Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bleskový nadýchaný dort s ovocem

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nina.Angels

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 45 min

70 min (25 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 8-10

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 829 kJ /
4 500 kcal
Bílkoviny75,86 g
Tuky211,37 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 533 mg
Sodík 309 mg
Sůl0,67 g
Sacharidy566,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do mísy, bílky vyšleháme s malou špetkou soli do tuhého sněhu. Krok 2: Do mísy ke žloutkům přidáme cukr a vanilkový cukr a důkladně šleháme dokud hmota nezbělá a nezdvojnásobí objem. Krok 3: Přilijeme mléko a olej a prošleháme. Krok 4: Do směsi po lžících vmícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva a citronovou kůrou. Krok 5: Opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto bude trošku hutnější než je u korpusů obvyklé. To je dáno tou polohrubou moukou. Těsto bude hutnější, musí ale stále trochu téct. Krok 6: Do vymazané a vysypané dortové formy přelijeme těsto a dáme péct do trouby na 175°C na asi 40-45 minut (dokud nebude korpus úplně upečený, po zapíchnutí špejle doprostřed musí být špejle po vytažení suchá). Krok 7: Do mísy dáme šlehačky a pudinky bez vaření a důkladně vyšleháme do tuha. Vmícháme tvaroh a vanilkový cukr. Tím je základ na krém hotový a dále dochutíme podle potřeby (já do něj dala mandarinkový kompot a panáka Malibu). Krok 8: Když je korpus hotový, vytažený z trouby a vychladlý, navršíme na něj krém a dozdobíme, nejlépe ovocem, můžeme ale i čokoládou, mandlemi nebo třeba barevnými bonbony, záleží na příležitosti a vlastní fantazii a chuti.

Zveřejněno 26. 4. 2014

Poznámka autorky Nina.Angels

K odměřování ingrediencí užívám hrnek o objemu 250ml.

Krém na dortík je v podstatě krém na tzv. třepací dort, já do něj ale přidávám tvaroh a vanilkový cukr a dochucuji ho jinak, tak snad nikoho neurazí.

Za korpus dám ruku do ohně, je jednoduchý, když se upeče správně a dá se pozor na dobu pečení, je hezky nadýchaný a moc chutný, navíc se dá dobře upravovat třeba na kakaový nebo třeba mramorový. Je i celkem univerzální, dá se z něj upéct jak dortík, tak třeba muffiny, nebo cupcakes a jako základ na bublaninu je taky prima.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bleskový nadýchaný dort s ovocem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZDVg

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bleskový nadýchaný dort s ovocem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZDVg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

1. Denisa: Pro mě je šlehačka a smetana ke šlehání to samé, já tu sprejovou šlehačku nepoužívám nikdy, protože je na mě moc sladká, ale ano, skutečně tam má být smetana ke šlehání ;)

2. Denisa: Ano, korpus samozřejmě může být koupený, pokud se Ti nechce korpus upéct ;) Já ale raději korpusy peču, ty kupované jsou dost často přeslazené nebo šíleně suché...

3. mlsnáhuba: Ono to jde dost rychle, pokud jste v kuchyni trošku zručnější. Jen ten postup jsem popsala dost dlouze, ale jinak je to fakt rychlovka, oproti klasickým dortům, které se ještě zdobí, krémy se vaří nebo šlehají na vodní lázni nebo bůh ví co, zdobí se zdobičkami nebo potahují fondánem a marcipánem, nedej bože když se dělá víc krémů a ještě se to potahuje potahovací hmotou, kterou si musíte vyrobit, vyválet a ještě třeba vyrábíte figurky. I takové dorty se dělají, takže ano, tohle je v podstatě šup šup....

Jo a může být ten korpus koupený?? :-O :-O :-O :-O

Mohu se zeptat?? V 7. Bodě postupu je že do mísy dáme slehacky. Nemá tam být smetana ke šlehání?? :-O :-)) Děkuju předem za rychlou odpověď. :-)

mlsnáhuba : Aby to bylo šup, šup, vyšlehat celá vejce s cukrem do běla, přidat olej, a následně všechny ostatní suroviny dle uvedeného receptu. Po upečení rozkrojit, potřít pikantní zavařeninou, na taliřku na nakrájený řez nastříkat šlehačku. Ke kávičce moc dobré, pro slavnostní příležitost potřít jakýmkoliv krémem a ozdobit.

Nino, pěkný dortík jsi vykouzlila a 5.:yes:

mlsnáhuba :tak jdi do cukrárny:-D

neco jako hrkaci dort a to nam nechutnalo nikdy

mlsnáhuba : pro zručnější lidičky v kuchyni zas tak náročný nebude, takže já bych se toho nebála;-)
Postup je velice pěkně popsaný a autorka ručí povedeným korpusem, pokud se ovšem dodrží délka pečení;-)
Posílám bod:yes:

mlsnáhuba 26. 4. 2014 17:09
Moc bleskový mi nepřijde ...příprava je stejně zdlouhavá jakpak na kterýkoliv jiný dort
.
Jsem mlsná huba a tak bych měl rád dort šupsem...šuptam...:-S

Tématické fráze:
nadychany dort, šup šup jahodový dortík, nadýchaný čokoládový dort, bleskový třepací dort, dort z koupeného korpusu, dort šup šup, nadychany ovocny dort, nadýchaný krém, dort s ovocem, sup sup dort, korpus s ovocem, nadýchaný krém do dortů, nadýchané dortové těsto, nadychane dorty, tncz nova levné recepty ládi hrušky třepací dort, nadýchaný dortový korpus, nadychany dortovy krem, třepací dort, nadýchaný dort recept, nadychany korpus na dort

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr, cukr vanilkový, mléko, olej, kypřící prášek do pečiva, kůra citronová, vejce, pudink bez vaření, smetana ke šlehání, tvaroh, cukr vanilkový, šťáva ovocná, alkohol, čokoláda, ovoce, mandle plátkové

Přidat fotografie receptu