Věnečky
Věnečky z odpalovaného těsta nesmí chybět na žádné oslavě a hostině. Jsou tradičním zákuskem naší kuchyně. Jemné a nadýchané těsto doplní lahodný vanilkový krém s rumovou vůní. Naplněné věnečky pak stačí pocukrovat nebo polít rumovou polevou.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 689 kJ / 3 750 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 140,32 g |
Tuky | 98,23 g |
Vláknina | 8,70 g |
Cholesterol | 2,68 g |
Sodík | 1,20 g |
Sůl | 2,70 g |
Sacharidy | 541,12 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do hrnce dáme vodu, tuk, špetku soli a zahřejeme k varu. Jakmile se tuk rozpustí, vsypeme mouku a mícháme, aby se mouka propařila. Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá na stěny hrnce. Necháme vychladnout, občas promícháme.
Krok 2: Do částečně nebo úplně prochladlého těsta vmícháme jedno vejce po druhém a bílky. Plechy vyložíme pečicím papírem. Těsto dáme do cukrářského nebo plátěného pytlíku s trubičkou a stříkáme věnečky na papír.
Krok 3: Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C, po 10 minutách ztlumíme na 180 °C a ještě pečeme 10-15 minut. Hlavně nesmíme prvních 10 minut troubu v žádném případě otvírat, věnečky by klesly.
Krok 4: Po vytažení z trouby věnečky necháme vychladnout, dáme do hrnce, přikryjeme poklicí a druhý den rozkrojíme (jsou pak jemnější).
Krok 5: Po vychladnutí naplníme věnečky krémem a povrch pocukrujeme nebo vrchní rozkrojený díl před přiklopením spodního dílu namáčíme do rumové polevy.
Krok 6: Příprava krému: Z mléka, pudinkového prášku a žloutků uvaříme pudink. Máslo s cukrem dobře vyšleháme. Do ušlehaného másla po částech přidáváme zchladlý pudink, který jsme vyšlehali s rumem.
Krok 7: Rumová poleva: všechny suroviny spojíme a třema vařečkou, než dostaneme požadovanou konzistenci na polevu.
Zveřejněno 4. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Věnečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rq4
Moje poznámka
Věnečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rq4
Nejnovější recepty
Koblížky z listového těsta plněné karamelovou šlehačkou
Přidáno před 56 minutami
Nádivka ze strouhanky
Přidáno před 1 hodinou
Špaldoto s medvědím česnekem
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí polévka s pórkem
Přidáno před 18 hodinami
Žampiony se zeleninou pečené v pečence
Přidáno 31. 3. 2025 11:19
Sezamové sušenky
Přidáno 31. 3. 2025 09:18
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolky v sýrové omáčce
Sahula před 19 minutami
Králík na česneku a hořčici
Valis před 26 minutami
Výborná bábovka se zakysanou smetanou
Aluse81 před 29 minutami
Hrnkový perník nadýchaný
Jířa Gerlová před 1 hodinou
Bílá polévka z hlívy ústřičné
Ajca1 před 2 hodinami
Lilková směs na dva způsoby (na toasty nebo karbanátky)
ZboSy před 2 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
Kamice před 3 hodinami
Krkovička z trouby
lunav1 před 5 hodinami
Bramborové špecle
ZboSy před 6 hodinami
Boloňská omáčka
Moanka před 6 hodinami
Tématické fráze:
věnečky,
věnečky recept,
recept na věnečky,
poleva na věnečky,
rumová poleva na věnečky,
pudinkovy krem do venecku,
recept věnečky,
venecek,
krém do věnečků,
krém na věnečky,
náplň do věnečků,
poleva na věnečky recept,
pečeme věnečky,
věneček z kaštanů,
věneček recept,
recepty na věnečky,
recepty venecky,
poleva na žloutkové věnečky,
vanilkove venecky,
žloutkové věnečky
Suroviny:
voda,
tuk hera,
mouka hladká,
sůl,
vejce,
bílek,
mléko,
rum,
pudink vanilkový,
žloutek,
máslo,
cukr moučkový,
cukr moučkový,
rum,
mléko
Komentáře (14)