul, troska oleje, voda

Mouku dame do misy( ca 300g), osolime (2 lzice) pridame olej (2lzice) a pomalu stridave pridavame vodu . Testo vypracujeme rucne!!!

Dale pripravime masovou plnku, hovezi mlete maso osolime, opeprime, cibulka najemno nakrajena, troska oleje + brambory nakrajene na kosticky velmi jemne ca5x5mm. Nestrouhat !!! Krajet!! vse promichame.

Testo dame na ubrus a poolejujeme a pockame, pak vytahujeme testo do jemna, pak poklademe masovobramborovou smesi ,Jinak jak se to mota, to testo mame vytahane do jemna na tom ubruse a pak vzdy polozime pruh plnky na okraj testa, poolejujeme. Nadzvedneme ubrus a ten pruh jako trochu zamotame, Pak odrizneme od testa a prendame do vymasteneho pekacku, timto postupem postupujeme dokud nezdelame vsechny suroviny. Troubu predehrejeme a peceme 30 min na 250`C. Po upeceni pokamene trochou vody s maslem, prikrijeme uterkou a nechame chvelku odstat a pak uz jen papame.

ahoj kočky tak aby bolo jasne burek nie je chorvatske jedlo,ale vychdza z moslimskej kuchyne a skor srbskej ako chorvatskej. Majstri na burek su Albanci ako aj na zmrzlinu. Nie je vobec tažke urobit cesto na burek,takzvane kore ktore su tenke a chutneeeeeee. Ak si pozriete v mojich receptoch ma recep na Zemiakovu pitu. Burek original je masovy a robi sa z ovčieho mleteho masa,teraz už robia z hov. a miešaneho....Burek od syra a iny to su pity:-O Albanci si už zvykli,že burekov je viac,ale origoš je Mesni burek. Nepišem tu koli kritike,len koli bližšim info. Klobuk dole pred improvizaciou. Ja som ho na Slovensku robila zo štrudloveho cesta,ktore maju v Kauflande. Ak ak si otvorite stranku Youtube a zadate burek alebo pita tak mate videa ako sa robi to cesto velmi nazorne ukazane. Ja zatim vložim recep na cesto ok tak paaaaaaaaaaa a dik za inšpiraciu:-)

po kladné odezvě dávám do oblíbených a vyzkouším :-p

Holky, ať je to jak chce, ale Burek je šmakózní a je vidět kolik z nás to dělalo- má hodně bodů:yes: a to mě těší moc. Měla bych to ty Chorvaty naučit pořádně....a Kašička nad ním pláče- je to přece moje improvizace, podobná chorvatskému burku(mám to tak i napsaný), takže na pohodu jo:-?:-D;-)

kasicka ulavilo sa mi, ze to takto beries...a myslim to uplne vazne. pa

kašička 15. 3. 2009 20:49
:-8 výbušná - nedotkla, to je úplně v klidu,:-8, tvoje vstupy se mi líbí, jsi vtipná a pohotová, a myslím, že i pohodová.;-), a áš ráda dobré jídlo a to já též. tak zase na někdy...:-)

kasicka mrzi ma, ak som sa ta dotkla, ale tak nejako si za tym stojim. uznavam, ze som to mohla napisat *neznejsie* . prepac.
http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/kv...

kašička 15. 3. 2009 19:55
:-O výbušná ..proč hned tak tvrdý odsudek ?, když jde o improvizaci, tak proč to tak nenazvat . "variace na dané téma" a hotovo..:-Dmimochodem co znamená slovíčko " kvazi"?. Díky, a dobrý večer.;-)

Alenko111, určitě 2, to sníte s přehledem:-!Alespoň víš, kolik jich máš dělat příště;-)Jsem moc ráda, že chutnalu, to mě vždycky nejvíc uspokojí, že si někdo pochutná, díky.:-):yes:

Bibinka :yes:, bajecneeeee, prave som to spravila v toustovaci 2 kusky s tym, ze mi to bude na obed stacit. NESTACI take je to dobre, ze nepotrebujem k tomu zemiaky, ale idem este jeden dorobit. Alebo spravim dva??? :-))

A třeba by Chorvaté ani neplakali, ani by nebyli zděšení... Dost možná by si pochutnali na alternativě "svého" jídla...:-):-):-)

kasicka ale no tak! tu nie sme v chorvatsku a vkladatelka improvizuje...kto to robil, tak mu to chutilo aj bez fila cesta to ze chorvati by pri citani receptu plakali, je kazdemu celkom jedno. tieto kvazi akademicke poznamky neznasam.

kašička 14. 3. 2009 20:50
;-(po přečtení všeho o čem tu píšte , že je burek, fakt pláču. ;-(Burek rozhodně NENÍ z listového těsta, rozhodně se už navíc nepeče či nesmaží na pánvi. Chorvaté to snad nečetli, zděsili by se.:-// Burek je úžasné jídlo, určitě hodně pracné,:-/ ale výsledek stojí zato, stejně, jako vyhledat si originál recept. Jinak- povídání fajn, ráda sem kouknu jak a co vaříte....Hezké a ještě hezčí dny...;-)

:yes::yes::yes:

Hello, to jsi mi fakticky udělala velkou radost a díky:-!;-):-)

Vynikající - dávám bodík. Už jsem měla rozpálený friťák a bylo mi líto ho zas vypínat, když mě napadlo to upéct jako http://www.toprecepty.cz/recept/3482-strudlik-pro-.... Takže příště to balím jako taštičky a peču v toastovači! Jedli jsme to k obědu teplé (bez brambor) a dojídali k večeři studené, obojí bylo moc dobré!

Byl včera k večeři a byla to šťavnatá mňamka:-p,manžel to okomentoval-zvláštní ale dobrý;-).Dala jsem sýr eidam jiný nebyl a válela z jednoho kusu(zapoměla jsem rozpůlit)-ježiš to bylo kolo:-!:-D:-DDoplnila jsem zelným salátem.Zbylé tři jsem neusmažené dala zamrazit a mám připraveno až bude hoňka:-*.Omlouvám se za tmavší foto ale včera prostě technika neposlouchala:-S

Holky já mám radóóóst, že "burci" na fotkách přibývají, děsně se mi to líbí:-!:-) a ještě lepší je to, že vám všem, co jste to zatím vyzkoušeli chutnal, jupííí:-D;-):-))

Jiřko supééér! Tak vidíš a já blb jsem nad tím uvažovala taky a netroufla jsem si. Dobré vědět, že to jde:yes:;-)

Tak jsem burek vyzkoušela ve friťáku a je suprový:yes::yes::yes: velká pochvala :-p:-p:-p,přidávám foto a bodík

Jani R - sorry, já to psala a mezitím proběhlo to tvé vysvětlení.:-8
Já jsem burky dělala, jak si psala ty. Těsto na 2 půlky a pak na 1/4. Smažila jsem pomalu na pánvičce. Kluci měli boule za ušima, jak se cpali - fakt dobrota :yes: ;-)

Vákon je vysvětlený,já se tady v noci chechtám,Janko vyzkouším a dám vědět jak to dopadlo :-D:-D:-D

A je tady "Burková neděle" a já se přímo tetelím radostí, že se všem dokonale povedly a hlavně, že všem chutnalo:-p:yes: Fotky máte bezvadný- pane jo to je Burků, aspoň na 14 dní:-D:-))

Taky pořád, s tím "vákonem" no....:-D:-)):-D:-))

Tak jsem před chvílí dojedli. Musím říct, že mně to příjemně překlapilo - ten česnek a tymián:-p. Jedli jsme to samotné jen s ledovým salátem a ředkvičkami. Jeden burek byl na mně až až, takže zbylo klukům na zítra. Dávám bodíka a přidávám foto - fakt jsme si pošmákli ;-)
btw ... co je to vákon fakt netuším.

Jano -:-D:-D, taky mě to mohlo napadnout:-8:-)):-))

maris:-(( a je to tady,že by to byl nějaký vagón?:-D:-)) Ne, chyba se vloudila, je to výkon:-/:-8

Jani, co je to vákon ?:-O

Jiřko, dokonce si myslím, že by to bylo lepší. Nemusela bys to obracet a to maso by se dobře propeklo, jen bych tam dala vákon třeba na ryby;-)

Jiřinko, je pravda, že jsem to nezkoušela, ale vůbec bych se toho nebála, tak myslím, že by to šlo.;-)

Bibi a Janko šlo by to smažit ve friťáku?.:-*:-?

Jani, vypadají krásně a na těch nových talířích jim to moc sluší ;-)
... že bych je udělala k večeři ... no uvidíme;-)

Tak, myslím, že se mi to docela povedlo. Musím říct, že to je skvělé. Jen malou připomínku snad-příště bych si to těsto dala na 2 půlky a vyválela 2 kola a z každého bych udělala 4 kusy. Myslím, že by se to lépe rozválelo na tenčí kola a bylo by to ještě lepší. Na tom válu se mi z jednoho kusu už víc válet nedalo a těsto bylo hrubší. Pokud máte elektrický sporák, tak dát víc oleje, rozpálit a pak snížit na stupeň 2, aby se, jak píše Bibi pořádně prosmažilo i maso uvnitř. No, plusík už jsem dala včera a vřele doporučuji

:-O tak to neznám. Listové těsto s masem a ještě SMAŽIT !?! Nevypadá to marně. ;-)

Bibi, máš pravdu, ne všechno se dá zvážit tip-ťop;-) a fakt se to pak hodí do polívky, jako knedlíčky, kdyby zbylo. S tím nemám problém. Problém je, že mám na to chuť, vypadá to krásně a moc si nevěřím, že bych to zvládla. Tohle, ani nic podobného jsem nikdy nedělala, ale už týden uvažuji o něčem mimo sekané a karbenátků z mletého masa. No, tak uvidíme. ;-)

Je to výborné jídlo loni v Chorvatsku jsem na burek chodila každý den:-))

Dík za informaci, že to chce hodně rozválet, aby byly větší.

Hello,dělala jsem to převčírem, tak to mám v živé paměti: těsto 1 ks-400 g a mleté maso ve vaničce, koupené v Kauf. půlkilové balení. Vyšlo to akorát. On ten burek není zrovna malý a těsto opravdu vyválet a nařezat na 8 kusů. Teda tak to vyšlo mě. Když Ti nějaký kus masa zbyl, jednoduše ho dáš do nějaké polévky;-):-)

Určitě vyzkouším, připadá mi to velice jedlé - dávám bod. Ale dovolím si zapochybovat, že na 1 listové těsto spotřebuju půl kg masa + 100 g sýra a to všechno narvu do 8 rohlíků. Buď musím více rozválet těsto a udělat těch rohlíků víc, nebo musím koupit více těsta (nebo míň masa). Vycházím ze svého poznatku, že když dělámhttp://www.toprecepty.cz/recept/3438-sklebici-z-li... tak z 1 těsta udělám 16 čtverečků 7x7 cm.

Tak toto určite vyskúšam,super nápad:-)

špagetko, určitě by tam mohl být balkán a dokonce to může vypadat stylově jako Balkánská pochutina;-):-p
Jinak jsi teda manželka činu, takhle rychle to vytvořit jako překvapení:-!. Už to vidím, jak se mu budou dělat boule za ušima a očíčka mu budou úplně zářit štěstím:-D:-p:-))

Bibi, ten burek mi hrozně něco připomíná, jen nevím co ...nepatřil by tam balkánský sýr? :-p:-p:yes:

Eliz, řekla bych, že můžeš použít jakýkoliv tvrdý sýr a nakonec i tu fetu, proč ne že jo.;-) Je to opravdu dobrý a sytý jídlo, večer jsme ho dojedli studený s chlebem a taky byl fajny:-p;-)

To láká k vyzkoušení...:-p
Bibi, jaký druh sýra používáš? Vypadá to na fetu, když je balkánský pokrm, ale nevím...:-/:-8

hned bych si dala...:-p:yes:

to vypadá moc dobře :-p

Tématické fráze:
chorvatsky burek, mleté maso recepty, burek se sýrem, těsto na burek, burek s masem, karbenátky z mletého masa, burek s mletým masem, burek se zelím, recept na burek se sýrem, burek recept těsto, burka, burek se špenátem, burek se zelím recept, burek se sýrem recept, boule recept, ovocná boule recept, burek z listového, karbenátky z mletého masa recept, chorvatsky burek recept, burek z listoveho těsta

Suroviny:
míchané mleté maso, sýr nastrouhaný, těsto listové, česnek, vejce, olej, pepř mletý, tymián, petržel, sůl

Přidat fotografie receptu