Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křepelka v tymiánové omáčce

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

evosheek evosheek

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Porce: 4 porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 154 kJ /
1 710 kcal
Bílkoviny7,64 g
Tuky184,75 g
Vláknina1,00 g
Cholesterol 191 mg
Sodík 3,20 g
Sůl8,00 g
Sacharidy3,61 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Křepelky jsem očistil a naporcoval. Na prsou jsem je rozřízl, stehna a křidýlka oddělil. Vše jsem opláchl, osolil a opepřil. Krok 2: Na dvou lžících másla jsem uškvařil na kostky nakrájenou slaninu. Těsně před koncem jsem přisypal tymián a odstavil, aby se nespálil. Tímto výpekem jsem přelil naporcované maso a nechal přikryté 1 den v ledničce. Krok 3: Druhý den jsem si vyhřál troubu na 170°C a pekáček s křepelkami do ní vložil. Když maso začínalo chytat barvu a vonět, podlil jsem je drůbežím vývarem. Maso jsem otočil a pokračoval v pečení. Po asi dvaceti minutách bylo vše hotovo. Krok 4: Křepelčí kousky jsem vyjmul a výpek v pekáčku jsem zahustil polotmavou jíškou, kterou jsem si mezitím připravil. Podával jsem ihned s bramborovými hranolky.

Zveřejněno 1. 4. 2014

Poznámka autora evosheek

Křepelky jsou plaší, zavalití ptáci. Bývají nevýrazného zbarvení. Křepelka polní z evropských hnízdišť odlétá před příchodem zimy na sever Afriky. Převážnou část svého života křepelky tráví na zemi, při ohrožení odběhnou ukrýt se do houštin nebo poodlétnou. Některé druhy jsou dlouhodobě považovány za lovné. Střílejí se na honech nebo tažné se lapají do sítí. Rozšiřují se ale také umělé odchovy, převážně křepelky polní, jak pro lahůdkové maso, tak i pro vejce neobsahující škodlivý cholesterol.

Tymián je koření, tvořené sušenými větévkami s listy a květy, nebo odrhnutými listy tymiánu obecného. Sklízí se nať v létě po začátku kvetení. Je to koření jižní Evropy. Společně s bobkovým listem je nezbytnou součástí bylinkové kytičky bouquet garni.

Obsahuje poměrně velké množství účinných látek (silice, třísloviny, hořčiny, flavony (luteolin), aromatické kyseliny, triterpenické kyseliny. Působí proti průjmům, nadýmání, při zánětech zažívacího traktu. Mírní i kašel, obecně působí protizánětlivě. Tymián je jedna z nejsilněji působících rostlinných antiseptických drog, účinná proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Díky svým účinkům lze tymián využít při léčbě nachlazení, kašle, bolestí v krku, infekcích v ústech. Je vynikajícím dezinfekčním prostředkem pro plíce. Dá se použít v inhalacích, jako ústní voda či kloktadlo. Pomáhá také při infekcích močových cest a močového měchýře, účinkuje také jako diuretikum. Stimuluje produkci bílých krvinek čímž zvyšuje odolnost organizmu. Stimuluje krevní oběh. Čerstvou nať lze použít na poštípání hmyzem. Povzbuzuje při sexu.Využívá se i v kosmetickém průmyslu (ústní kosmetika) a v aromaterapii.

Jeho nadužívání však může způsobit tyreotoxikózu, proto by se k jeho použití hlavně ve formě čaje mělo přistupovat s mírou. Nejlépe působí ve formě kloktadel, koupelí (působí výborně na regeneraci buněk pleti) a hlavně jako koření do různých jídel (zlepšení trávení, proti nadýmání).

http://cs.wikipedia.org/wiki/Tymi%C3%A1n_obecn%C3%...

http://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99epelka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křepelka v tymiánové omáčce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r5Qk

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křepelka v tymiánové omáčce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r5Qk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

no nenechala bych se vůbec pobízet:yes::-D

Křepelku už jsem dělala 2x, takže vím, že je skvělá. Líbí se mi to naložení;-). Taky oceňuji tvou poznámku o křepelkách a tymiánu. Člověk vaří a vaří a někdy ani nevíme, co vlastně jíme:-)):yes:

:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
tymiánová omáčka, krepelka anglicka, tymianova omáčka recept, křepelka polní recepty, křepelka polní recept, křepelka recept, křepelka s tymiánem recept, křepelky v zimě, křepelka s tymianovou omackou, tymiánová omáčka na králíka, křepelky recept pohlreich, křepelky recepty, jak nalozit krepelky, krepelka s tymianovou omáčkou a brambory, recept na křepelky, křepelky, recepty křepelka, křepelka recepty, křepelky recept, křepelka s tymianem

Suroviny:
křepelky, slanina anglická, máslo, sůl, pepř, tymián, vývar drůbeží, mouka hladká, máslo

Přidat fotografie receptu