Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí Mascarpone

Hodnocení receptu je 4,2 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aviaris aviaris

Náročný

Doba přípravy 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

20 min (20 min tepelná úprava)

Mascarpone je jemný krémový sýr ze smetany, který se používá zejména ve sladké kuchyni. S postupem v tomto receptu si jej snadno můžete připravit i doma. Je potřeba jen kvalitní smetanu, citronovou šťávu a trochu času.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 136 kJ /
1 466 kcal
Bílkoviny12,00 g
Tuky150,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 500 mg
Sodík 151 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy17,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smetanu ohřejeme ve vodní lázni zhruba na 90 °C (bude to trvat asi 15 minut), občas zamícháme. Přidáme citronovou šťávu a mícháme jedním směrem, dokud se smetana nevysráží, což bude trvat dalších asi 5 minut. Krok 2: Vysrážení poznáme tak, že tekutina zhoustne, neobjeví se žádné hrudky. Odstavíme a necháme asi 20 minut vychladit. Krok 3: Připravíme si síto a do něj dáme husté plátýnko nebo více vrstev látky, aby vše neproteklo skrz. Smetanu nalijeme do plátýnka a necháme vytéct přebytečnou tekutinu. Moc jí nebude, jen asi 3-4 lžíce. Krok 4: Potom síto i s mísou dobře zakryjeme fólií a přesuneme do lednice a chladíme 12 až 24 hodin, sýr se trochu vysuší a ztuhne. Krok 5: Skladujeme v lednici v krabičce/sklence dobře zakryté fólií/víčkem (mascarpone hodně přejímá různé pachy.

TIP: 7 sladkých pokušení s mascarpone

Zveřejněno 12. 5. 2014

Poznámka autorky aviaris

Není to můj recept, mám to z některých anglických stránkách, ale nevím přesně vzpomenout z kterých jelikož ty recepty se nijak zásadně nelišily. UHT neboli vysokoteplotně pasterizovaná smetana

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí Mascarpone

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/30yA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí Mascarpone

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/30yA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Skvělý nápad, jdu na to!:-)):yes::yes::yes:

1974andrea - spagetka mne predbehla, ale ja nasla tyhle dva odkazy
http://euro.e15.cz/profit/ricotta-aneb-jak-si-poch...
http://www.italat.cz/vyrobky/ricotta

Tady je vysvětlený rozdíl mezi ricottou a mascarpone a fakt tu píšou, že ricotta se dělá ze syrovátky, tak nevím...
http://www.recepty.cz/clanek/know-how/mascarpone-a...

aviaris:Ze syrovátky? Syrovátka je to čiré, co zbyde po sražení mléka nebo smetany, tam už se nemá co vysrážet, ne?

1974andrea - mam pocit ze prava ricotta se dela ze syrovatky, ale i tady na top receptech je recept na 'smetanovou ricottu' z mleka + trochy smetany.;-)
http://www.toprecepty.cz/recept/32294-domaci-smeta...

A je to mascarpone nebo ricotta? Nebo ricotta je i z mléka?

Pani Dano asi nechápete víc věcí co.:-O

katyvypl: To je nějaké levné 35 korun. Mě teda stojí pul kila skoro 4 Eura a to ještě v akci! Takže za mně taky jedna.Hned uložím.;-)

Levnější??? Mascarpone stojí běžně přes 35 kč, půl litru smetany v akci seženu za 24,- kč a podle receptu budu mít hlavně daleko větší množství mascarpone, než je v koupené krabičce. Takže za mě je recept super! :yes:

Treba pro ty kdo maji pristup ke smetane za levno nebo vlastni.
V CR neziji uz delsi dobu takze ceny opravdu nesleduju.

Moc nechápu, proč dělat doma, když kupované je výborné, bez přísad a levnější:no::-//

Tématické fráze:
mascarpone domácí výroba, domácí maskarpone, mascarpone v akci, mascarpone akce, co je to mascarpone, mascarpone cena, co udělat z mascarpone, výroba domácího mascarpone, co je maskarpone, akce mascarpone, domácí vyroba mascarpone, domácí výroba maskarpone, rozdíl mezi ricottou a mascarpone, maskarpone cena, recept na domácí maskarpone, co je mascarpone, co je to maskarpone, domácí maskarpone recept, maskarpone, recept na mascarpone

Suroviny:
smetana ke šlehání, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu