Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční věnec (Hot cross buns)

Kříž na těchto bocháncích má svůj původ v pradávných pohanských zvycích, symbolizuje 4 roční období. Později se jimi označoval Velký pátek a Ukřižování. Křížové bochánky jsou anglickou obdobou našich jidášů a říká se jim hot cross buns.

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MishkaCZ

Náročný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 25 min + doba kynutí

55 min (30 min příprava + 25 min tepelná úprava, + doba kynutí )

Suroviny pro 12

12

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 867 kJ /
4 748 kcal
Bílkoviny135,04 g
Tuky163,79 g
Vláknina84,36 g
Cholesterol 1,16 g
Sodík 2,06 g
Sůl4,63 g
Sacharidy641,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem. Mléko lehce v rendlíku zahřejeme spolu s pomerančovou kůrou. Krok 2: Sundáme z ohně, vmícháme máslo a necháme rozpustit. Do vlažné směsi přidáme 2 vejce. Krok 3: Mouku smícháme se skořicí, kořením, cukrem, droždím a solí. Do této suché směsi vmícháme mléčnou směs i rozinky. Zpracujeme v těsto. Krok 4: Vyklopíme na lehce pomoučněný vál a hněteme do hladkého elastického těsta. Přikryjeme a necháme 2 hodiny kynout. Krok 5: Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu a prohněteme. Rozdělíme na 12 dílů a vytvarujeme bochánky. Krok 6: Vyskládáme na pečicí papír do tvaru věnce - necháme mezi nimi malinko místa. Opět přikryjeme a necháme ještě 1 hodinu kynout. Krok 7: Troubu předehřejeme na 175 °C. Věnec potřeme rozšlehaným vejcem. Z přísad vymícháme druhé těsto, pomocí zdobícího sáčku vytvoříme na bocháncích kříže a dáme péct. Pečeme zhruba 20-25 minut dozlatova. Krok 8: Ihned po upečení potřeme glazurou. Nejlépe chutnají bochánky ještě vlažné spolu s máslem. Na máslo je potřeba pouze pořádně promíchat změklé máslo s medem a skořicí.

TIP: Top 7: Nejlepší recepty na velikonoční věnce

Zveřejněno 12. 4. 2014

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční věnec (Hot cross buns)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p6wm

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční věnec (Hot cross buns)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p6wm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (7)

Zajímavá varianta velikonočního kynutého pečiva.:-*

Tento věnec je pěknější bez těch křížů.

Použila jsem normální mléko a kandovanou pomerančovou kůru, měla jsem tu zbytek, který bylo potřeba zpracovat. Taky jsem nedělala věnec, ale udělala jsem klasicky buchtičky na plech. Moc dobré, voňavé :-p:yes::yes:

A teď koukám, že jsem zapomněla na glazuru :-8

Jackie79: Já ho mám z loňska, tak třeba oprášili starší recept :-// :-)

Recept je zajímavý, nicméně vyšel až teď v dubnovém Albertu 2014. Ale je docela možné, že byl už v nějakém předchozím vydání. Věnec je moc pěkný :yes::-)

Majkaa: hurááá :D konečně ten recept někdo poznal :yes: mám ho tu napsaný už od loňska v sešítku, ale jaksi jsem si blbec nepoznamenala, odkud ho mám. Zkoušela jsem teď najít odkaz na netu, ale nemohu ho najít, tak kdybyste ho našla, můžete ho sem napsat?
Jen pro upřesnění: je to inspirované, nikoliv stejné ;-)

Tento recept je v časopise Albert:-O

Tématické fráze:
skořicový věnec ládi hrušky, skořicový věnec od ládi hrušky, skořicový věnec recept od ládi hrušky, láda hruška skořicový věnec, video postup na velikonoční bochánky, recept na velikonoční věnec, skořicový venec lada hruska, velikonoční věněc recept, velikonocni venec ladi hrusky, recepty ládi hrušky skořicový věnec, láda hruška skořicoví věnec, lada hruska skořicový věnec video, recepty velikonoční věnec, skořicový věnec od ládí hrušky video, pečený věnec od ládi hrušky, věnec z listového těsta láda hruška, skořicový věnec ládi hrušky video, velikonoční věnec se skořicí, skořicový věnec albert, láda hruška recepty skořicový věnec

Suroviny:
droždí, mléko rostlinné, vejce, mouka špaldová hladká, cukr třtinový, máslo, rozinky, pomeranče, skořice, koření do perníku, sůl, mouka špaldová hladká, voda, cukr třtinový, mléko rostlinné, med, máslo, med, skořice

Přidat fotografie receptu