Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí hranolky

Hodnocení receptu je 4,9 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nonya

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 40 min

100 min (60 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Tak ako kolace maju specificku muku tak aj na hranolky su najlepsie specificke zemiaky a su to mucne zemiaky - C. Aby sme dosiahli lahke nadychane vnutro a nie solidnu slizku konzistenciu aku maju salatove A-cka. Krok 2: Vyberieme si podlhovaste zemiaky a najednoduchsie je ich krajat na mandoline, aby sme mali rovnaku velkost. Jedny z najlepsich hranolkov robi Canadska NYF. » www.newyorkfries.com/menu. Krok 3: Poriadne umyjeme, orajbeme, ale supku nechame. Krok 4: Nakrajane zemiaky dame do vody odmocit (ked mame lacnu vodu, dame na 5 minut pod tekucu vodu vyplavit skrob). Krok 5: Zlejeme a dame naspat do misky a zalejeme horucou vodou a pridame lyzicu cukru … ano cukru nie soli, dovod je, ze dosiahneme lahsie zlate hranolky a nechame vo vode 15 minut. Krok 6: Zcedime, vysusime a odlozime do mrazaku na 15 minut este dosusit. Krok 7: Najlepsie hranolky dosiahneme, ked ich vyprazame na masti (najlepsie na kacacej). Ked nemame, pouzijeme olej bez chuti - rastlinny. Krok 8: Olej nahrejeme na nizsiu teplotu na 160 °C a hranolky vyprazame len do biela, na etapy. Krok 9: Vyberieme a na mriezku a nechame odkvapkat (takto pred prazenene hranolky mozeme odlozit na dlhsie do mrazaku na neskorsie pouzitie. Krok 10: Olej zvysime na 180 °C, hranolky vlozime naspat a doprazime – zafarbime cca 5 minut. Krok 11: Osusime na mriezke a az teraz posolime. Krok 12: Dobru chut, budete mat z vonku chrumkave a vo vnutry nadychane lahke hranolky a ked si k tomu dame cerstvu rybku mame super fish and chip - (ja som robil bez fritezy )

Zveřejněno 23. 8. 2014

Poznámka autora Nonya

Vacsina jednoduchych receptov ma vychytavky a triky, ci je to kysnute cesto, alebo listove. Tak isto su to aj obycajne hranolky, ktore vacsinou skoncia ako olejom napite mlandrave cudo.

Vela lepsich restauracii si robi svoje hranolky, je to asi taky rozdiel ako polievka zo sacku a dobry domaci vyvar. Tu je ako to robia.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí hranolky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gVWZ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí hranolky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gVWZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

ja varim nakrajane zemiaky asi 5-10min vo vode s octom.....tak jedna lyzica octu (davam jablcny)na 0,5kg zemiakov.....efekt ten isty ako ked sa da cukor....hranolky sa nebudu rozpadavat........inak dalsi postup ten isty....vysusit.dat schladit do chladnicky/mraziaku a prvy krat vyprazit 1-2min.......zase nechat schladit...a vyprazit druhy krat kolko zjeme 5-6min do zlatista.....ostatok ostane ako polotovar:-)
a Verunka ano existuju aj slovenske stranky na recepty, ale slovaci a cesi si rozumeju a rozumiet budu...tak preco by mal byt s tym nejaky problem??:yes::-):-)

Ano, i zdánlivě "obyčejná" věc může být kumšt!!! A díky za tenhle recept!:yes:

Nedelam jine hranolky, nez domaci, protoze chut je opravdu nezamenitelna. Postup mam prakticky stejny, pouze nedavam predsmazene hranolky zchadit do mrazaku, ale do misy se studenou vodou a ledem. Potom je dulezite poradne vysusit uterkou, aby nam to neprskalo ;-). Fritaky pouzivam dva, v prvnim predsmazim a ve druhem dokoncuji, tim se zachova delsi trvanlivost oleje pred prepalenim a praci urychluje.Pridavam bod a uznani za perfektne popsany recept. Slovenstinu vitam :yes::yes::yes:.

Konečně recept,jak mý být:-O:yes:

dekuji,konecne dobry recept na hranolky,staci mala vychytavka a je to super,posli dalsi dobroty,l eti dik na slovensko.

marieveji neregistrovaný 27. 8. 2014 08:22
pro petra Vámi označený recept na hranolky se čte velmi dobře,ale vám dělá zřejmě potíž čtení.Třeba by to chtělo znovu do školy.

Mňam, křupla bych si :-p:-p

Já nemám vůbec nic proti slovenštině, ale tenhle recept se mi taky výjimečně špatně čte...

Neobyčejně krásný obyčejný recept;-):yes::yes:

Vladimír 26. 8. 2014 07:59
Ale no tak, Verunko .... opravdu potřebujete na halušky překlad??Nonya: Děkuji za recept - konečně vím, kde jsem asi dělal chyby u "obyčejných" hranolek :-) Slovenské autory vítám, na slovenské weby chodím též. Pište prosím dál :yes:

VERUNKA:milá Verunka, je mi z vás smutno, predsa mi sme si stále rozumeli a kto chce rozumie aj teraz, :-(

Coleta: Pokud budeš pozorně číst, dozvíš se to hned na začátku receptu v části 2. ;-)

Krásný recept napsaný krásnou slovenštinou. Jen mi prozraďte čím krájíte, takové krásné kousky nikdy nemám. Máte na to nějaký speciální kráječ?

Zítra mi přijede syn, který hranolky zbožňuje.Má je tedy mít. Těším se na jejich přípravu. Jen mimochodem - slovenštinu mám moc ráda psanou a ještě víc mluvenou.Prosím o další recepty.

Pořád lepší slovensky psaný super recept:yes:, než to množství přidávaných receptů, které se pořád opakují v poslední době:-S
Připomínka Verunky je docela mimo. Zajímavé, že se neozvala na ty jiné cizácké názvy;-)

Naprosto srozumitelný recept ;-):yes::yes: s velmi chutným výsledkem. :-D

Tak Verunka mě skoro rozesmála, kdyby to nebylo spíš k pláči. Recept je geniální, a je mi šumafuk, že je slovensky, já mu rozumím, a jak vidím, tak všichni ostatní tady rovněž. Prostě ten postoj nechápu, proč by Slovák nesměl dát slovensky recept na český web-já klidně dám na slovenský v češtině a vůbec mě nenapadne řešit řeč. A navíc myslím, že tady je to o jídle a ne o češtině nebo slovenštině...;-)

Verunko,co ti vadí na slovenské kuchyni potažmo receptech? :-?:-!

Vďaka za recept, vôbec som netušila o takomto spôsobe prípravy hranolčekov...človek sa učí stále.;-)

VERUNKA: Cituji: "...jsme v Čechách..." - no tak to mě rozesmálo. Ať nikoho - kdo není z čech - ani nenapadne sem chodit, natož sem něco napsat, nedej bože vložit recept.

Recept je krásný, hranolky vyzkouším a rejpalové, ať si založí svoje recepty, kde se budou moct kuchaři registrovat asi jen přes občanku...

VERUNKA: A to jak se przní čeština, například i tady na topreceptech, Vám nevadí? A co cizí slova, kterými je v poslední době prolezlá? :-((
Jó, naše generace ještě uměla pořádně česky a bez problémů rozuměla slovensky. Byli jsme vytrénovaní skvělými slovenskými televizními inscenacemi, které se vysílaly vždy v pondělí.:-*

Verunka:Pokud nerouzmíš slovenštině,hoď si to do překladače a oprav si po sobě překlepy v češtině.Recept je naprosto dokonalý,protože i zdánlivě jednoduché hranolky mají právo,aby si kuchař pohrál.Na chuti se to pozná.

:-p:yes::yes::-K

Tak tento recept by se měl jmenovat spíše "NEOBYČEJNÉ hranolky" :-):yes:

:yes: su to double fried chips, dva krat smazene.Vyzera to extremne komplikovane ale si robime aj polotovar ktory mozeme odlozit do mrazaku a pouzit neskor.Vo fastfoodoch sa zda ze to len rychlo vyprazia ale oni tiez pouzivaju podobne zmrazeny predprazeny polotovar, ktory potom staci len rychlo "zafarbit" - dokoncit.;-)

Verunko, nebudˇ xenofobní :-). Ty jsi asi ještě hodně mladá, když Ti slovenština tak vadí - je to pro Tebe cizí jazyk? Pro moji genereaci je tak přirozená jako čeština a jsem moc ráda, že sem někdo slovensky píše. Navíc - ten recept je úplně super - ráda vyzkouším.

Ty jo to je mazec. To jsou ty double-fried - dvakrat smazeny, zejo? Videla jsem v USA televizi. Je to docela komplikovany (na to ze to jsou jen "obycejny hranolky", co kdysi mamka jen hodila na panev a usmazila), ale musi to stat za to. Tohle si ukladam. A bod:yes: Libi se mi, ze po prvnim smazeni se daji zamrazit, lepsi nez mrazeny kupovany. Cukr je taky skvela vychytavka, nevedela jsem to, ale dava to smysl, neb sul taha vodu.

VERUNKA: a co ti vadí na slovenských receptech? Pokud nějakému výrazu nerozumíš, zeptej se. Název je v češtině. Na slovenských topkách se také objevují recepty v češtině. Tyhle dva jazyky jsou si naprosto nejbližší a srozumitelné.:yes::yes::yes:

VERUNKA: protože to tady nikomu nevadí a slovenští autoři jsou zde vítaní:-)

Jsme v Čechách, tak nevím proč tady někdo píš slovenský recepty. Existují určitě i slovenské recepty:-((

Taky dávám přednost domácím hranolkám;-)

Díky za precizní návod s perfektním postupem:yes:. Když už hranolky, tak domácí ;-):-p

Tématické fráze:
domací hranolky, domácí hranolky recept, recept na domácí hranolky, hranolky, jak udělat domácí hranolky, hranolky recept, recept na hranolky, hranolky domácí, jak na domácí hranolky, recept hranolky, recept domaci hranolky, jak zamrazit domácí hranolky, jak zamrazit hranolky, domaci.hranolky, domací hranolky, domacihranolky, jak na hranolky, jak se dělají domácí hranolky, recepty na hranolky, recepty domácí hranolky

Suroviny:
brambory typ c, olej, sůl, cukr

Přidat fotografie receptu