Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kosmatice (květ černého bezu) v ředkvičkovém kabátku

Černý bez je u nás velmi rozšířený. Jeho voňavé květy se hodí nejen do nápojů a dezertů. Ochutnejte kosmatici, kterou dělávaly už naše babičky - květy bezu namočené do těstíčka a osmažené dokřupava. V tomto receptu jídlu dodají šmrnc i ředkvičky.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 18 min Doba tepelné úpravy: 12 min

30 min (18 min příprava + 12 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 045 kJ /
728 kcal
Bílkoviny31,87 g
Tuky12,54 g
Vláknina4,50 g
Cholesterol 286 mg
Sodík 198 mg
Sůl0,59 g
Sacharidy119,58 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ředkvičky očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou a se slupkou nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Promícháme se špetkou soli a necháme cca 10 minut vypotit. Krok 2: Mezitím v misce ušleháme kefír s vejcem, přidáme mouku, umícháme těstíčko a necháme chvilku odpočinout. Krok 3: Z ředkviček vymačkáme puštěnou šťávu a vložíme je do mísy s těstíčkem. Přidáme prášek do pečiva, sůl, špetku pepře a vše promícháme. Krok 4: Na pánvi rozehřejeme olej. Krok 5: Z bezových květů otřepeme případný hmyz. Do ruky mezi špetku z prstů za stonky uchopíme 3-4 květy, důkladně je protáhneme těstíčkem a vložíme na pánev s rozehřátým olejem. Krok 6: Pozvolna smažíme 6-7 minut do zlatavé barvy. Krok 7: Nůžkami odstřihneme stonky, obracečkou květy otočíme na druhou stranu a opět pozvolna na slabém plameni smažíme dalších cca 6 minut. Krok 8: Po usmažení klademe na papírovou utěrku vsáknout přebytečný tuk. Krok 9: Podáváme se zeleninovou přílohou. Můžeme dle své chuti přelít dipem, který máme rádi, nebo můžeme také podávat jako hlavní chod s bramborovou kaší.

TIP: Jak zpracovat květy černého bezu

Zveřejněno 26. 5. 2014

Poznámka autorky Anna Kocikova

Opět po roce je tady “bezová“ nadílka zn. zadarmo. A já jsem zase zaimprovizovala se surovinami, které byly po ruce. Snad recept někomu přijde vhod a pochutná si tak jako my.

Do podobných přidávám recepty, které se možná někomu budou hodit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kosmatice (květ černého bezu) v ředkvičkovém kabátku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rNEp

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kosmatice (květ černého bezu) v ředkvičkovém kabátku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rNEp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Bayta: Ilonko,děkuji Ti:-KJá jsem letos květy nestihla:-(Ale loni jsem místo ředkviček do těstíčka použila mladou "vypocenou"kedlubnu a přidala pár utřených stroužků česneku a také to bylo fajn :yes:

To je pěkný nápad :) Bez jsem zatím použila jen na sirup, ale tohle taky vypadá lákavě, i ta kombinace s ředkvičkami.

Vypadá to moc hezky:yes::yes:

Váš zájem i komentáře mě potěšily,děkuji:-K:-K
U nás je bez v plném květu už více,jako týden,loni to bylo taky o něco později:-)

Jana Remkova:Jani,med jsem ještě nikdy nedělala:-8Dělávám hodně sirupu a když je někdo doma nachlazený,tak stačí nalít sirup do nějakého kastrůlku a nechat silným varem zredukovat.Ale úplně stačí,užívat neředěný sirup 5x za den po PL:-)Jinak ten zredukovaný sirup je také hrozně dobrý, když jim poliješ palačinky:-p

Věrka:Věruško,vážně jsi mě velice potěšila,že jsi rcp vyzkoušela,děkuji:-*:-KS tou slaninkou by to vůbec nebylo špatné;-)ale já jsem to tentokrát dělala bez ní,jinak ji cpu skoro všude:-8:-D

rozmarynaH:Marci na kopr se těším strašně moc:-*:-p:yes:

Tak jsem udělala a opravdu je to dost jedlí a určitě by se do nich mohlo dát i trochu slaninky. Spageta, já jsem z Liberce pod Ještědem a už nám tady začínají kvést i když jen málo, ale už jsem dneska natrhala aspoň na tuhle dobrotu. Jednou jsi psala, že jsi z Jablonce, tak už určitě brzy budou i u vás.

Určitě vyzkouším, u nás nejsou bezinky taky úplně rozvité, ale myslím, že do konce týdne už by to mohlo vyjít ;-):-p:yes:

Aninko, to je krása, kterou bych si hned udělala, ale nemůžu, ještě nemáme rozvité květy, ale pak kosmatice bude:yes: Máš 5.:yes:

A už je to opět tady, sezóna kosmatic:-p a koprové:-p. Obojí dělá jen jednou za rok v tuto dobu a vždycky se na to moc těšíme. Těstíčko vyzkouším :yes:

:yes::yes::yes: dobrý nápad. Já zatím dělala jen med. Zvláštní na něm je, že je vždycky tuhší, než z pampelišek. Tohle jsem ještě nezkoušela :-)

zizala:Jaruško,to byl takový momentální nápad,jak zároveň zužitkovat i přebytky ředkviček v lednici:-8Pochutnali jsme si,jen manžel si šel po chvilce zakrojit kousek anglické slaniny:-D

radiator:Mili,už je to lepší;-):-K

Věrka:Věruško,budu ráda,když vyzkoušíš a pak dáš vědět,jak jsi byla s výsledkem spokojena:-)

Všem děkuji za milé komentáře:-K:-K

Ředkvičky jsem do těsta ještě nedávala. Musím vyzkoušet ;-)

Drahu3ko, vyapadá to úžasně jedle :-p a už si recept ukládám do oblíbených:-K:yes::yes::yes: Hezký večer a brzy se uzdrav.papa Mili

To není vůbec špatný nápad. Ředkvičky ještě mám a každý den se s nima živím, abych je sklidila a bezinky už u nás taky kvetou. Oboje mám ráda, tak to asi taky vyzkouším. Dělávám bezinky sice hlavně na sladko, ale můžou být zase jinak.Zítra si na tom určitě budu pochutnávat, díky.:-p

Tématické fráze:
láďa hruška kosmatice, bezinky v těstíčku, smažené bezové květy, kosmatice láďa hruška, smažená kosmatice, smazene bezinky, smažené beznky s přílohou, smažený bezový květ, recept na smažený bezový květ, bezový sirup recept, kosmatice podle ládi hrušky, recepty ládi hrušky smažené bezinky, kosmatice ládi hrušky, smazena bezinka, láda hruska recepty bezinky, láďa hruška - kosmatice, recepty z květů černého bezu, květ bezinek co mám ráda recepty, jak zužitkovat květy černého bezu, bezovy květ smazeny

Suroviny:
kefír, mouka hladká, vejce, ředkvičky, kypřící prášek do pečiva, sůl, pepř mletý, olej, ředkvičky

Přidat fotografie receptu