Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušená šrucha zelná - portulák (Portulaca oleracea)

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie199 kJ /
47 kcal
Bílkoviny1,45 g
Tuky0,23 g
Vláknina4,04 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy8,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Šruchu dobre vo viacerých vodách umyjeme, použijeme len mladé výhonky a prekrájame ich. Krok 2: Na oleji speníme na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme na malé kocky pokrájanú paradajku, osolíme, môžeme trochu podliať a dusíme chvíľku. Krok 3: Pridáme pokrájaný cesnak a šruchu, okoreníme, dusíme cca 5 min, podľa potreby trochu podlievame vodou. Posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame ako prílohu, alebo aj ako hlavné jedlo s pečivom, topinkou a pod.

Zveřejněno 27. 7. 2014

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušená šrucha zelná - portulák (Portulaca oleracea)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B77x

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušená šrucha zelná - portulák (Portulaca oleracea)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B77x

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

:-8

maris: maruško, mrkni přesně jak vypadá, máš ho tam, vsadím se :yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Maris, nájdeš určite aj pred domom na sídlisku, len sa dívaj pod nohy - kraj chodníka atď. Plazí sa to, žiadna vysoká rastlina. Odtrhni lístoček a pocítiš príjemnú sviežu chuť.

medmic, na jar portulák nerastie. Vtedy v kuchyni často používam napr. žihľavu, púpavu, medvedí cesnak...

Já jsem zědavá, jestli tu šruchu někdy najdu, abych věděla, jak chutná.:-)) Recept se mi moc líbí;-):-)+

medmic:
Máte recht! Např. lebeda je stará známá věc:-D
U nás si mančaft lebedí i na "špenátu" z bršlice kozí nohy. Akorát nevědí, že je to ten plevel co nám jím kdysi jakýsi osel "zahradník" osel zahradu místo parkové směsi:-D
Dovolil jsem si přidat obrázek - ŠPENÁT Z BRŠLICE

suprová věc, ono se dá jíst mnohem víc různýho plevele a kytek. jenže na druhou stranu je na to nejlepší jaro

Ivanka, pozeraj okraje chodníkov na prechádzke, okraje cesty, v štrku, škáry, pri plotoch, pri schodoch vonku, všade, kde pečie slnko...listy sú také tlstejšie, hrubšie časti stoniek sa sfarbujú do červena. Samotná rastlina sa plazí po zemi. Lístočky ochutnaj, majú príjemnú sviežu skoro "ovocnú" chuť. Portulák je aj iný - čo je okrasná rastlina v záhrade a kvitnúca farebnými kvetmi, má odpornú horkú chuť. Nezameniť!

Ivana Ch: jj, mají semínka, vyklíčí rychle asi jako řeřicha.

Kruci to mě štve, já tu šruchu neznám, už jsem si prohlédla všechny obrázky a u nás jsem jí nenašla. Snad se nechají koupit semínka. Já ji chci.

Šrucha miluje suché prehriate miesta - okraj chodníkov, kraje vozovky, škáry medzi kameňmi, často je aj vo vinohrade, na cintorínoch, kde sa v podstate nezavlažuje...A v záhrade sa nedá vykynožiť, bojujem s ňou.

hanes24: Já myslím, že jo, zahradu, louky. Rozroste se jako nezničitelný a všudypřítomný plevel:-D:-D, zeptej se Magdalenky;-);-). Roste i mezi nášlapnými kameny na cestičkách mezi záhony. Stačí i aby ho někdo v okolí jednou vysel....:yes::yes:

Šruchl bych si taky, ale neroste mně nikde.:yes::yes::yes:

spagetka::-D:-D:-D

Tušila jsem, kdože dal šruchu ;-);-):-D:-D :-p:yes:

Tématické fráze:
šrucha zelná recept, šrucha zelná, šrucha zelná recepty, šrucha obecná, kytka šrucha, šrucha recepty, kytka portulaca, šrůcha recept, štrucha zelná, portulaka zeleninová, šrucha, recepty šrůcha, šrucha v kuchyni, šruchta zelná recepty, jak vypadá šrucha, šucha zelná, šrucha zelna jako špenát, škrucha zelna, šruche, kytka portulac

Suroviny:
cibule, česnek, olej, šrucha zelná, rajče, sůl, pepř

Přidat fotografie receptu