Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Věnečky

Věnečky z odpalovaného těsta nesmí chybět na žádné oslavě a hostině. Jsou tradičním zákuskem naší kuchyně. Jemné a nadýchané těsto doplní lahodný vanilkový krém s rumovou vůní. Naplněné věnečky pak stačí pocukrovat nebo polít rumovou polevou.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

LIDKA LIDKA

Náročný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby odležení a chlazení

105 min (60 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby odležení a chlazení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 689 kJ /
3 750 kcal
Bílkoviny140,32 g
Tuky98,23 g
Vláknina8,70 g
Cholesterol 2,68 g
Sodík 1,20 g
Sůl2,70 g
Sacharidy541,12 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce dáme vodu, tuk, špetku soli a zahřejeme k varu. Jakmile se tuk rozpustí, vsypeme mouku a mícháme, aby se mouka propařila. Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá na stěny hrnce. Necháme vychladnout, občas promícháme. Krok 2: Do částečně nebo úplně prochladlého těsta vmícháme jedno vejce po druhém a bílky. Plechy vyložíme pečicím papírem. Těsto dáme do cukrářského nebo plátěného pytlíku s trubičkou a stříkáme věnečky na papír. Krok 3: Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C, po 10 minutách ztlumíme na 180 °C a ještě pečeme 10-15 minut. Hlavně nesmíme prvních 10 minut troubu v žádném případě otvírat, věnečky by klesly. Krok 4: Po vytažení z trouby věnečky necháme vychladnout, dáme do hrnce, přikryjeme poklicí a druhý den rozkrojíme (jsou pak jemnější). Krok 5: Po vychladnutí naplníme věnečky krémem a povrch pocukrujeme nebo vrchní rozkrojený díl před přiklopením spodního dílu namáčíme do rumové polevy. Krok 6: Příprava krému: Z mléka, pudinkového prášku a žloutků uvaříme pudink. Máslo s cukrem dobře vyšleháme. Do ušlehaného másla po částech přidáváme zchladlý pudink, který jsme vyšlehali s rumem. Krok 7: Rumová poleva: všechny suroviny spojíme a třema vařečkou, než dostaneme požadovanou konzistenci na polevu.

TIP: Časté chyby při přípravě věnečků a jak se jim vyhnout

Zveřejněno 4. 3. 2009

Poznámka autorky LIDKA

Tento recept není přímo můj, ale mám ho odzkoušený a jiný už nedělám.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Věnečky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rq4

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Věnečky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rq4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Denisa - do těsta se dává 6 celých vajíček a 2 bílka,vše se zašlehává do těsta.

Děvčata mám dotaz na vajíčka 6 a 2 bílky ? že by 8 ? nebo je mám rozdělit na 4 2 bílky 2 žloutky :) a ty bílky rozšlehat na sníh nevím si rady :( děkuji za radu :)

Dávám tam krém ze šlehačky a ledových kaštanů a je to lehoučký a lahodný :-p doporučuju vyzkoušet!:yes:

Právě je děláme těšíme se na výsledek:-))

Jani, nebo by se mohla vykloubit sanice a "huba" by zůstala otevřená napořád(teda do operace):-!:-D:-))

Hubu heverem, jo?:-D:-)):-D:-)) Myslím, že bys to zvládla;-)

Já osobně raději normální než ty hodně vysoké. To potom abych pusu otvírala heverem nebo si kydnu krém na tričko. Ale s pudinkovým krémem jsou :-*:-*:-* Dávám bodík.;-)

J:-pá si myslím,že se nemusí dělat dvě vrstvy a nemusí se ani dávat do druhého dne do hrnce pod pokličku,protože až se naplní krémemtak stejně zvlhnou.:-p

Vysoké? Musí to vypadat krásně, takové vysoké bytelné věnečky, ale jak píše Lidka, nemusí se to tak dělat. No a jak vidíš, vybusna, už jsem zase přihlášená. Nějak to blbne:-/

Jo, vybusna, tak;-)

Díky a hned jsem z tebe udělala Libu, co?:-))

nerozumiem...ako na seba....urobit kruzok a na to druhy kruzok?...nie je to potom velmi vysoke, ked sa to plni kremom?

Jani jsou trochu vyšší a udělají ti tam ten rozdíl,ale nemusíš je 2x dělat,máš jich pak víc.:-D

Tak to se nám tady s věnečkama vysypal pytel a máš na výběr, vybusna!:-) Nicméně, tenhle recept mám skoro stejný.;-) Jen dotaz, Libuš. Píšeš že věnečky děláme 2x na sebe, to jsem určitě nedělala, je to tak lepší? Docela bych řekla, že se asi pak lépe krájí, že se na nich asi udělá malinko ten-jak bych to.. rozdělovač, že?:-)

Tématické fráze:
věnečky, věnečky recept, recept na věnečky, poleva na věnečky, rumová poleva na věnečky, pudinkovy krem do venecku, recept věnečky, venecek, krém do věnečků, krém na věnečky, náplň do věnečků, poleva na věnečky recept, pečeme věnečky, věneček z kaštanů, věneček recept, recepty na věnečky, recepty venecky, poleva na žloutkové věnečky, vanilkove venecky, žloutkové věnečky

Suroviny:
voda, tuk hera, mouka hladká, sůl, vejce, bílek, mléko, rum, pudink vanilkový, žloutek, máslo, cukr moučkový, cukr moučkový, rum, mléko

Přidat fotografie receptu